• Πολιτική

    Πρακτικά FED: Ανησυχία στους αξιωματούχους για τον επίμονο πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Ανησυχίες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει υψηλός στις αρχές του έτους, εξέφρασαν αξιωματούχοι της FED που συμμετείχαν ως μέλη της Επιτροπής FOMC κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

    Σχετικά με τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου, ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως είναι πιθανό να προκλήθηκαν από εποχικά ζητήματα, αν και είναι δύσκολο να κρίνει κανείς σε αυτό το χρονικό σημείο. Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού είχαν σχετικά ευρεία βάση και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να προεξοφλούνται ως απλώς στατιστικές παρεκκλίσεις.

    Παρά ταύτα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι συνέχισαν να αναμένουν πως η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει κάποια στιγμή φέτος.

    «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητα τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν αύξησαν την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

    Έτσι, τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν στην ανακοίνωση της επιτροπής τη ρητορική για προσεκτικές κινήσεις και διατήρησης των επιτοκίων σταθεριμ μέχρι να «αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός με σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2%.

    Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στους πληθωριστικούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η γεωπολιτική αναταραχή και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Εξέτασαν επίσης και την πιθανότητα μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

    Αναφορικά με την αγορά εργασίας, οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ισορροπημένη κατάσταση,  βλέποντας μια ώθηση στον κλάδο της τεχνολογίας.

    Όσον αφορά την αγορά εμπορικών ακινήτων παρατήρησαν πως βαίνει επιδεινούμενη.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: Ίσως η FED καθυστερήσει με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά θα γίνει πριν το τέλος του έτους

    Wall Street: Άνοιγμα στο «κόκκινο» λόγω πληθωρισμού – Δύο μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπουν οι traders

    ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο κόκκινο η Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ