• Business

    Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών: Αναγκαία τα κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου- Οι οκτώ προτάσεις

    • NewsRoom
    φωτοβολταικα


    Αναγκαία χαρακτηρίζει την κατάρτιση ενός σχεδίου παροχής κινήτρων, αναφορικά με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα των φωτοβολταϊκών ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, καταθέτει, σε σχετικό κείμενο το δικό του πακέτο προτάσεων σχετικά με τα κίνητρα αυτά.

    Σημειώνεται ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα, μετά από μια περίοδο περίπου πέντε ετών, που ο κλάδος φαινόταν να έχει πέσει σε ένα είδος «χειμερίας νάρκης». Πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να επιστρέφει, περιλαμβάνοντας «μνηστήρες» τόσο εγχώριους, όσο και εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο ΣΕΦ σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Βάσει των όσων υποστηρίζει η ίδια ανακοίνωση, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν τη νέα εποχή στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς παρέχουν φθηνότερη ενέργεια, αφού το κόστος τους έχει εμφανίσει δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια, πορεία που αναμένεται να εξακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

    Μάλιστα, σε πρόσφατες μελέτες, υποστηρίζεται ότι, έως το 2050, επτά στις δέκα κιλοβατώρες διεθνώς θα παράγονται με φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο «εργοδότη» στον χώρο των ΑΠΕ.

    Κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ωστόσο, ο κλάδος είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι θεσμικές ρυθμίσεις και κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την αδειοδότηση των έργων, παρέμειναν στάσιμες, με αποτέλεσμα, πολλές από αυτές, να είναι παρωχημένες και να αποτελούν σήμερα και να αναχαιτίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) επεξεργάστηκε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα φωτοβολταϊκά. Οι προτάσεις του ΣΕΦ κινούνται σε οκτώ βασικούς άξονες.

    Αναλυτικότερα, οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

    1. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά (με κατάργηση των Αδειών Παραγωγής, Εγκατάστασης και Λειτουργίας) και θέσπιση ενός νέου σχήματος αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των επενδύσεων.

    2. Αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σταθμών.

    3. Να επιτραπεί υπό προϋποθέσεις η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ένα μικρό ποσοστό της γεωργικής γης.

    4. Βελτίωση πολεοδομικών ρυθμίσεων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.

    5. Βελτίωση καθεστώτος ανταγωνιστικών διαδικασιών.

    6. Άρση των περιορισμών στα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά.

    7. Βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας.

    8. Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων.



    ΣΧΟΛΙΑ