• Business

    Σίμος Αναστασόπουλος στο mononews: «Η ταχύτητα αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης κρίνει την ανάκαμψη»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του ΣΑΕΕ

    Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του ΣΑΕΕ


    Μόνο με την ταχεία απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που θα ακολουθήσουν θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος, τονίζοντας πως το νέο lockdown επιβαρύνει την κατάσταση και επιδεινώνει τους οικονομικούς δείκτες.

    Ο κ. Αναστασόπουλος, μιλώντας στο mononews.gr, αναφέρει πως «το καλύτερο σενάριο προβλέπει επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 μετά από τρία χρόνια» για να προσθέσει πως με φόντο την αργή αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης «μια άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,5% για το 2021 πρέπει να θεωρείται ως άθλος». Σπεύδει πάντως να τονίσει πως «τα εμβόλια απομακρύνουν τον κίνδυνο υποτροπής της πανδημίας μετά το επόμενο καλοκαίρι και μαζί απομακρύνουν και την αβεβαιότητα για την διάρκεια και την ένταση της πέρα από το 2021».

    Για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει ριζικά την χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «ο καλός και αποτελεσματικός σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο». Προτεραιότητα, εκτιμά, πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη και μεγέθυνση της παραγωγικής δραστηριότητας που καλείται να στηρίξει τις εξαγωγές και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ και την εργασία, ενώ καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης θα παίξει η δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας.

    Όλα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα ότι θα συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, την υλοποίηση του οποίου θεωρεί κλειδί για την επιτυχία.

    «Η επιτυχία θα κριθεί από την υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς πισωγυρίσματα και εκπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί πως πρέπει να «επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση για την ανάγκη των αλλαγών και την μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να διευκολυνθεί και η γρήγορη πρόοδος στην υλοποίηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

    Αναγνωρίζει πως η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, ο νέος πτωχευτικός νόμος, το χωροταξικό νομοσχέδιο και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας βελτιώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενώ τον βρίσκει σύμφωνο το «Σχέδιο Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια καθώς και η πρόταση δημιουργίας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού, τα οποία όπως λέει θα βοηθήσουν να «απελευθερωθούν χρηματοδοτικοί πόροι που θα στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξη».

    Για τον κ. Αναστασόπουλο, βασική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Όπως λέει, η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηρίζει μάλιστα την «ενίσχυση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και αποδοτικότητας των θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ελλάδα».

    Από εκεί και πέρα εξίσου κρίσιμες θεωρεί τις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την περαιτέρω μείωση των συντελεστών, την ευελιξία του εργασιακού καθεστώτος και τη μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κλείνοντας υπογραμμίζει πως η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει την επιχειρηματικότητα λαβωμένη, για αυτό και η διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος θα καθορίσει σε μεγάλο τη διατήρηση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών.

    Το Συμβούλιο της Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας εξειδικεύεται σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Ιδρυτικά του μέλη είναι μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Τράπεζα Πειραιώς, η Deloitte, η Pharmathen, η Pyramis, η ElvalHalcor και η Παπαστράτος.



    ΣΧΟΛΙΑ