Ναυτιλία

Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Τεχνητή η έλλειψη πληρωμάτων στα ακτοπλοϊκά πλοία

Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα της (τεχνητής) έλλειψης πληρωμάτων που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα.

Μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Τσικαλάκη, διατυπώθηκαν οι πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας μας για τα ζητήματα πλήρους και ασφαλούς στελέχωσης των πλοίων.

Αναλυτικά, οι θέσεις της ΠΝΟ, για το θέμα αυτό, όπως τις διατύπωσε ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, είναι οι εξής:

«Κατ’ αρχάς, η Ομοσπονδία μας εξέφρασε την ομόθυμη πάγια θέση της ότι δεν θα ανεχτεί καμία έκπτωση στην υφιστάμενη νομοθεσία και δεν θα ανεχθεί την εφαρμογή του Κανονισμού 3577/1992 για την απελευθέρωση των ενδομεταφορών, αλλά παράλληλα ζητάει και την άμεση κατάργηση του ν. 4150/2013 με παράλληλη θέσπιση ελάχιστης 7μηνης στελέχωση των ταχυπλόων πλοίων, ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην απασχόληση των Ναυτεργατών.

Επίσης, τονίστηκαν και μια σειρά ζητημάτων που άπτονται στη λειτουργία του Γ.Ε.Ν.Ε. (μη ακριβής καταγραφή προσφερόμενων ναυτικών, εγγραφή, επιδόματα κλπ), των Ναυτικών Μητρώων (χρόνος έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου κλπ), αλλά και των ΑΕΝ/ΚΕΣΕΝ ειδικά ως προς τα τμήματα απόκτησης πιστοποιητικών που οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους μας στα νύχια της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των «πρακτορείων».

Επιπροσθέτως, η Ομοσπονδία μας επαναφέρει την πάγια θέση της να επιστραφούν, στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, τα ναυτικά φυλλάδια των συνταξιούχων συναδέλφων μας ανεξαρτήτως της ειδικότητας τους και της κατηγορίας πλοίου στην οποία υπηρετούν.

Τέλος, η Ομοσπονδία μας ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι «manning agent» καμίας εταιρείας και ούτε πρόκειται να γίνει.

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω και τα προβλήματα, τεχνητά και μη, που αφορούν την πλήρη και ασφαλή στελέχωση των πλοίων, οι διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι βαρύτατες και οι ιθύνοντες αυτού πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και Υπουργείο των Ναυτικών.

Η Ομοσπονδία μας ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία έκπτωση στην εφαρμογή της υφιστάμενης Νομοθεσίας και των Σ.Σ.Ε. και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση τους από τον οποιοδήποτε η αντίδραση της θα είναι για άλλη μια φορά άμεση και δυναμική, ενώ ήδη έχει αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στις άθλιες αυτές πρακτικές».

Διαβάστε επίσης:

N. Mαρτίνος: Στα πλοία της Thenamaris το Starlink του Elon Musk

Με μεγάλη επιτυχία το 22nd NAVIGATOR 2023

Μύκονος: Δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης από την Watera Ελλάς

──────────────────

Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτωνΣΧΟΛΙΑ