ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CMA CGM: Απέκτησε την πλειοψηφία των τερματικών σταθμών της Santos Brasil επενδύοντας 2 δισ. δολάρια
Το μοντέλο ανάπτυξης της παγκόσμιας κρουαζιέρας σε ιδιωτικά νησιά στην Καραϊβική φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως και στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλά ιδιόκτητα νησιά, τα οποία ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές.
Την αρχή έκανε η MSC που αξιοποίησε το νησί Ocean Cay στην Καραϊβική και ακολούθησε η Royal Caribbean, με το CocoCay στις Μπαχάμες.
Αυτό το νέο μοντέλο της παγκόσμιας κρουαζιέρας, ήταν η αρχική απάντηση των ναυτιλιακών κολοσσών στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε νησιά, αλλά και σε παράλιες περιοχές, που διαμαρτύρονται για υπερτουρισμό, κόπωση, κυκλοφοριακά προβλήματα και αλλοίωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους.
Η Ελλάδα, διαθέτει ιδιωτικά νησιά, που είτε είναι προς πώληση είτε ανήκουν σε ιδιώτες και διαθέτουν υποδομές για φιλοξενία μικρού αριθμού επισκεπτών και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ιδιωτικά νησιά κρουαζιέρας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εμβληματικά νησιά, Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση, που σήμερα ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, η Σπετσοπούλα του Φίλιππου και Σπύρου Νιάρχου, η Άτοκος του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, η Κορωνίς του Γιώργου Στ. Λιβανού, η Μεγαλόνησος Πεταλιών, στην οικογένεια Καρνέση και των Εμπειρίκων.
Η συζήτηση για τα ιδιωτικά νησιά επικαιροποιήθηκε με επιχειρήματα από σημαντικούς ομιλητές κατά την διάρκεια του The Posidonia Sea Tourism Forum, που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Κορυφαία στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας και εκπρόσωποι αναδυόμενων αγορών διερεύνησαν πώς ο κλάδος προσαρμόζεται για να ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες των ταξιδιωτών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις βιωσιμότητας και στις τοπικές ευκαιρίες.
Ο Marcus Puttich, Director of Destinations της TUI Cruises, τόνισε πώς τα μοντέλα ιδιωτικών προορισμών μπορούν να συνυπάρχουν με επιτυχία με τον τουρισμό σε ευρύτερες δημοφιλείς περιοχές. Η TUI έχει πρόσφατα αρχίσει να συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε ιδιωτικά νησιά στα δρομολόγιά της στην Αραβική Θάλασσα και ο Μ. Puttich εκτίμησε ότι το μοντέλο είναι πολλά υποσχόμενο για αυτήν την περιοχή. «Αν το κάνετε σωστά και το συνδέσετε με την κουλτούρα και την τουριστική ελκυστικότητα της περιοχής, μπορεί να είναι μια αρκετά επιτυχημένη επιλογή», είπε.
Η Ana Karina Santini, Associate VP for International Destination Development του Royal Caribbean Group εξέφρασε μια πιο επιφυλακτική άποψη, σημειώνοντας ότι ενώ τα ιδιωτικά νησιά μεταμόρφωσαν την εμπειρία κρουαζιέρας στην Καραϊβική, η αναπαραγωγή του μοντέλου στη Μεσόγειο, ή σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Από τις προκλήσεις βιωσιμότητας έως τους περιορισμούς στις υποδομές, υπάρχουν παράγοντες που αποτελούν εμπόδια για το μοντέλο του επισκέψιμου ιδιωτικού νησιού. «Κανείς δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει», είπε, επισημαίνοντας τις πολλές αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο αλλού.
Η Sandi Weir, Senior Director of Global Government Relations & Public Affairs της Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH), υπογράμμισε τα ευρύτερα οφέλη από την ανάπτυξη των ιδιωτικών νησιών. Περιέγραψε πώς οι δραστηριότητες της εταιρείας στις Μπαχάμες και το Μπελίζ έχουν προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητες –από μηχανικούς έως εξειδικευμένους τεχνίτες–, ώστε οι τοπικές οικονομίες να μην εξαρτώνται μόνο από τον τουρισμό. «Τα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες πηγαίνουν προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις», σημείωσε, προτείνοντας ένα σχέδιο για το πώς ο τουρισμός κρουαζιέρας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Η Barbara Buczek, Chief Destination Experiences Officer της Cruise Saudi, επισήμανε ότι ο έντονα νεανικός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας –σχεδόν 70% κάτω των 35 ετών– επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό της περιοχής ανακαλύπτει και απολαμβάνει τα ταξίδια κρουαζιέρας. «Ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι μας βιώνουν τα ταξίδια είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στις παραδοσιακές αγορές κρουαζιέρας», εξήγησε. «Βλέπουμε π.χ. αγοραστικό ενδιαφέρον που επηρεάζεται από διαφημίσεις που τοποθετούνται σε εφαρμογές παράδοσης φαγητού, καθώς και μια αυξανόμενη τάση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική αύξηση στα σόλο ταξίδια και στη ζήτηση για ξεχωριστές, μοναδικές εμπειρίες. Αυτή η γενιά θέλει να ταξιδέψει πιο ψαγμένα, πιο γρήγορα και πιο μακριά – αναζητά ταξίδια με νόημα, όχι μόνο τυπικές διακοπές».
Το Ocean Cay της MSC
Η MSC, του Τζιανλουίτζι Απόντε, απέκτησε το νησί υπογράφοντας αρχικά μια 100ετή σύμβαση μίσθωσης, τον Δεκέμβριο του 2015, με τον πρωθυπουργό των Μπαχάμες, Πέρι Κρίστι, προκειμένου να αναπτύξει το νησί αποκλειστικά για τους επισκέπτες της εταιρείας.
Η συμφωνία έχει διάρκεια 100 ετών και δίνει τη δυνατότητα στην MSC Cruises να αναπτύξει και να ελέγχει το ιδιωτικό νησί, το οποίο ονομάζεται πλέον «Ocean Cay MSC Marine Reserve».
Το ύψος της επένδυσης, ανέρχεται στα 200 εκατ. δολάρια, τα έργα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2016.
Η νήσος – παράδεισος της MSC Cruises είναι η μεγαλύτερη που ελέγχεται από όμιλο κρουαζιέρας στην Καραϊβική, ενώ αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προορισμό διακοπών και νυχτερινής διασκέδασης που καλύπτει επιφάνεια 385.000 τ.μ.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έξι παραλίες συνολικού μήκους 3,5 χλμ., αμφιθέατρο 2.000 θέσεων, πολλά εστιατόρια και μπαρ.
Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων της MSC που προσεγγίζουν στην ιδιωτική νήσο της εταιρείας στις Μπαχάμες έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν δραστηριότητες στην ξηρά αλλά και πάνω στο πλοίο καθώς, όσο τα πλοία παραμένουν στο νησί, θα λειτουργούν κανονικά όλα τα τμήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του καζίνο. Με αυτόν τον τρόπο το νησί θα αποτελεί προέκταση του κρουαζιερόπλοιου και το πλοίο προέκταση του νησιού, σε ένα αλληλοσυμπληρωματικό πεδίο δράσης και ψυχαγωγίας.
Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού λειτουργεί το «MSC Yacht Club» για premium πελάτες, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρες κέντρο spa, αίθουσες μασάζ και μπανγκαλόου.
Στο νησί είναι διαμορφωμένο ένα δίκτυο με διαδρομές για περπάτημα και τρέξιμο, ενώ οι πελάτες της εταιρίας έχουν στη διάθεσή τους όλα τα θαλάσσια σπορ και παιχνίδια καθώς και οικογενειακή παραλία με εστιατόριο για παιδιά και παιδότοπους, μέγαρο για την τέλεση γάμων και τη φιλοξενία εκδηλώσεων αλλά και εναέρια τροχαλία (zip wire) για τους πολλούς λάτρεις του είδους.
Η εταιρεία φύτεψε 75.000 φυτά και θάμνους, καθώς και 5.000 δέντρα και φοίνικες, με το 95% εξ αυτών να είναι ενδημικά της Καραϊβικής. Το Ocean Cay διαθέτει εκπαιδευτικά κέντρα για την περιβαλλοντική συνείδηση και τη διατήρηση των κοραλλιών, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα αναγέννησης κοραλλιών.
Το Ocean Cay είναι προσβάσιμο μόνο με κρουαζιερόπλοια της MSC Cruises και προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Το νησί είναι εξοπλισμένο με ένα ηλιακό πάρκο ικανό να παράγει 600kW ηλεκτρικής ενέργειας με πρόσθετη αποθήκευση 150kW, σχεδιασμένο να καλύπτει ενεργειακές ανάγκες έως 750kW. Στο νησί υπάρχει μόνο φωτισμός LED και ένα έξυπνο δίκτυο διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια.
Το CocoCay της Royal Caribbean
Η Royal Caribbean, δημιούργησε ένα δικό της ιδιωτικό νησί, το CocoCay στις Μπαχάμες, επενδύοντας ένα ποσό 250 εκατομμυρίων δολαρίων, υλοποιώντας το σχέδιο της “Perfect Day Island Collection”, το οποίο αφορά δημιουργία ιδιωτικών νησιών σε όλο τον κόσμο.
Το “Perfect Day at CocoCay” προσφέρει διασκέδαση για όλους και για κάθε ηλικία. Από την πιο ψηλότερη νεροτσουλήθρα της Βόρειας Αμερικής, μέχρι το τεράστιο αερόστατο που υψώνεται στα 140 μέτρα για θέα από ψηλά και τη μεγαλύτερη πισίνα της Καραϊβικής, οι επιβάτες απολαμβάνουν τις περιπετειώδεις διακοπές της ζωής τους.
Το “Perfect Day at CocoCay” απευθύνεται αποκλειστικά σε πελάτες της Royal Caribbean, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν το ιδιωτικό νησί με 11 διαφορετικές κρουαζιέρες της εταιρείας.
Ο Michael Bayley, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Caribbean International, έχει επισημάνει παλαιότερα πως με το Perfect Day, η Royal Caribbean φέρνει νέες καινοτομίες στους ιδιωτικούς προορισμούς διακοπών και είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για την εταιρεία και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εμπειρία κρουαζιέρας.
Από το έτος 2019, οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επενδύσει 1,5 δισ. δολ. σε αγορές ιδιωτικών νησιών στην Καραϊβική και σήµερα διαχειρίζονται 15 νησιά σε Μπαχάµες, Μπελίζε, ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία, Αϊτή και Μεξικό.
Η Norwegian Cruise Line διαθέτει δύο ιδιωτικά νησιά στην Καραϊβική, ένα στις Μπαχάµες και ένα στο Μπελίζ. Η Royal Caribbean έχει δικό της νησί στις Μπαχάµες και µια ολόκληρη περιοχή στην Αϊτή, ενώ σχεδιάζει να αγοράσει και ένα στο Βανουάτου στον Ειρηνικό.
Το ένα από τα δύο ιδιωτικά νησιά της Norwegian Cruise Line είναι το Great Stirrup Cay, το οποίο αγόρασε το 1977. Σήµερα ελέγχει στο ίδιο µέρος και µια µεγάλη τουριστική εγκατάσταση στον Ειρηνικό ωκεανό. Το δεύτερο νησί που έχει αγοράσει, το Harvest Caye, το εγκαινίασε το 2016 σε συνεργασία µε την κυβέρνηση του Μπελίζε. Σε ό,τι αφορά τη Royal Caribbean, το ιδιωτικό νησί της είναι το CocoCay στις Μπαχάµες και το έχει αγοράσει από τη δεκαετία του 1980. Η επένδυση ανήλθε στα 250 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι τώρα, έχουν επισκεφθεί το νησί 2 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιεροπλοίων.
Διαβάστε επίσης:
Κικίλιας: Δημοπρατείται το έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Τήνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kώστας Δελαπόρτας: Η «χρυσή» ρότα της DryDel και το στοίχημα για την επόμενη μέρα
- Ε. Αγαπηδάκη: Πότε θα διακόπτεται η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία – Ο ειδικός με τον ρόλο – «κλειδί»
- Ανάλυση mononews: Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι hot – Τιμή στόχος στα 26,08 ευρώ
- Στέφανος και Ζωή στο θέαμα της Δημοκρατίας
