• Ναυτιλία

    Σωτήρης Ράπτης (ECSA): Ικανοποίηση για την επικαιροποιημένη στρατηγική της Ευρώπης για την διασφάλιση των εμπορικών θαλάσσιων διαδρομών

    Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA

    Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA


    «Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης, την ενεργειακή ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια, την ασφάλεια εφοδιασμού. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρώπης στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές παραμένουν ασφαλείς για τα πλοία μας και τα πληρώματά τους και για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο», επισήμανε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

    Πρόσθεσε επίσης ότι «η επικαιροποιημένη στρατηγική τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών και διεθνών εταίρων στον τομέα της ασφάλειας και της ευαισθητοποίησης στον τομέα της θάλασσας. Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία δεσμεύεται να βασιστεί στην άριστη συνεργασία με τους εταίρους της στην ΕΕ για να συμβάλει στους στόχους του νέου Σχεδίου Επικοινωνίας και Δράσης».

    Επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία χαιρετίζει θερμά την επικαιροποιημένη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα και το σχέδιο δράσης της σχετικά με «Μια ενισχυμένη στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια για τις εξελισσόμενες θαλάσσιες απειλές».

    Η επικαιροποιημένη στρατηγική ενισχύει τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιου παρόχου θαλάσσιας ασφάλειας σε ένα ταχέως εξελισσόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο.

    Η προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ, των κρατών μελών της, των πολιτών και των εταίρων της.

    Ως εκ τούτου, η ECSA υποστηρίζει τον στόχο της ΕΕ να ενισχύσει τις ναυτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως η EU NAVFOR Atalanta, παρέχοντας επαρκή ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

    Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πιλοτική φάση στον Κόλπο της Γουινέας, η επέκταση της ιδέας των Συντονισμένων Ναυτιλιακών Παρουσιών (CMP) μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες και να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία αναπτύσσονται με ευελιξία και αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ναυτιλιακή βιομηχανία χαιρετίζει επίσης την έμφαση που δίνεται στην αντιμετώπιση ψηφιακών και υβριδικών απειλών καθώς και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Evalend Shipping: Δύο ακόμη πλοία ναυπηγεί ο Κρίτων Λεντούδης

    Πούλησε πλοίο η Globus Maritime (Γιώργος Φειδάκης) στην τιμή των 14,1 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ