Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το Propeller Club του Πειραιά, πραγματοποίησε στο “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” την ετήσια εκδήλωση για την υποδοχή 150 νέων μελών και σήμερα αριθμεί 1.069 ενεργά μέλη.

Ο προεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκουλης στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους για την συμμετοχή τους στις κοινωνικές και επιχειρηματικές δράσεις του Propeller Club.

1

Ο αντιπρόεδρος του Propeller Club, Χρήστος Τιμαγένης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση αναφέρθηκε στις δράσεις και στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα με σταθερό στόχο να προάγουν το θεσμό της ναυτιλίας και τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε τιμητική διάκριση στο Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο που προάγει τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Αλεξανδράτος ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελληνικής ναυτιλίας και υπενθύμισε ότι είναι πρώτη δύναμη στον κόσμο και ως εκ τούτου οφείλουμε, Πολιτεία εργοδότες, στελέχη και ναυτικοί να υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού για το καλό της εθνικής οικονομίας και της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Αλεξανδράτος, τόνισε επίσης ότι το 2026 το ΝΕΕ θα συμπληρώσει τα 90 χρόνια δημιουργικής παρουσίας βοηθώντας την εκάστοτε κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και τα συμφέροντα της ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι η ναυτιλία δεν είναι μόνο η πλοιοκτησία, αλλά περίπου 100 επαγγέλματα που ζούνε από τον κλάδο της ναυτιλίας καταδεικνύοντας την τεράστια συμβολή της στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χιώτης πλοιοκτήτης, Συμεών Παληός.

Ο Χρήστος Τιμαγένης, παρουσιάζοντας το σύντομο βιογραφικό του Σίμου Παληού, υπογράμμισε ότι έχει υπηρετήσει ως σημαιοφόρος του ΠΝ, ως μηχανικός του εμπορικού ναυτικού και είναι απόφοιτος μηχανολογίας από Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλιας, ενώ ίδρυσε και εισήγαγε δύο ναυτιλιακές εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Diana Shipping και την Performance Shipping.

Στην ιστορική του ομιλία, ο Συμεών Παληός αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πρόωσης των πλοίων από τον ατμό στο diesel και την χρηματοδότηση της ναυτιλίας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Συμεών Παληός

Επισήμανε ότι πρωτοπόρος στην χρηματοδότηση μηχανοκίνητων πλοίων ήταν ο Γιώργος Ζαρίφης ο οποίος βοήθησε τους εμποροπλοιάρχους Ρεθύμνηδες, Κουλοκουντήδες Παληούς, Εμπειρίκους και άλλους παραδοσιακούς καραβοκύρηδες και δημιούργησαν την μεγάλη ναυτιλία της Ελλάδας.

Αποκάλυψε ότι η πρώτη εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο Αθηνών ήταν Ελληνική Εταιρεία Θαλασσίων Επιχειρήσεων Ατμοπλοΐα Παληού το έτος 1916 την εποχή που ιδρύθηκε και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο Σίμος Παληός, αναφέρθηκε στους νέους τρόπους χρηματοδότησης από τα ομόλογα, ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια προνομιούχες μετοχες preffered shares, δικαιώματα προαίρεσης warrants και κατέληξε λέγοντας ότι οι σωστές ιδέες βρίσκουν τρόπο να χρηματοδοτηθούν.

Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε ο Σίμος Παληός, στην αξιοποίηση από την Ελληνική Πολιτεία της δυναμικής και της ισχύος της ελληνικής ναυτιλία για τις στρατηγικές διεθνείς επαφές και προέβλεψε ότι η ελληνική ναυτιλία θα ξεπεράσει το 20% του παγκόσμιου τονάζ στο άμεσο μέλλον.

Μιλώντας για τις ρίζες του από τον Βροντάδο της Χιου είπε ότι ήταν πολύ τυχερός που οι πρόγονοι του υπήρξαν πλοιοκτήτες και εμποροπλοίαρχοι, οπότε ήταν φυσικό να ακολουθήσει την ναυτιλιακή καριέρα.

Συνομιλώντας στο πάνελ με τον Κώστα Φραγκούλη τόνισε ότι για το γεγονός που ακολούθησε καριέρα στην πλοιοκτησία, το οφείλει στην μητέρα του παρ’ ότι , εκείνη την εποχή, είχε πρόταση από τον Στρατή Ανδρεάδη να αναλάβει μια υψηλή θέση στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του που οι δύο κόρες του, Αλίκη και Σεμίραμις ακολούθησαν επάξια το ναυτιλιακό επάγγελμα αναλαμβάνοντας με επιτυχία τη διεύθυνση των εταιριών Diana και Performance.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στην έρευνα προκειμένου να αναπτύξει την τεχνολογία και τις επιστήμες.

Ο Σίμος Παληός, επισήμανε επίσης ότι “ η θάλασσα μού έδωσε τα πάντα και της τα χρωστάω όλα” και τόνισε ότι “ο Έλληνας πρέπει να επιστρέψει στη θάλασσα, αλλιώς δεν έχουμε μέλλον”.

Στη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε στο αρνητικό γεγονός ότι η ναυτιλία δεν έχει έδρα στην Ακαδημία Αθηνών και τόνισε χαρακτηριστικά: “Η ναυτιλία δεν ζητάει τίποτα από το κράτος, μόνο προσφέρει”.

Ο Συμεών Παληός, μιλώντας για το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, τόνισε ότι ο ναυτιλιακός κόσμος δεν πρέπει να φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσθεσε: “Για κάθε δουλειά που χάνεται, δημιουργούνται 1,7 νέες. Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που τολμούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της εποχής”.

Διαβάστε επίσης: 

Xclusiv: Τρεις είναι οι λόγοι αύξησης της τιμής των πλοίων

CMA CGM: Επένδυση 600 εκατ. δολαρίων σε τερματικό σταθμό στο Βιετνάμ

Αυξήθηκε κατά 92% η κρουαζιέρα στην Κερκυρα