Η κραυγή απόγνωσης και αποκάλυψης που έβγαλε ο Παναγιώτης Ν. Τσάκου junior για τους 7.000 Χριστιανούς που είτε σφαγιάστηκαν με μαχαίρια είτε σκοτώθηκαν από αυτόματα όπλα, από την αρχή του έτους στη Νιγηρία, από φανατικούς ισλαμιστές, ήταν μια κατάθεση ψυχής και ώριμη απόφαση του να δημοσιοποιήσει το θέμα.

Η σχέση της οικογένειας Τσάκου με την Εκκλησία της Ελλάδας και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι στενή, διαχρονική και χαρακτηρίζεται από βαθύ σεβασμό, θρησκευτική ευλάβεια και σημαντική φιλανθρωπική και εκπαιδευτική στήριξη.

1

Η αποκάλυψη των διωγμών των Χριστιανών στη Νιγηρία, που ανέδειξε ο Παναγιώτης Τσάκος, γιος του Νίκου Τσάκου, ιδρυτή της ΤΕΝ και εγγονού του Παναγιώτη Τσάκου, δημιουργού του ομίλου και του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», είναι αποτέλεσμα των επαφών του που είχε τους τελευταίους μήνες στην Αφρική και στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Γκάνα.

Οι μαρτυρίες που άκουσε, στην περιοδεία του στην Αφρική, συγκλόνισαν τον Παναγιώτη Τσάκο, jnr που αυθόρμητα και με πλήρη συνείδηση ανέλαβε την καμπάνια ενημέρωσης για τα φρικιαστικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Νιγηρία.

Να θυμίσουμε ότι στο τέλος της εκδήλωσης, για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ναυτιλίας και της ΤΕΝ, που έγινε πριν λίγες ημέρες, ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και προέβη σε μια συγκλονιστική μαρτυρία και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει στη Νιγηρία, που όπως είπε, σκοτώνονται από ομάδες Μουσουλμάνων με μαχαίρια και αυτόματα όπλα.

Παναγιώτης Τσάκος, εγγονός του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου
Παναγιώτης Τσάκος, εγγονός του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου

 

Ιδιαίτερα φορτισμένος, ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος, τόνισε ότι είναι συγκλονισμένος με αυτά που γίνονται στη Νιγηρία με τις σφαγές αμάχων Χριστιανών και πρόσθεσε μεταξύ των άλλων:

«Ακούστε με. Έχω κάτι να σας πω. Αυτή την στιγμή που μιλάμε γίνεται γενοκτονία σε βάρος των Χριστιανών στη Νιγηρία. Δυστυχώς, για αυτή την γενοκτονία, δεν μιλάει κανείς. Ούτε οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, ούτε οι τηλεοράσεις, ούτε οι εφημερίδες. Ομάδες Ισλαμιστών, είτε με μαχαίρια είτε με αυτόματα όπλα, εισβάλλουν στα σπίτια των Χριστιανών και τους σκοτώνουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την γενοκτονία σε βάρος των Χριστιανών. Μόνο το 2025, περισσότεροι από 7.000 Χριστιανοί στη Νιγηρία έχουν δολοφονηθεί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, των οποίων το μοναδικό «έγκλημα» ήταν ότι ασκούσαν την πίστη τους. Ήταν αγρότες, δάσκαλοι, μητέρες και παιδιά, άνθρωποι που δεν επιθυμούσαν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ειρηνικά, να εργαστούν και να προσευχηθούν.

Αυτές οι θηριωδίες δεν είναι τυχαίες. Αποτελούν μέρος ενός συστηματικού μοτίβου διώξεων και καταπίεσης εναντίον χριστιανικών κοινοτήτων σε διάφορες περιοχές της Νιγηρίας. Εκκλησίες έχουν καταστραφεί. Χωριά έχουν ερημώσει. Οικογένειες έχουν εκτοπιστεί και ολόκληρες κοινότητες ζουν μέσα στον φόβο. Κι όμως, παρά την έκταση αυτής της τραγωδίας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά. Όταν πιστοί σφαγιάζονται εξαιτίας της πίστης τους, σπάνια γίνεται πρωτοσέλιδο.

Όταν εκκλησίες καίγονται, οι κάμερες στρέφονται αλλού. Αυτή η σιωπή, αυτή η επιλεκτική προσοχή — είναι από μόνη της μια μορφή αδικίας. Διότι όταν ο πόνος μιας ομάδας ανθρώπων αποκρύπτεται, ολόκληρη η ανθρωπότητα μειώνεται.

Το δικαίωμα να πιστεύει κανείς, να λατρεύει ελεύθερα, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα, μιλώ όχι με θυμό, αλλά με συνείδηση. Για να υπενθυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι η σιωπή είναι συνενοχή και ότι η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη. Πρέπει να μιλήσουμε για εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν. Πρέπει να ζητήσουμε λογοδοσία από όσους διώκουν με ατιμωρησία.

Ας σταθούμε ενωμένοι, όχι ως εκπρόσωποι εθνών, αλλά ως υπερασπιστές της ανθρωπότητας. Ας διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των Χριστιανών της Νιγηρίας θα ακουστούν, και ότι ο πόνος τους δεν θα αγνοηθεί ούτε θα αποκρυφτεί ποτέ ξανά».

Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος
Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος

Η σχέση της οικογένειας με την Εκκλησία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διατηρεί προσωπική σχέση με τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και τον γιο του, Νικόλα Τσάκο. Ο Πατριάρχης έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Χίο, τη γενέτειρα του Καπετάνιου, και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκδηλώσεις του Ομίλου.

ο Παναγιώτης Τσάκος με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου
ο Παναγιώτης Τσάκος με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα εγκαίνια της Ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο, που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Η ευλογία του Πατριάρχη υπογράμμισε την πνευματική στήριξη του Πατριαρχείου στο εκπαιδευτικό έργο της οικογένειας.

Επίσης, να αναφερθεί ότι ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος είναι Άρχων Οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μία ύψιστη τιμή που απονέμεται σε λαϊκούς για την προσφορά τους στην Εκκλησία, το Γένος και την Ορθοδοξία.

Το κοινωφελές έργο της οικογένειας

ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος
ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Παναγιώτης Ν. Τσάκος

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το οποίο ίδρυσε ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, έχει στενούς δεσμούς και κοινή φιλοσοφία με την Εκκλησία:

Ανακαίνιση Ιερού Ναού: Ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, με δική του δαπάνη, ανακαίνισε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πικρίδιο (Hasköy) της Κωνσταντινούπολης, μία κίνηση που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το Πατριαρχείο.

Περιβαλλοντική Ευαισθησία: Ο Όμιλος Τσάκου έχουν αναγνωρίσει και τιμήσει το πρωτοποριακό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά του θαλάσσιου, τιμώντας τον ως τον «Πράσινο Πατριάρχη» και την έκδοση βιβλίου με τις ομιλίες του.

Προώθηση της Παιδείας: Το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, με έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, μέσω των Κέντρων στην Ουρουγουάη και στην Γκάνα , εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας της ελληνικής παιδείας, που αποτελεί βασική μέριμνα του Πατριαρχείου.

Ο όμιλος, που δημιούργησε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, δεν είναι σήμερα μόνο ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι διαθέτει πάνω από 100 πλοία, αλλά έχει μετεξελιχθεί, με την διορατική και αποφασιστική συμμετοχή του δρ Νίκου Τσάκου, σε ένα επιχειρηματικό κολοσσό της Ελλάδας με ευρείες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, διατηρεί εκτάσεις στην Ουρουγουάη και ναυπηγείο στο Μοντεβιδέο. Όμως, η οικογένεια Τσάκου έχει και σημαντική κοινωνική προσφορά μέσω του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Το Ίδρυμα, διαδίδει την ελληνική γλώσσα στην Ουρουγουάη, έχει μια τεράστια κοινωνική παρουσία στην Γκάνα.

Το σημαντικότερο, όμως, πολιτιστικό έργο, επιτελείται με την “Στέγη της Μαρίας” στα Καρδάμυλα, όπου στεγάζονται νέα παιδιά που τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάζουν στο “Λιβανούδειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων”, με το Ναυτικό Λύκειο και με την πρώτη ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είναι άνθρωπος προσηλωμένος στις παραδόσεις του λαού μας. Η πίστη στην Ορθοδοξία τον οδήγησε τον Δεκέμβριο του 1992 να οργανώσει τη λειτουργία στον τόπο όπου βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα, όπου σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τότε την λειτουργία που κράτησε δύο ώρες μετά από ειδική άδεια που εξασφάλισε ο Έλληνας εφοπλιστής.

Στη συνομιλία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο καπετάν Παναγιώτης του είπε: “Εμείς, Παναγιώτατε πάνω στα καράβια μας επικαλούμεθα τον Άγιο Νικόλα, ως “καπετάν Νικόλα”, τον θεωρούμε πολύ δικό μας…”.

Ο Π. Τσάκος, μαζί με τον γιο του Νίκο Τσάκο, συντηρεί εδώ και αρκετά χρόνια την Αγία Παρασκευή που βρίσκεται στο Πικρίδιον της Κωνσταντινούπολης, όπου σήμερα λειτουργεί ένας Ρουμάνος ιερέας και η ενορία διοικείται από Έλληνες.

Αλλά και η εκκλησία του Ιερού Ναού της Υψώσεως του Σταυρού στα Καρδάμυλα γνωρίζει τις γενναίες δωρεές του καπετάν Παναγιώτη και κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις στα πάτρια εδάφη όπου καλούνται παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η οικογένεια Τσάκου ίδρυσε και είναι αποκλειστικός χρηματοδότης τριών ιδρυμάτων στο Μοντεβίδεο, στη Χίο και στην Γκάνα, αφιερωμένων στην μνήμη της μητέρας του και της κόρης του.

Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” προάγει το ελληνικό πνεύμα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, με συγκεκριμένους στόχους: εκπαίδευση, διάδοση της ελληνικής γλώσσας, έρευνα, ναυτική πρόνοια, ναυτική παράδοση.

Μια ακόμα προσφορά του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” προς την Ορθοδοξία αποτελεί η ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στην Τέμα της Γκάνας. Η εκκλησία χτίστηκε με δωρεές του Ιδρύματος, της οικογένειας του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και πληρωμάτων και στελεχών του Ομίλου από όλο τον κόσμο. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ίδρυσε και το «Saint Nicholas Social & Medical Centre», κέντρο υγείας που στηρίζει κοινωνικά και υγειονομικά τους κατοίκους της περιοχής. Ο Πατριάρχης τίμησε τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο με τον Μεγαλόσταυρο και το Παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος του Αγίου Μάρκου –την ύψιστη τιμή που δίνεται από Πατριαρχείο σε λαϊκό.

Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”

Το “Ίδρυμα Τσάκου” ή “FUNDATION TSAKOS” ιδρύθηκε το 1978 με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου επίσης στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με στόχο την προαγωγή ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδος και Ουρουγουάης. Το Ίδρυμα Τσάκου παρέχει συνεχώς την δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και μεταφοράς στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού σε χιλιάδες Ουρουγουανούς σπουδαστές. Για την σημαντική αυτή προσφορά απενεμήθη το 1999 στον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο από την Νομαρχία Αττικής ο τίτλος του “Πρευσβευτή Ελληνισμού”.

Ο Όμιλος Τσάκου επιχορηγεί και την λειτουργία των Πολυτεχνικών Ναυτικών Σχολών των πόλεων Legaspi και Naga των Φιλιππίνων για την επαγγελματική κατάρτιση των ναυτικών. Οι άριστοι των αποφοιτούντων προσλαμβάνονται κατ’απόλυτη επιλογή από τον όμιλο για την επάνδρωση των πλοίων του. Για την προσφορά αυτή έχει απονεμηθεί στον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ο τιμητικός βαθμός του αρχιπλοιάρχου του εφεδρικού στόλου των Φιλιππίνων.

Η κοινωνική προσφορά

Η κοινωνική προσφορά του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης είναι εκτεταμένη και εστιάζει κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ναυτιλιακή Παράδοση και Εκπαίδευση

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», που ιδρύθηκε από τον Καπετάν. Παναγιώτη Ν. Τσάκο, έχει ως κύριο στόχο την προώθηση και διατήρηση της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας και παράδοσης. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

Υποτροφίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα (π.χ., λειτουργία Ναυτικής Ακαδημίας στη Χίο).

Έρευνα και μελέτη της ναυτιλίας και της ναυτικής κουλτούρας.

Δράσεις για την ευημερία των ναυτικών.

Ανθρωπιστική και Κοινωνική Υποστήριξη

Ο Όμιλος και το Ίδρυμα έχουν έντονη δραστηριότητα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την υποστήριξη κοινωνιών που έχουν ανάγκη, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, με έμφαση στην τοπική κοινωνία της Χίου αλλά και ευρύτερα:

· Αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης (ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων, βρεφικών ειδών) σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (π.χ., πλημμύρες στη Θεσσαλία, πυρκαγιές στην Αττική).

· Λειτουργία Ιματιοθήκης στη Χίο για τη συλλογή και διάθεση ρουχισμού σε άπορους συμπολίτες.

· Δωρεές σε κοινωνικά παντοπωλεία και υποστήριξη άλλων φιλανθρωπικών σκοπών.

Περιβάλλον και Εταιρική Υπευθυνότητα

Ο όμιλος Τσάκου ενσωματώνει την περιβαλλοντική ευθύνη στην επιχειρηματική του λειτουργία, εστιάζοντας:

· Στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

· Στην ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της κοινωνικής ευθύνης.

· Στην υλοποίηση βιώσιμων και οικολογικά αποδοτικών λειτουργιών.

 

Εργασιακή Ευημερία και Ασφάλεια

Ο Όμιλος Τσάκου επιδεικνύει σημαντική μέριμνα για τους εργαζομένους του, με

· Δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) για συμπληρωματική σύνταξη των εργαζομένων του Ομίλου, πρωτοπορώντας στην ελληνική ναυτιλία.

· Προγράμματα ιατρικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

· Υποστήριξη της ανάπτυξης και της ευημερίας του προσωπικού ξηράς και θάλασσας.

Συνοπτικά, η κοινωνική προσφορά του Ομίλου και του Ιδρύματος Τσάκου επικεντρώνεται στη στήριξη της ναυτιλίας ως θεμελιώδους ελληνικής παράδοσης, στην εκπαίδευση, την ανθρωπιστική δράση και τη διαρκή μέριμνα για τους εργαζομένους και το περιβάλλον.

Ο Όμιλος Τσάκου επίσης έχει ιδρύσει και λειτουργεί στη Χίο σημαντικές εκπαιδευτικές δομές στον τομέα της ναυτιλίας, υπό την ομπρέλα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Οι κυριότερες είναι:

– Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS)

  • Είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο στην Ελλάδα.
  • Προσφέρει ειδικότητες όπως Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και τομείς Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
  • Οι σπουδές είναι δωρεάν και στοχεύουν στην άρτια προετοιμασία των νέων για το ναυτικό επάγγελμα.

– Ιδιωτική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) TEENS

  • Εγκαινιάστηκε ως η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Ναυτικού στη Χίο (και μια από τις πρώτες στην Ελλάδα).
  • Λειτουργεί τμήματα Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.
  • Από εφέτος λειτουργεί και η Σχολή Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν. (Εμπορικού Ναυτικού) στο πλαίσιο της Ακαδημίας.
  • Εφαρμόζει τη μέθοδο της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (sandwich courses), συνδυάζοντας ακαδημαϊκή διδασκαλία και θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια με πλοία του Ομίλου.

Οι εγκαταστάσεις του Λυκείου και της Ακαδημίας TEENS βρίσκονται στην περιοχή «Παναγία Φάρκαινα» της Χίου.

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» στα Καρδάμυλα της Χίου είναι ένα σημαντικό κοινωφελές έργο του Ομίλου Τσάκου.

Αξίζει να επισημάνουμε:

Ιδρύθηκε το 2013 από τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και την οικογένειά του, στη μνήμη της κόρης του, Μαρίας.

Λειτουργεί ως οικοτροφείο υψηλού επιπέδου. Σκοπός του είναι να φιλοξενεί και να παρέχει στέγη, σίτιση και υποστήριξη σε αγόρια (συνήθως 20-22 κάθε σχολικό έτος) από όλη την Ελλάδα, τα οποία φοιτούν στις σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, Ναυτικό ΕΠΑΛ) των Καρδαμύλων.

Λειτουργία: Ανήκει οργανικά στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Στόχος: Στοχεύει στην εκπαιδευτική πρόοδο, στην ανάδειξη της αριστείας και στη σφυρηλάτηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να στραφούν στα ναυτικά επαγγέλματα.

Επιτυχίες: Σημειώνει σταθερά υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτατα Ιδρύματα και, κυρίως, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Ο χώρος, ο οποίος ήταν αρχικά η οικία της αείμνηστης Μαρίας Τσάκου, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Στην Γκάνα

Ο Όμιλος Τσάκου έχει μια σημαντική και διαρκή κοινωνική προσφορά στην Γκάνα, η οποία εστιάζει κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της κοινότητας.

Το πιο αξιοσημείωτο έργο είναι το:
“St. Nicholas Preparatory School” (Προπαρασκευαστικό Σχολείο Αγίου Νικολάου) στην Tema, Γκάνα

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Ομίλου Τσάκου και του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

Το σχολείο ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης σε παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην περιοχή Tema New Town, κοντά στην Άκρα. Πολλά από αυτά τα παιδιά, χωρίς το σχολείο, θα κατέληγαν πιθανότατα να συλλέγουν απορρίμματα.

Το σύνθημα του σχολείου είναι: “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση”.

Ξεκίνησε με την προσφορά προσχολικής εκπαίδευσης και έκτοτε επεκτάθηκε για να καλύψει την πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Junior High School).

Εκτός από το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γκάνας, τα παιδιά διδάσκονται Ελληνικά και Γαλλικά, με στόχο τη μεταλαμπάδευση του ελληνικού πολιτισμού.

Παρέχει στους μαθητές στολές, βιβλία, και τα καθημερινά τους γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό), τα οποία συχνά είναι τα μοναδικά που τρώνε μέσα στην ημέρα.

Στο σχολείο λειτουργεί και παιδικό ναυτικό σώμα δόκιμων (navy cadet corp) για την ενίσχυση της πειθαρχίας και του ναυτικού πνεύματος.

Το έργο ξεκίνησε το 2006 με την ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Νικόλαο (προστάτη των ναυτικών) στην ίδια περιοχή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008.

Το σχολείο χτίστηκε σε γη που δωρήθηκε από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”.

Το σχολείο στηρίζεται πλήρως από εθελοντικές δωρεές, με κύριο χορηγό το Ίδρυμα Τσάκου, αλλά και με τη συνδρομή ναυτικών του Ομίλου, στελεχών, φίλων και άλλων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Γκάνα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κοινωνικού έργου του Ομίλου Τσάκου στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία και τη στήριξη ευάλωτων παιδιών.

Στο Μοντεβιδέο

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του Ομίλου Τσάκου στη Λατινική Αμερική.

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1978 από τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο, εμπνευσμένο από τον φιλελληνισμό των Ουρουγουανών, και μετονομάστηκε αργότερα σε «Μαρία Τσάκος» στη μνήμη της κόρης του.

Ο κύριος στόχος του Ιδρύματος είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ουρουγουάη και τις γύρω χώρες.

Οι βασικές δραστηριότητες του Ιδρύματος περιλαμβάνουν:

Δωρεάν Μαθήματα Ελληνικών: Διδάσκονται δωρεάν μαθήματα Νέων και Αρχαίων Ελληνικών. Το Ίδρυμα έχει επίσημα αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» (ΤΕΓ) στην Ουρουγουάη, και λειτουργεί ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο για την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Προώθηση του Πολιτισμού: Διοργανώνει μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια για τον ελληνικό πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία της τέχνης και τις παραδόσεις.

Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες: Προσφέρει εργαστήρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, μουσικής (όπως ρεμπέτικο τραγούδι) και μαγειρικής.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις: Συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ κινηματογράφου, συζητήσεις και διαγωνισμούς, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ουρουγουάης.

Βιβλιοθήκη: Διατηρεί μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη με συλλογή αποκλειστικά για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Στήριξη Φοιτητών: Χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το Ίδρυμα έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους Ουρουγουανούς και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο. Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 φιλέλληνες Ουρουγουανοί έχουν διδαχτεί δωρεάν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό από την ίδρυσή του.

Στην Κωνσταντινούπολη

Ο όμιλος Τσάκου και προσωπικά ο Καπετάν Παναγιώτης και ο Νίκος Τσάκος συντηρούν εδώ και αρκετά χρόνια την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Πικρίδιο (Hasköy) της Κωνσταντινούπολης.

Η Εκκλησία αυτή, αν και έχει Έλληνες επιτρόπους, λειτουργεί σήμερα με Ρουμάνο ιερέα.

Η συνεισφορά αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο.

Τη στήριξη της Εκκλησίας του Σταυρού στα Καρδάμυλα της Χίου.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης

Η κοινωνική προσφορά του Ομίλου Τσάκου στη Χίο είναι εκτεταμένη και πολυεπίπεδη, με επίκεντρο το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης . Οι κύριοι τομείς δράσης του Ομίλου και του Ιδρύματος στο νησί περιλαμβάνουν την Εκπαίδευση, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Περιβαλλοντική Προστασία/Άμυνα.

Η μεγαλύτερη και πιο συστηματική προσφορά του Ομίλου στη Χίο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, με στόχο την ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος:

Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας»: Λειτουργεί ως οικοτροφείο αριστείας στα Καρδάμυλα, παρέχοντας δωρεάν στέγαση, σίτιση και υποστήριξη σε αγόρια από όλη την Ελλάδα για να φοιτήσουν στο Λύκειο και να προετοιμαστούν για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (T.E.E.N.S.):

  • Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.: Παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε ναυτικά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα.
  • Ιδιωτική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ): Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική ΑΕΝ στην Ελλάδα (υπό την εποπτεία της Κύπρου), η οποία εγκαινιάστηκε στη Χίο και αποτελεί μια σημαντική επένδυση στη ναυτική εκπαίδευση.

Υποτροφίες: Το Ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές, ειδικά σε όσους εισάγονται σε ναυτικές σχολές.

Κοινωνική Αλληλεγγύη και Ανθρωπιστική Βοήθεια

Το Ίδρυμα αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική δράση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας:

Ιματιοθήκη: Διατηρεί ιματιοθήκη στις εγκαταστάσεις του, όπου συλλέγονται ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης από πολίτες της Χίου και διανέμονται σε ευπαθείς ομάδες και ιδρύματα (όπως οι Φυλακές Χίου, η Παιδιατρική του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, κ.ά.).

Δωρεές στον Τομέα της Υγείας: Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δωρεές σε ιατρικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο της Χίου (π.χ. Τροχήλατο Ακτινολογικό Μηχάνημα, Οθόνη Παρακολούθησης Βιολογικών Παραμέτρων για ΜΕΘ), ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία.

Εθελοντικές Δράσεις: Συμμετέχει και συνδιοργανώνει δράσεις όπως εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου.

Ανθρωπιστική Βοήθεια: Αποστολή βοήθειας σε σεισμόπληκτους ή άλλες πληγείσες περιοχές (π.χ. σεισμοί Τουρκίας).

Άμυνα και Περιβάλλον

Δωρεές στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» έχει προχωρήσει σε δωρεές για την ενίσχυση της άμυνας των ακριτικών νησιών, όπως η παράδοση ταχύπλοων πνευστών σκαφών στην 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) στα Καρδάμυλα.

Περιβαλλοντικές Δράσεις: Συμμετοχή σε δράσεις αναδάσωσης (π.χ. στην περιοχή Κορακάρη της Χίου, όπου έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα) και προγράμματα για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Επίσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Τσάκου, δημιούργησε τη «Treebank», την πρώτη πράσινη «τράπεζα» στην Ελλάδα που συγκεντρώνει δέντρα για αναδάσωση.

Σκοπός και Λειτουργία της Treebank

Τι είναι: Η Treebank λειτουργεί ως μια δεξαμενή δενδρυλλίων που χρηματοδοτείται από δωρεές πολιτών και φορέων. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά δέντρων.

Πού δραστηριοποιείται: Η κύρια περιοχή δράσης και αναδάσωσης είναι ο Κορακάρης στη Χίο, ο πιο κοντινός δασικός πυρήνας στον οικισμό της πόλης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας ζωής για το νησί και να αναδειχθεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αναδάσωσης.

Διαδικασία Δωρεάς: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δωρίσουν ένα ποσό (π.χ. 2€ ανά δέντρο) σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος, αγοράζοντας ουσιαστικά τα δικά τους δέντρα.

Αποτέλεσμα: Μέσω της δράσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές δενδροφυτεύσεις στον Κορακάρη, με τη συμμετοχή εθελοντών από το Ίδρυμα, το Ναυτικό Λύκειο T.E.E.N.S. και τη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων.

Αφιέρωση: Η δράση γίνεται στη μνήμη της συνιδρύτριας του Ιδρύματος, Ιατρού Δρ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου.

Η Treebank αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του Ομίλου Τσάκου για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στη Χίο.

Η Ιαματιοθήκη

Η Ιματιοθήκη είναι μια σημαντική κοινωνική δράση που λειτουργεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, το οποίο ιδρύθηκε από τον Όμιλο Τσάκου.

Σκοπός και Λειτουργία:

Κοινωνική Προσφορά: Η Ιματιοθήκη έχει στόχο τη συγκέντρωση ρούχων, υποδημάτων και παιχνιδιών που προσφέρονται σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Βάση Λειτουργίας: Λειτουργεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Χίο.

Στήριξη από την Τοπική Κοινωνία: Η λειτουργία της στηρίζεται κυρίως στις δωρεές των απλών πολιτών της Χίου. Η προσφορά της Χιακής κοινωνίας είναι σταθερή και συγκινητική, επιτρέποντας στο Ίδρυμα να διανέμει χιλιάδες δέματα.

Ευρύτερη Δράση: Εκτός από την παροχή ρουχισμού σε μεμονωμένους πολίτες και φορείς της Χίου, η Ιματιοθήκη έχει χρησιμοποιηθεί και για ανθρωπιστικές αποστολές σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (π.χ. αποστολές ιματισμού στη Θεσσαλία).

Η Ιματιοθήκη αποτελεί μια από τις βασικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», αναδεικνύοντας το κοινωνικό του έργο και την υποστήριξή του στην τοπική κοινότητα της Χίου.

Η προσφορά της ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου – Τσάκου

Ειρήνης Σαρόγλου - Τσάκου
Ειρήνης Σαρόγλου – Τσάκου

Η αείμνηστη ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου, σύζυγος του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, παθολόγος-καρδιολόγος, και μητέρα του Νικόλαου Τσάκου, και της Μαρίας Τσάσκου ( που απεβίωσε το 2010) είχε μια σημαντική κοινωνική προσφορά που επικεντρωνόταν κυρίως:

Στη φροντίδα των ανθρώπων της ναυτιλίας:

Αναγνωρίζεται ως η “γιατρός των Ελλήνων ναυτικών και της ναυτιλίας μας”.

Προσέφερε επί δεκαετίες ανιδιοτελή προσφορά στον Έλληνα ναυτικό.

Στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Τσάκου διατηρούσε πλήρες ιατρείο, παρέχοντας συμβουλές και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα στελέχη του Ομίλου, στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους.

Από το 1990, με δική της πρωτοβουλία, όλα τα πλοία και τα γραφεία του Ομίλου εφοδιάστηκαν με απινιδωτές.

Διοργάνωνε και εισηγούνταν Ιατρικά και επιστημονικά σεμινάρια για τους υπαλλήλους του Ομίλου και το ευρύ κοινό.

Συνέβαλε στη συγγραφή βιβλίων ιατρικού περιεχομένου, όπως το “Ιατρικό ναυτικό βοήθημα”, το οποίο διατίθετο αφιλοκερδώς με παράκληση για κατάθεση συμβολικού αντιτίμου προς το Σωματείο Παιδιών με ειδικές ανάγκες «ΑΡΓΩ» ή το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Πειραιά.

Στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό:

Ήταν συνιδρύτρια με τον σύζυγό της και τον γιο της του εν Χίω «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης».

Υπό τη φροντίδα της τέθηκε το «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα της Χίου, το οποίο φιλοξενεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δυνατότητα μόρφωσης.

Συνέγραψε την «Τετραλογία του Αιγαίου», αφιερωμένη στον Ελληνικό πολιτισμό και τη ναυτική παράδοση (περιλαμβάνοντας τον Μινωικό, τον Μυκηναϊκό, τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την ιστορία του Αιγαίου).

Για το συνολικό επιστημονικό και συγγραφικό της έργο, της απονεμήθηκε ειδική εύφημος μνεία από την Ακαδημία Αθηνών.

Στη μνήμη και την τοπική κοινωνία:

Φιλοτέχνησε το άγαλμα της «Καρδαμυλίτισσας» που κοσμεί τον ναυτότοπο των Καρδαμύλων της Χίου, ως φόρο τιμής προς τις γυναίκες των ναυτικών.

Η αίθουσα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Χίου ονομάστηκε «Αίθουσα Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου» προς τιμήν της.

Διαβάστε επίσης:

Δραματική έκκληση από Παναγιώτη Ν. Τσάκο Jr: Μουσουλμάνοι σφάζουν Χριστιανούς στη Νιγηρία, προστατέψτε τους

Κερδίζουν φορτία, τα λιμάνια Γκντανσκ, Αμβούργο, Πειραιά το πρώτο εξάμηνο

C3is Inc (Χάρης Βαφειάς): Άντλησε 2 εκατ. δολάρια δίδοντας 800.000 μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές