ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Port Economics, το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, δεδομένου ότι διακίνησε 4,788 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), σημειώνοντας άνοδο 4,9%, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024, το λιμάνι του Πειραιά είχε πτώση κατά 6,1%, έναντι ανόδου 248,7% την περίοδο 2007- 2024, που ανέλαβε τη διαχείριση των τριών προβλητών, η κινεζική εταιρεία Cosco.
Ο εξειδικευμένος αναλυτής Theo Notteboom, του PortEconomics, επισημαίνει ότι υπάρχουν τα δεδομένα μετατοπίσεις στην ιεραρχία των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης.
Το Γκντανσκ ηγείται της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά την ανάπτυξη, καταγράφοντας αύξηση 20,5% σε ετήσια βάση. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού Baltic Hub, ο οποίος έχει ενισχύσει τον ρόλο του Γκντανσκ ως πύλη προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο «γίγαντας» μεταφόρτωσης της Νότιας Ιταλίας, Gioia Tauroσυνεχίζει την ισχυρή του πορεία με διψήφια ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από τις συνεχείς επενδύσεις και την επιχειρησιακή επέκταση της MSC.
Μεταξύ των κορυφαίων τριών πρώτων λιμένων, το Αμβούργο αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο λιμάνι, καταγράφοντας ανάπτυξη 9,3%, πολύ μπροστά από το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα-Μπριζ, των οποίων οι όγκοι βρίσκονται σε πολύ κοντινά επίπεδα.
Μετά από χρόνια μέτριας απόδοσης, το Αμβούργο επωφελείται σαφώς από την αυξημένη προσέλευση σε λιμάνια που συνδέονται με νέες συμμαχίες (κυρίως τη “Gemini”) και τη στρατηγική συμμετοχή της MSC στην HHLA. Είναι εμφανή τα σημάδια μιας ευρύτερης αναβίωσης του γερμανικού λιμενικού συστήματος, με τόσο το Wilhelmshaven (που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός των 15 κορυφαίων) όσο και το Bremerhaven να καταγράφουν επίσης ανάπτυξη.
Η εξαιρετική δυναμική των ισπανικών λιμένων για το 2024 -ενισχυμένη από τις αναδρομολογήσεις πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα- έχει μετριαστεί. Η Βαλένθια πέτυχε μια αύξηση 3,9%, ενώ το Αλχεθίρας και η Βαρκελώνη κατέγραψαν μειώσεις. Ομοίως, το πορτογαλικό Sines σημείωσε πτώση σε σύγκριση με τα υψηλά του 2024.
Τα γαλλικά λιμάνια HAROPA και Μασσαλία σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την ισχυρή τους επίδοση το 2024.
Αντίθετα, τα λιμάνια της Γένοβας κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη 7,9%, καθώς και +2,9% έναντι του 2024.
Διαβάστε επίσης
Διεθνή Χρηματιστήρια: Οι προοπτικές και ο κίνδυνος “φούσκας”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- THEON: Big deal για την απόκτηση ποσοστού 9,8% στην Exosens, έναντι €268,7 εκατ.
- Παράνομα τσιγάρα: Η παρέμβαση Πιερρακάκη και η πρόταση της ΕΕ για αυξήσεις φόρων που εκτοξεύουν την τιμή στα 6,5 ευρώ το πακέτο
- NASCAR Euro Series: Στον τελικό ο Θωμάς Κρασώνης!
- Ανδρέας Ταπραντζής: Ο manager με τη στρατηγική αντίληψη, o ηγετικός ρόλος της Avis Hellas, leasing σε 5 λεπτά και η λύση του car sharing, τα αυτοοδηγούμενα ΙΧ και τα τρία παιδιά
