ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με την τραπεζική αγορά ο Αντρέα Ορσέλ της UniCredit να ανακοινώσει και νέα αύξηση του ποσοστού που κατέχει στην Alpha Bank στο 29,9% -από το 26% που είναι σήμερα-, τοποθετώντας την κίνηση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η UniCredit έχει αποκτήσει ένα επιπλέον 3% με 5% της Alpha Bank, σε παράγωγα ή φυσικές ετοχές, ποσοστό που είναι τοποθετημένο σε επενδυτικές τράπεζες για λογαριασμό των Ιταλών.
Ωστόσο για το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα, που είναι η αύξηση του ποσοστού στο 33,3%, κίνηση που θα ενεργοποιήσει την διαδικασία δημόσιας προσφοράς παραμένει άγνωστο. Και όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της «μάχης» για την απόκτηση της Commerzbank, στην οποία η UniCredit έχει σήμερα ποσοστό 26,04%, με την γερμανική κυβέρνηση να «μπλοκάρει» αύξηση της συμμετοχής των Ιταλών.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Αντρέα Ορσελ είναι ένας «παίκτης με κανόνες, που κινείται πάντα θεσμικά και θέλει να έχει το πράσινο φως πριν προχωρήσει».
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξη του στο ελβετικό οικονομικό περιοδικό Bilanz ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις μας μόνο μία χώρα έχει αποδεχθεί πραγματικά τους κανόνες της ΕΕ. Η Ελλάδα. Έχουμε αποκτήσει μερίδιο 20% στην Alpha Bank και είμαστε ευπρόσδεκτοι από όλους: την τράπεζα, την κεντρική τράπεζα, την κυβέρνηση, την κοινή γνώμη»
Για αυτό και η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι πριν κινηθεί η διαδικασια από τον Αντρέα Ορσελ για αύξηση του ποσοστού πάνω από το 33% στην Alpha Bank θα έχουν δώσει το ok ο Πρωθυπουργός και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.
Η Alpha Bank έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 8,737 δις ευρώ και η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 3,774 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.
Η είσοδος της UniCredit στην Alpha Bank έγινε τον Νοέμβριο του 2023, όταν απέκτησε το 9% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντί 293,5 εκατ ευρώ. Ενάμιση χρόνο αργότερα, φέτος στα τέλη Μαΐου οι Ιταλοί απέκτησαν το 9,73% που κατείχε η Reggeborgh στην ελληνική τράπεζα. Η συναλλαγή με τον Ολλανδό επενδυτή Χένρι Χολτερμαν έγινε με τιμές ταμπλό και το τίμημα ανήλθε σε 618,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε ο Αντρέα Ορσελ είχε δηλώσει πως στόχος είναι η απόκτηση ποσοστού έως 29,9% στην Alpha Bank, τονίζοντας πως η συνεργασία των δύο τραπεζών «έχει ήδη αποδώσει υπεραξία πολύ μεγαλύτερη των προσδοκιών μας».
Και έτσι στα τέλη Αυγούστουb ανακοινώθηκε πως το ποσοστό της UniCredit αυξήθηκε στο 26%, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η ιταλική τράπεζα «προέβη στη σύναψη συναλλαγών χρηματοοικονομικών προϊόντων με επενδυτικές τράπεζες, που αφορούν στην απόκτηση ποσοστού περί το 5% στην Alpha Bank».
Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας από το βήμα του Bank of America Financials CEO Conference είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η αύξηση του ποσοστού της UniCredit στην Alpha Bank στο 26% αποτελεί την πιο ηχηρή ένδειξη εμπιστοσύνης τόσο προς την τράπεζα όσο και προς την ελληνική οικονομία και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Alpha Bank. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε δημιουργήσει μέχρι στιγμής και όσα δημιουργούμε μαζί».
Και συμπλήρωσε πως η συνεργασία για την με τη UniCredit λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος: επιτρέπει στην Alpha να διατηρεί τον χαρακτήρα μιας ελληνικής τράπεζας με τοπική γνώση, αλλά με δυνατότητες πρόσβασης σε 13 αγορές και εξυπηρέτησης επιπέδου ευρωπαϊκού πρωταθλητή.
Διαβάστε επίσης:
Θεώνη Αλαμπάση στους θεσμούς: Ρυθμίσεις €14,8 δισ. μέσω εξωδικαστικού – «Αγκάθι» η Δικαιοσύνη
Τι ψάχνουν σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι Μυλωνάς, Καραβίας, Ψάλτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπορεί ένα ακίνητο 300.000 ευρώ να βγει σε πλειστηριασμό για 100.000 ευρώ; Πότε έχει νόημα να αμυνθεί ο οφειλέτης και πότε όχι
- Ο Άγνωστος Στρατιώτης, οι Τούρκοι νεόνυμφοι και ο Δένδιας, η πρόσκληση του Potus στον Κ.Μ. και οι πρώτες κινήσεις της Κίμπερλι
- Νίκη Κεραμέως στο Mononews: «Η Ψηφιακή Κάρτα αλλάζει τους κανόνες στην αγορά εργασίας»
- Ν.Δ. σε αφύπνιση: ο κίνδυνος Σαμαρά και το “παρθένο” κίνημα
