• Ναυτιλία

    Προφορική συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

    Άδωνις Γεωργιάδης – Πάνος Ξενοκώστας (ONEX)


    Η δήλωση των εκπροσώπων της ΟΝΕΧ προς τους εργαζόμενους ότι υπάρχει προφορική συμφωνία με τους πιστωτές: Alpha Bank, ΕΦΚΑ , Πολεμικό Ναυτικό, ΑΑΔΕ και με την κυβέρνηση φαίνεται ότι ανοίγει τελικά τον δρόμο για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Οι συνδικαλιστές με οριακή πλειοψηφία έδωσαν την συναίνεση τους, ωστόσο αυτό που βαραίνει τις εξελίξεις είναι η πρόθεση της Fincantieri να κατασκευάσει τρεις κορβέτες συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και αναβάθμιση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε σχετική επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης συντονίζει τις επόμενες κινήσεις για την επίσπευση της διαμόρφωσης και κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

    Ο στόχος είναι το σχέδιο εξυγίανσης να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι η παράταση των εργασιών στο Ναυπηγείο είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    Εξάλλου, διέρρευσε η είδηση ότι το Αμερικανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο της DFC, η οποία θα χρηματοδοτήσει την Onex του Πάνου Ξενοκώστα στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ προς τους πιστωτές, αλλά υπάρχει μόνο η δέσμευση από τους επενδυτές ότι θα δαπανήσουν συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ το διοικητικό σωματείο του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με ψήφους 7-6 ενέκριναν το κείμενο που τους κατέθεσε η ΟΝΕΧ, που προβλέπει για τους εργαζόμενους πρόγραμμα επαναπρόσληψης μέσα σε 6 μήνες, αποζημιώσεις μετά την μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου και συλλογικές συμβάσεις από την αρχή.

    Διαβάστε επίσης

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Έκλεισε το deal με τον ιταλικό όμιλο Fincantieri και την Οnex



    ΣΧΟΛΙΑ