ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες». Με αυτό το σύνθημα ο ΙΜΟ – International Maritime Organization, εορτάζει σήμερα Κυριακή 18 Μαίου την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στη Ναυτιλία, που καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα, το έτος 2022.
Η ναυτιλία παραμένει ανδροκρατούμενος κλάδος και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στους συλλογικούς φορείς της ναυτιλίας, στην Ελλάδα, σε ένα σύνολο 93 θέσεων στα διοικητικά συμβούλια, μόνο 12 είναι γυναίκες και οι μισές από αυτές τις θέσεις είναι στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Μάλιστα στα συνδικαλιστικά ναυτικά σωματεία, υπάρχει μόνο μία γυναίκα εκλεγμένη, η Ελένη Παπαδοπούλου, στην Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, που κατέχει τη θέση της γενικής γραμματέως.
Στα υπόλοιπα σωματεία της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δεν έχει εκλεγεί καμία γυναίκα.
Στην Ελλάδα, έχουμε μικρή μεν παρουσία των γυναικών, στον τομέα της ναυτιλίας, ωστόσο είναι εντυπωσιακή η δυναμική τους.
Διαθέτει, ένα σημαντικό αριθμό γυναικών που δραστηριοποιούνται στην κατοχή και πλοιοδιαχείριση ποντοπόρων πλοίων. Μεταξύ αυτών των γυναικών είναι η Μαρία Αγγελικούση, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, η Μελίνα Τραυλού, η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η Άννα Αγγελικούση, η Αγγελική Φράγκου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας, η Ευγενία Ανδριανοπούλου, η Σεμίραμις Παληού, που είναι πρόεδρος και της HELMEPA, η αδελφή της, Αλίκη Παληού, η Ιωάννα Γ. Προκοπίου, η Ισμήνη Παναγιωτίδη, η Σουζάνα Π. Λασκαρίδη.
Σε διεθνείς οργανισμούς, οι Ελληνίδες γυναίκες της ναυτιλίας, κατέχουν εξέχουσες θέσεις, όπως την προεδρία, στην Wista International, με την Έλπη Πετράκη, στην Intermepa, με την Σεμίραμις Παληού, στην ΄Ενωση Εφοπλιστών Μάλτας, με την Μαρία Α. Φραγκίστα, στην MedCruise, με την Θεοδώρα Ρήγα και ήδη έχει αποφασιστεί ότι το 2027, θα αναλάβει πρόεδρος στην BIMCO, η Ιωάννα Προκοπίου.
Στην Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, υπάρχουν 6 γυναίκες στο 30μελές διοικητικό συμβούλιο: Μελίνα Τραυλού, Ιωάννα Προκοπίου Μαρία Αγγελικούση, Σεμίραμις Παληού, Μαρία Φραγκίστα και Αγγελική Φράγκου.
Στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπάρχουν δύο γυναίκες: Μαρία Λουδάρου και Έλπη Πετράκη, σε ένα 32μελές συμβούλιο.
Στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, υπάρχουν τρεις γυναίκες: Έλπη Πετράκη, Αλεξάνδρα Γκανά και Στεφανία Λιβέρη, σε ένα 9μελές συμβούλιο.
Στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, δεν υπάρχει καμία γυναίκα στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο.
Στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, υπάρχει μία γυναίκα στο συμβούλιο: Η Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου.
Γυναίκα πρόεδρος είναι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, η Γεωργία Μανιάτη και είναι η μοναδική γυναίκα που κατέχει ηγετική θέση στον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου Ναυτιλίας.
Επίσης, η Μεταξία Ψάλτη είναι αντιπρόεδρος στην Intercargo – Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων, η Φωτεινή Ιωαννίδου, που είναι σε καίρια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Μαρία Δεληγιάννη, η οποία είναι Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association (CLIA)) και η Δωροθέα Ιωάννου, που είναι στο International Propeller.
Ο πρόεδρος του ΙΜΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, για την σημερινή ημέρα, επισήμανε με δήλωση του: «Η δεύτερη έρευνα των ΙΜΟ, που έγινε για τον εφετινό εορτασμό, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόοδο του τομέα από το βασικό σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκε στην έρευνα του 2021» και πρόσθεσε: «Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Η εκπροσώπηση των γυναικών εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα χαμηλή και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του ναυτικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή δέσμευση και δράση. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση μιας πραγματικά ποικιλόμορφης και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Η Έλπη Πετράκη
Η Ελληνίδα πρόεδρος της WISTA International, Ελπινίκη -Έλπη Πετράκη για την εφετινό εορτασμό τόνισε: «Η προσέλκυση, η διατήρηση και η προώθηση των γυναικών – τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα – παραμένει προτεραιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης πώς οι ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κλάδο εξακολουθούν να είναι περιορισμένες για τις γυναίκες λόγω εμποδίων όπως τα στερεότυπα φύλου, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, η έλλειψη πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια και το συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».
“Η σημασία πρωτοβουλιών όπως η έρευνα IMO-WISTA για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, και οι ζωτικές γνώσεις που προσφέρουν, δεν μπορούν να υποτιμηθούν”, επισημαίνει η Έλπη Πετράκη και στη συνέχεια τονίζει:
“ Θα ήθελα, επομένως, να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Οι απαντήσεις σας εκτιμώνται ιδιαίτερα και είναι απαραίτητες. Υποστηρίζουν τις συνεχείς προσπάθειές μας να κατανοήσουμε και να μετρήσουμε την ποικιλομορφία των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία με ακρίβεια, ώστε να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές.
Η πρώτη έρευνα IMO-WISTA για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία έθεσε ισχυρά θεμέλια και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι έχουν καταβληθεί γνήσιες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας των φύλων σε διάφορους τομείς τα τελευταία τρία χρόνια.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι άνισα: ορισμένα τμήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν δει αυξανόμενη γυναικεία εκπροσώπηση, αλλά άλλα έχουν βιώσει μείωση.
Παρ ‘όλα αυτά, με ενθαρρύνει το γεγονός ότι νεότεροι τομείς της βιομηχανίας μας – όπως οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Διακυβέρνησης (ESG) και απαλλαγής από τον άνθρακα, και η ναυτιλιακή τεχνολογία – έχουν δει ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη. Αυτοί οι τομείς συνδέονται άμεσα με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, και η ανάπτυξη εδώ υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της ποικιλομορφίας και τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες συμβάλλουν στο μέλλον του κλάδου.
Η Έρευνα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία σχεδιάστηκε για να παρέχει πραγματικά δεδομένα, να προσφέρει καθοδήγηση σε τομείς που απαιτούν περισσότερη προσοχή και να λειτουργήσει ως συλλογική έκκληση για δράση.
Έχοντας αυτό κατά νου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσέλκυση, διατήρηση και προώθηση των γυναικών – τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα – παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των ενεργών ναυτικών που απασχολούνται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα και προσλαμβάνουν απευθείας ναυτικούς, και μόνο το 5% των φοιτητών ναυτικής εκπαίδευσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανισότητα των φύλων στη θάλασσα. Τα δεδομένα δείχνουν τη συνεχιζόμενη παρουσία εμποδίων, όπως τα στερεότυπα των φύλων, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η έλλειψη φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών και το συνεχιζόμενο χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων. Όλοι έχουμε καθήκον να κάνουμε τον κλάδο πιο προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για το σημερινό εργατικό δυναμικό. Ελπίζω τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία του 2024 να καθοδηγήσουν τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουμε για να επιφέρουμε πολιτισμική αλλαγή, καθώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην αποστολή μας να βελτιώσουμε την ποικιλομορφία των φύλων και να καταρρίψουμε τις προκαταλήψεις λόγω φύλου.
Για πάνω από 50 χρόνια, η WISTA υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και συνεργάζεται με τη βιομηχανία για να βοηθήσει στην προώθηση της ποικιλομορφίας και της ένταξης σε όλα τα επίπεδα. Η δέσμευση του ΙΜΟ στον σκοπό μας σε πολλαπλές πρωτοβουλίες έχει αναμφισβήτητα υποστηρίξει τους στόχους που ορίζονται στο Καταστατικό της WISTA International. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της ποικιλομορφίας ως δυνάμεις για θετική αλλαγή και προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου για να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους”.
Η έρευνα ΙΜΟ – WISTA
Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 176.820 γυναίκες το 2024 σε σύγκριση με 151.979 το 2021. Υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που συμμετείχαν. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο σύνολο δεδομένων δείχνει ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο κάτω από το 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού που συμμετείχε στο δείγμα, σε σύγκριση με ποσοστό 26% το 2021.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 19% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών των κρατών μελών του IMO και το 16% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στην έρευνα (εξαιρουμένων των ναυτικών).
Στη θάλασσα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ναυτικών που απασχολούνται στους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ο ΙΜΟ, τονίζει, ότι η φετινή Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, θα αναδείξει τις οδούς για την ηγεσία, τη συμμετοχή και τον αντίκτυπο των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία των ωκεανών.
Η ναυτιλία μεταφέρει περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και είναι απαραίτητη για όλους στον πλανήτη. Ωστόσο, ο τομέας παραμένει ανδροκρατούμενος – οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 20% του ναυτιλιακού εργατικού δυναμικού στην ξηρά, με σημαντικά χαμηλότερη συμμετοχή στη θάλασσα.
Η ναυτολόγηση γυναικών στην Ελλάδα
Η εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ελληνίδες (ποσοστό άνω του 99%) και περιλαμβάνει το 2023, 1.838 άτομα, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 7,2% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στη χώρα μας.
Ειδικά τον 8ο μήνα (Αύγουστος) του 2023, η εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση αντιστοιχούσε σε 1.265 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 12% σε σχέση με τον 8ο μήνα του 2022.
Το κύριο χαρακτηριστικό του εγγεγραμμένου γυναικείου ναυτικού δυναμικού είναι η δυναμική συμμετοχή νεότερων ηλικιακών ομάδων.
Ειδικότερα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών το 2023 ποσοστό 50,4% ήταν ηλικίας 18-30 ετών, ποσοστό 32,1% ήταν ηλικίας 31-45 ετών και ποσοστό 13,8% ήταν ηλικίας 46-55 ετών.
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του εγγεγραμμένου γυναικείου ναυτικού δυναμικού είναι ότι στη μεγάλη του πλειονότητα (66,3%) απασχολήθηκε και το 2023 στην ευρύτερη κατηγορία των επιβατηγών, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο του τουρισμού στη γυναικεία ναυτική απασχόληση.
Ακολούθησαν οι ευρύτερες κατηγορίες των φορτηγών πλοίων (18,4% της εγγεγραμμένης γυναικείας ναυτικής απασχόλησης) και των δεξαμενόπλοιων (14,4% της εγγεγραμμένης γυναικείας ναυτικής απασχόλησης).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση της γυναικείας απασχόλησης στις κατηγορίες πλοίων που συνδέονται με την μεταφορά εμπορευμάτων (και, κυρίως, στα δεξαμενόπλοια όπου η γυναικεία απασχόληση αυξήθηκε κατά 13%).
Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή σύνδεση της γυναικείας ναυτικής απασχόλησης με τον θερινό τουρισμό επιβεβαιώνει την έντονη εποχιακή διάσταση της.
Όσον αφορά τις γυναίκες δοκίμους / εκπαιδευόμενες ναυτικούς, το 2023 οι γυναίκες αποτελούσαν το 10% των ενεργών δοκίμων/εκπαιδευομένων ναυτικών με κύριες ειδικότητες ναυτολόγησης αυτές της εκπαιδευόμενης δόκιμης πλοιάρχου (46%), της εκπαιδευόμενης σπουδάστριας (22%), της εκπαιδευόμενης δόκιμης μηχανικού (9,6%) και της δόκιμης οικονομικής αξιωματικού (7,4%).
Εάν και, από μεθοδολογικής άποψης, στην εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση προσμετρώνται μόνο οι γυναίκες μέλη πληρωμάτων, ιδιαίτερη αξία για την σφαιρική αποτύπωση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα παρουσιάζει και η διερεύνηση δύο άλλων ομάδων για τις οποίες προβλέπεται η υποβολή ΑΠΔΝ εάν και δεν απασχολούνται ως μέλη πληρωμάτων.
Πρόκειται για τις καθηγήτριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα ανώτερα στελέχη ναυτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η Wista Hellas
Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του ρόλου της γυναίκας στη ναυτιλία στη χώρα μας διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια, Wista Hellas, πρόεδρος της οποίας είναι η Βιβή Κολλιοπούλου. Στο φορέα των γυναικών στη ναυτιλία συμμετέχουν επίσης: Η Ακριβή Μπρίκου, η Άννα Γιατρά, η Σαμάνθα Λουράντου, η Μαρία Κυρατσούδη η Έφη Τσολάκη, η Κατερίνα Μαχαίρα και η Μάρα Μανουδάκη.
Η Βιβή Κολλιοπούλου, είναι ενεργό μέλος της WISTA Hellas από το 2001, ενώ κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου για το πρώτο έτος της θητείας 2004-2006, πριν μετακινηθεί στο Λονδίνο λόγω εργασιακών υποχρεώσεων. Επίσης, ήταν μέλος και στη συνέχεια Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής ( ExCo) της WISTA International την περίοδο 2005 έως 2009. Έχει παρακολουθήσει πολλές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια τόσο της WISTA Hellas όσο και της WISTA International και έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες της WISTA καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της.
Έχει εργαστεί στον τομέα της ναυτασφάλισης και των απαιτήσεων σε εταιρίες όπως στους Richards Hogg Lindley και στο Standard P&I Club, τόσο στον Πειραιά όσο και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Το 2009 εντάχτηκε στη Thenamaris (Ships Management) Inc. ως επικεφαλής του τμήματος Ασφαλειών και Απαιτήσεων. Από το 2019 μέχρι σήμερα βρίσκεται στον όμιλο Αγγελικούση ως Διευθύντρια του Ασφαλιστικού Τομέα. Μέρος του ρόλου της είναι, επίσης, να προσελκύει και να αναπτύσσει νέους ταλαντούχους συνεργάτες, έχοντας πάντα ως στόχο να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία προς όφελος της ναυτιλιακής κοινότητας.
Το ΣΕΕΝ
“Στις 18 Μαΐου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία, μια ημέρα αφιερωμένη στη σημαντική συμβολή των γυναικών σε έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και βιωσιμότητα”, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Διονύσης Θεοδωράτος, στη συνέχεια τονίζει:
“Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (I.M.O.) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, αναγνωρίζει τη συμβολή των γυναικών στα επαγγέλματα της ναυτιλιακής κοινότητας και προωθεί την ισότητα των φύλων σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο.
Στο πλαίσιο της θαλάσσιας ανάπτυξης και μέσω του προγράμματος «Γυναίκες στη Ναυτιλία», με το σύνθημα «Εκπαίδευση-Ορατότητα-Αναγνώριση», ο Ι.Μ.Ο. έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συμβολής των γυναικών.
H Ελληνικής μας ναυτιλία, η οποία είναι λέξη γένους θηλυκού, είναι ένας κλάδος πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε αυτό το αποτέλεσμα πρωτοστατούν οι γυναίκες ναυτικοί, οι γυναίκες πλοιοκτήτριες και επιχειρηματίες με τις γνώσεις και το όραμά τους, οι γυναίκες του Λ.Σ, οι μανάδες και οι σύζυγοι των ναυτικών.
Καθώς οι Ελληνίδες στελεχώνουν κυρίως τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, η απασχόληση των γυναικών από το 2022 στον κλάδο αυξάνεται συνεχώς. Το 2024 έφτασε στο 7,8%, πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, του 2%, χάρη στις στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της Πολιτείας και του Συνδέσμου μας.
Ο Ι.Μ.Ο. συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Με το μήνυμα «Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες» ο I.M.O. εστιάζει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από την πλοήγηση και τη μηχανολογία έως την έρευνα και τη διοίκηση, οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο και δυναμικό απασχόλησης, διοίκησης, επιχειρηματικότητας και προόδου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία αποτελεί μια ευκαιρία για:
-Ενίσχυση της προβολής των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα.
-Ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στη ναυτιλία.
-Προώθηση της ισότητας των φύλων στον κλάδο.
-Ενθάρρυνση της συμμετοχής περισσότερων γυναικών, της διατήρησης και της βιώσιμης απασχόλησης στον ναυτιλιακό τομέα.
Είναι μια ημέρα που υπογραμμίζει τη συμβολή της γυναίκας για ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη ναυτιλία.
Η ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλία δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ισότιμης αντιμετώπισης αλλά και βασικό συστατικό για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Με ενότητα και συνεργασία, στηρίζουμε και δημιουργούμε στην Ελληνική μας Ακτοπλοΐα μια θάλασσα ευκαιριών και για τις γυναίκες”.
Γιώργος Αλεξανδράτος – ΝΕΕ
“Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος τιμά σήμερα όλες τις γυναίκες που εργάζονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία και ενισχύουν με το έργο τους την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία”, επισημαίνει το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γιώργος Αλεξανδράτος, επισημαίνει για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:
“Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, η οποία έχει θεσπιστεί από τον International Maritime Organization – IMO, είναι «Μια θάλασσα από ευκαιρίες για τις γυναίκες», αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις γυναίκες σε όλο το εύρος του ναυτιλιακού τομέα: από το κατάστρωμα έως τη διοίκηση, από την έρευνα έως τη χάραξη πολιτικής.
Το ΝΕΕ στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ισότητα, τη συμμετοχή και την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στη ναυτιλία, όπως η Women’s International Shipping and Trading Association (WISTA International). Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόεδρος της WISTA International, κ. Έλπη Πετράκη, είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΕΕ”.
Μελίνα Τραυλού – ΕΕΕ
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα της Ναυτιλίας:
“H Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης της πολυεπίπεδης συμβολής των γυναικών, που εργάζονται σε θάλασσα και σε στεριά, στην ενδυνάμωση και εξέλιξη του κλάδου μας.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα και το μήνυμα του ΙΜΟ «An Ocean of Opportunities for Women», υποστηρίζοντας έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στον «ωκεανό ευκαιριών» της ναυτιλίας”.

Βιβή Κολλιοπούλου – WISTA (HELLAS)
Η πρόεδρος της WISTA (HELLAS), Βιβή Κολλιοπούλου, με δήλωση της επισημαίνει:
“Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, γιορτάζουμε με υπερηφάνεια τις γυναίκες που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας με ανθεκτικότητα, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.
Στη WISTA Hellas, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ενδυνάμωση των γυναικών που, μέσω σκληρής δουλειάς και τεχνογνωσίας, συμβάλλουν ουσιαστικά που ωθούν τον θαλάσσιο κόσμο μπροστά.
Μέσω της εκπαίδευσης, της δικτύωσης και της συνεχούς υποστήριξης, εργαζόμαστε καθημερινά για να διασφαλίσουμε ότι η ποικιλομορφία των φύλων δεν ενθαρρύνεται απλώς αλλά ενσωματώνεται στον πυρήνα της βιομηχανίας μας.
Στις γυναίκες που οδηγούν, πλοηγούν και εμπνέουν μέσα από τις θάλασσες. Στην πρόοδο, κάθε μέρα του χρόνου.
Ας συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις γυναικείες φωνές, να ανοίγουμε πόρτες και να χτίζουμε μια πραγματικά περιεκτική θαλάσσια κοινότητα, μαζί”.
Η Μαρίνα Χατζημανώλη: Τιμούμε τις Γυναίκες της Ναυτιλίας
Η υπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, δήλωσε για την Ημερα της Γυναίκας της Ναυτιλίας:
“Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία|Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες που ανοίγουν δρόμους στη θάλασσα και ενισχύουν την ναυτιλιακή βιομηχανία!
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, «Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες» επιβεβαιώνει τις απεριόριστες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στη ναυτιλία, οι οποίες καθημερινά αποδεικνύουν με τις πράξεις τους, ότι η δύναμη δεν έχει φύλο. Έχει μόνο προορισμό.
Με σεβασμό και θαυμασμό αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στον τομέα της ναυτιλίας και ενισχύουμε τις προσπάθειες με πολιτικές και δράσεις για ισότητα, ενδυνάμωση και ουσιαστική συμμετοχή”.

Διαβάστε επίσης
Αγγελική Σαμαρά: Το νέο ισχυρό πρόσωπο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Κικίλιας από Σπέτσες: Μείωση έως και 32% των τιμών των εισιτηρίων για την ελληνική οικογένεια
ΟΛΘ: Αναζητά 300 εκατ. ευρώ για τις δύο επενδύσεις σε 6η προβλήτα και στρατόπεδο Γκόνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
