• Ναυτιλία

    Π. Χατζηιωάννου: Κέρδη για τη Safe Bulkers εν μέσω… τρικυμίας

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Κερδοφορία κατέγραψε η ναυτιλιακή Safe Bulkers του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου στο α’ τρίμηνο 2019, καθώς η κάλυψη των πλοίων της με συμβόλαια ναύλωσης την προστάτευσε εν μέρει από τη μείωση των τιμών στην αγορά.

    Η εταιρεία κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 2019 κέρδη της τάξεως των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων (προσαρμοσμένα κέρδη 2,8 εκατ. δολαρίων, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 1,7 εκατ. δολάρια), μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2018, μετά την καταστροφή του φράγματος της Vale στη Βραζιλία που οδήγησε σε πτώση τις τιμές, προκαλώντας ζημίες σε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες. Η Safe Bulkers, ωστόσο, εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 3 σεντς του δολαρίου.

    Η κερδοφορία της εταιρείας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κάλυψη των πλοίων της από συμβόλαια ναυλώσεων ανέρχεται στο 66% των ημερών για το 2019, όμως πέφτει στο 9% το 2020, όταν και αναμένεται οι τιμές των πλοίων να καταγράψουν άνοδο, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις εκπομπές ρύπων.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Λουκάς Μπαρμπάρης, η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο ώστε να είναι έτοιμη για τα νέα μέτρα, υλοποιώντας το πρόγραμμα περιβαλλοντικών επενδύσεών της, στο πλαίσιο του οποίου τα μισά περίπου πλοία της θα εξοπλιστούν με scrubbers εντός του 2019. Κατά το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία εξοπλίζει με scrubbers τρία πλοία της, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δέκα στο γ’ τρίμηνο και έξι στο δ’ τρίμηνο, ενώ ένα ακόμα πλοίο θα αποκτήσει scrubbers στις αρχές του 2020.

    «Γενικά, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η εταιρεία μας είναι σωστά τοποθετημένη εν όψει των αβεβαιοτήτων και των ευκαιριών που παρουσιάζει το τρέχον λειτουργικό περιβάλλον», τόνισε ο ίδιος.

     



    ΣΧΟΛΙΑ