• Ναυτιλία

    ΟΛΠ: Πενταετής παράταση στην Cosco για την ολοκλήρωση των έργων

    Διαφωνεί και διεκδικεί η ΟΜΥΛΕ

    Γιου Ζενγκ Γκανγκ, Επικεφαλής COSCO


    Παράταση για πέντε χρόνια αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στην κινεζική εταιρεία Cosco προκειμένου να ολοκληρώσει τα έργα που δεσμεύτηκε από την αρχική σύμβασης παραχώρησης.

    Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως κίνηση που εξασφαλίζει και την αδειοδότηση της επέκτασης και σε νέα προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων φιλοξενίας άλλων 3.500.000 κοντέινερ στο χερσαίο λιμάνι που εκτείνεται στην Δραπετσώνα και στο Πέραμα.

    Η κυβέρνηση προφανώς τροποποίησε την σύμβαση υπέρ της κινεζικής εταιρείας από το γεγονός ότι η Cosco προχωρεί και αναζητεί νέα λιμάνια στην Ευρώπη.

    Με ανακοίνωση τους τα δύο συναρμόδια υπουργεία γνωστοποίησαν ότι υπογράφηκε χθες, 22 Σεπτεμβρίου 2021, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., η Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς, οι όροι της οποίας τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία κύρωσής τους από την Βουλή.

    Με τη Σύμβαση Τροποποίησης ρυθμίζονται αποτελεσματικά από τα μέρη, όσα ζητήματα προέκυψαν κατά την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς.

    Ειδικότερα, αίρονται αβεβαιότητες από την υφιστάμενη συμβατική σχέση επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη της συμβατικής σχέσης των μερών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιώς. Ενός λιμένα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

    Η Σύμβαση Τροποποίησης προβλέπει νέα πενταετή προθεσμία για την ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς έναντι της παροχής πρόσθετων εγγυήσεων από την ΟΛΠ Α.Ε., με τις οποίες διασφαλίζονται με πρόσφορο και επαρκή τρόπο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η υπογραφή της Σύμβασης Τροποποίησης σηματοδοτεί για το Ελληνικό Δημόσιο την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς τον γενικότερο σκοπό της προαγωγής υγιούς επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΛΠ: Εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η μεταβίβαση του 16% στην Cosco



    ΣΧΟΛΙΑ