• Ναυτιλία

    Κίνηση – έκπληξη από τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου: Προσέλαβε έμπειρο manager στα ναυτιλιακά

    • NewsRoom
    Γιώργος Οικονόμου - Γιάννης Παπαγιαννακόπουλος

    Γιώργος Οικονόμου – Γιάννης Παπαγιαννακόπουλος


    Σε μία ηχηρή πρόσληψη προχώρησε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου προκειμένου να ισχυροποιήσει το δυναμικό του ναυτιλιακού του ομίλου TMS, εν μέσω σειράς επεκτατικών κινήσεων και επενδύσεων για την γιγάντωση του στόλου του.

    Ο Έλληνας manager Γιάννης Παπαγιαννακόπουλος, μετά από 10 χρόνια εργασίας στην επενδυτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Tufton ως διαχειριστής κεφαλαίου, εντάσσεται στην TMS Group.

    «Οι κύριες αρμοδιότητες του Γιάννη είναι να αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης για τα ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και να βρίσκει, να δομεί και να εκτελεί ελκυστικές, διαφοροποιημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών κοινοπραξιών και συνεργασιών σε όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία», επισημαίνει η TMS σε ανακοίνωση της.

    Εχέγγυο αποτελεί η εμπειρία του στην Tufton, όπου την τελευταία δεκαετία διαχειρίστηκε χαρτοφυλάκιο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ναυτιλιακές επενδύσεις και αποεπενδύσεις, συμπληρώνει η TMS.

    O Γιώργος Οικονόμου αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας επί δεκαετίες.

    Διαθέτει στόλο με πάνω από 100 πλοία και το 2023 αιφνιδίασε την αγορά με τις επεκτατικές του κινήσεις, “εισβάλλοντας” μετοχικά σε τέσσερις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακές: τρεις ελληνικές και μία αμερικανική.

    Με μεθοδικές αγορές μετοχών έχει αποκτήσει ποσοστό 11,1% της OceanPal συμφερόντων της Σεμίραμις Παληού και 9,5% της Performance Shipping που ανήκει στην αδελφής της, Αλίκη Παληού.

    Παράλληλα, εξαγόρασε ποσοστό 5,7% της ναυτιλιακής Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη, καθώς και 5,4% της ναυτιλιακής Genco Shipping & Trading, αμερικανικών συμφερόντων.

    Μάλιστα με τις διοικήσεις των τριών από αυτές, της οικογένειας Παληού και την Genco βρίσκεται σε αντιπαράθεση, ζητώντας την παραίτηση μελών των ΔΣ τους και την ένταξη σε αυτά προσώπων που έχει προτείνει ο ίδιος.

    Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει μπαράζ συμφωνιών για την κατασκευή νεότευκτων, τάνκερ, bulkers και LNG carriers, αυξάνοντας το βιβλίο παραγγελιών του ομίλου του σε 43 πλοία.

    Η πρόσληψη του Γιάννη Παπαγιαννακόπουλου αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να παίξει καθοριστικό ρόλο στα επενδυτικά σχέδια του κορυφαίου εφοπλιστή για την περαιτέρω “διείσδυση” του στον κλάδο της ναυτιλίας.

    Ποιος είναι ο Γιάννης Παπαγιαννακόπουλος

    Το νέο στέλεχος της TMS σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και συνέχισε στο Imperial College, όπου απέκτησε master στη δομική μηχανική και διδακτορικό στη μηχανική πετρελαίου.

    Εργάστηκε αρχικά στην Credit Suisse και στη συνέχεια στην Barlcays.

    Το 2013 εντάχθηκε στο δυναμικό της επενδυτικής Tufton. Τα πρώτα οκτώ χρόνια στο τμήμα Asset Backed Investments και από τον Ιούλιο του 2021 ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Ισχυροποιεί τη θέση του στην OceanPal της οικογένειας Παληού

    OceanPal: Ο πόλεμος της Σεμίραμις Παληού με τον Γιώργο Οικονόμου συνεχίζεται – Τι κάνουν οι δύο πλευρές

    Επιλογή Γιώργου Οικονόμου: Η R. Day φεύγει από την Eagle Bulk για να ενισχύσει την Genco



    ΣΧΟΛΙΑ