• Ναυτιλία

    OceanPal: Ο πόλεμος της Σεμίραμις Παληού με τον Γιώργο Οικονόμου συνεχίζεται – Τι κάνουν οι δύο πλευρές

    Σεμίραμις Παληού - Γιώργος Οικονόμου

    Σεμίραμις Παληού – Γιώργος Οικονόμου


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου μπορεί να αύξησε το ποσοστό των μετοχών του στην εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία OceanPal, ενόψει της προσεχούς γενικής συνέλευσης των μετόχων, ωστόσο και η Σεμίραμις Παληού, βασική μέτοχος της εταιρείας, ενισχύει την θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της συνδεδεμένης εταιρείας με την μητρική Diana Shipping.

    Η επιθετική τακτική που ακολουθεί ο Οικονόμου, απέναντι στις εταιρείες που ελέγχουν οι θυγατέρες του Σίμου Παληού, συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό.

    Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Γιώργου Οικονόμου να ελέγξει μετοχικά και διοικητικά την Performance, της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, αυτή την περίοδο στρέφεται και πάλι προς την OceanPal, της Σεμίραμις Παληού.

    Σεμίραμις Παληού

    Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε σήμερα στα 2,56 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση της ανήλθε στα 19,10 εκατ. δολάρια.

    Η επιβεβαίωση της είδησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι ο Γιώργος Οικονόμου αύξησε επιπλέον 1% των μετοχών στη spinoff εταιρεία της Diana Shipping μέσω του επενδυτικού του οχήματος Sphinx, τροφοδότησε και πάλι σενάρια για την προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων. Επισημαίνεται ότι πλέον ο Γιώργος Οικονόμου κατέχει το 11,1% της εταιρείας OceanPal.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Οικονόμου, πριν από εβδομάδες, είχε ζητήσει την απομάκρυνση πέντε στελεχών της διοίκησης της OceanPal και την ταυτόχρονη είσοδο στο διοικητικό σχήμα της εταιρείας δύο έμπιστων ανθρώπων του: Του πρώην προέδρου της Ocean Freight και του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ocean Rig, Τζον Λιβέρη και Γεώργιο Κοκκώδη, αντίστοιχα.

    Επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Οικονόμου προέβη στην πρώτη του επιθετική κίνηση στην OceanPal τον περασμένο μήνα Σεπτέμβριο του 2023, επενδύοντας συνολικά έως και σήμερα σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, με στόχο τον έλεγχο της εταιρείας που διαθέτει πέντε πλοία, που η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Σεμίραμις Παληού, για να αντιμετωπίσει την έφοδο του Γιώργου Οικονόμου, αύξησε και εκείνη το ποσοστό των μετοχών της.

    Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Σεμίραμις Παληού, κατέχει ήδη μετοχές που προσεγγίζουν το 27,34% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, από το 24% που κατείχε πριν από εβδομάδες.

    Σε αυτό το ποσοστό, πρέπει να προστεθεί ένα ποσοστό 6,39%, που κατέχει ο Αναστάσιος Μαργαρώνης, πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Diana Shipping και είναι στενός συνεργάτης της Σεμίραμις Παληού.

    Αναστάσιος Μαργαρώνης

    Υπάρχει και άλλο ένα ποσοστό 4,1% των μετοχών, που κατέχει ο Ιωάννης Ζαφειράκης, μέλος της διοίκησης της OceanPal, για τον οποίο ο Γιώργος Οικονόμου δεν έχει ζητήσει την αντικατάσταση του, προφανώς επειδή διαθέτει ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών, που ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.

    Ο Ιωάννης Ζαφειράκης, πάντως, προστίθεται στο ποσοστό κυριαρχίας της Σεμίραμις Παληού.

    Ερωτηθείσα χθες από το mononews η Σεμίραμις Παληού να σχολιάσει τις εξελίξεις με τον Γιώργο Οικονόμου, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

    Ιωάννης Ζαφειράκης

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Γιώργος Οικονόμου έχει ζητήσει την αντικατάσταση από την διοίκηση της εταιρείας, της Σεμίραμις Παληού, της Στυλιανής Αλεξάνδρας Σουγιουλτζόγλου, του Αλέξιου Χρυσοχοΐδη, τον Ελευθέριου Παπατρύφωνα και του Γρηγόριου-Φίλιππου Ψάλτη.

    Μόνο δύο μέλη της OceanPal, δεν ζήτησε να αντικατασταθούν οι Γιώργος Οικονόμου και αυτά είναι ο Ιωάννης Ζαφειράκης και ο Νικόλαος Βεράρος.

    Ο Αναστάσιος Χ. Μαργαρώνης, που κατέχει μετοχές της OceanPal, είναι πρόεδρος και Διευθυντής της Diana Shipping Inc από τον Φεβρουάριο του 2005.

    Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρείας. Είναι επίσης Αναπληρωτής Πρόεδρος της Diana Shipping Services S.A., όπου υπηρετεί και ως Διευθυντής και Γραμματέας. Διαθέτει εμπειρία στον ναυτιλιακό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών και ασφάλισης πλοίων, από το 1980.

    Πριν από τις 21 Φεβρουαρίου 2005, ο Αν. Μαργαρώνης εργαζόταν στην Diana Shipping Agencies S.A. Εντάχθηκε στην Diana Shipping Agencies S.A. το 1979 και ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των ασφαλιστικών θεμάτων των πλοίων. Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2020, διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος της Performance Shipping Inc.

    Επιπλέον, ο Αν. Μαργαρώνης είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Αμερικανικού Γραφείου Ναυτιλίας. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής της Britannia Steam Ship Insurance Association Limited από τον Οκτώβριο του 2022.

    Από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2019, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της United Kingdom Mutual Steam Ship Assurance Association (Europe) Limited.

    Είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Ναυτικό Δίκαιο από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ουαλίας.

    Αλλά, ας δούμε, ποια είναι τα υπόλοιπα έξι μέλη της διοίκησης της OceanPal, στην οποία προεδρεύει και διευθύνει, η Σεμίραμις Παληού:

    Ο Ιωάννης Ζαφειράκης, ο οποίος κατέχει το 4,1% των μετοχών της εταιρείας, υπηρετεί ως Διευθυντής της Εταιρείας από τον Απρίλιο του 2021. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος, γραμματέας και Ενδιάμεσος Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2023.

    Ο Ι. Ζαφειράκης είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρείας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Diana Shipping από τον Φεβρουάριο του 2005 και ως Chief Financial Officer (Interim Chief Financial Officer μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021) και Treasurer της Diana Shipping από τον Φεβρουάριο του 2020 και είναι επίσης Chief Strategy Officer της Diana Shipping. Ο Ι. Ζαφειράκης είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Diana Shipping.

    Έχει διατελέσει σε διάφορες εκτελεστικές θέσεις όπως Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Αντιπρόεδρος. Επιπλέον, ο Ι. Ζαφειράκης είναι Οικονομικός Διευθυντής της Diana Shipping Services S.A., όπου υπηρετεί και ως Διευθυντής και Ταμίας.

    Από τον Ιούνιο του 1997 έως τον Φεβρουάριο του 2005, ο Ι. Ζαφειράκης εργάστηκε στην Diana Shipping Agencies S.A., όπου κατείχε διάφορες θέσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών και λογιστικών. Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2020 διετέλεσε επίσης Διευθυντής και Γραμματέας της Performance Shipping Inc., όπου κατείχε διάφορες εκτελεστικές θέσεις όπως Chief Operating Officer και Chief Strategy Officer.

    Ο Ι. Ζαφειράκης είναι μέλος της Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Προγραμμάτων Ναυτιλίας του ALBA Graduate Business School στο The American College of Greece. Είναι κάτοχος πτυχίου στις Επιχειρηματικές Σπουδές από το City University Business School στο Λονδίνο και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Μεταφορές από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Κάρντιφ.

    Ο Ελευθέριος Α. Παπατρύφων υπηρετεί ως Διευθυντής της Εταιρείας από τον Νοέμβριο του 2021. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρείας. Είναι κάτοχος προπτυχιακών (BBA) και μεταπτυχιακών (MBA) πτυχίων από το Baruch College (CUNY). Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου CFA και κάτοχος ναυλωτή CFA.

    Η Στυλιανή Αλεξάνδρα Σουγιουλτζόγλου υπηρετεί ως Διευθυντής της εταιρείας από τις 29 Νοεμβρίου 2021. Είναι μέλος της Επιτροπής Αμοιβών της Εταιρείας.

    Από τον Οκτώβριο του 2019, η Στυλιανή Σουγιουλτζόγλου διοίκησε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, όπου έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα έργα πράσινης επιχειρηματικότητας καθώς και σε τεχνολογικές πρωτοβουλίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ που βοηθούν νέους επιχειρηματίες, και έχει διαχειριστεί το Διεθνές Κέντρο συγγένειες.

    Υπηρέτησε ως Επιμελήτρια και Υπεύθυνη Έργου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τον Ιανουάριο του 1999 έως τον Οκτώβριο του 2019. Αποφοίτησε από το London School of Economics and Political Science με πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία.

    Ο Νικόλαος Βεράρος, CFA, υπηρετεί ως Διευθυντής της εταιρείας από τις 29 Νοεμβρίου 2021. Ο Ν. Βεράρος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας. Έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος σε διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες. Διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Εργάστηκε επίσης ως ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο Ν. Βεράρος είναι Chartered Financial Analyst (CFA), Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής Παραγώγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Πιστοποιημένος Αναλυτής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σήμερα είναι Επίκουρος Λέκτορας ναυτιλιακών οικονομικών και οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου και στο ALBA, Αθήνα. Ο Ν. Βεράρος έλαβε το πτυχίο του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε ως βραβευόμενος, και το πτυχίο του MBA από το William E. Simon Graduate School of Business Administration στο Πανεπιστήμιο του Rochester, ΗΠΑ.

    Ο Γρηγόριος-Φίλιππος Ψάλτης υπηρετεί ως Σύμβουλος της εταιρείας από τις 29 Νοεμβρίου 2021. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αμοιβών της Εταιρείας. Από το 2017, υπηρετεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Chesapeake Asset Management L.L.C., μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην SEC με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    Προηγουμένως εργάστηκε στην Ormos Compania Naviera S.A., μια ναυτιλιακή εταιρεία που ειδικευόταν στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πολλαπλών χρήσεων, υπηρετώντας ως Chief Financial Officer από το 1996 έως το 2006 και ως Διευθύνων Σύμβουλος από το 2006 έως το 2018.

    Κατείχε διευθυντικές θέσεις και έχει διατελέσει σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών του τουρισμού και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.

    Ο Γρ. Ψάλτης είναι κάτοχος πτυχίου BSC (Hons) από το City University Business School του Λονδίνου.

    Ο Αλέξιος Χρυσοχοΐδης υπηρετεί ως Σύμβουλος της εταιρείας από τις 29 Νοεμβρίου 2021. Είναι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας.

    Εντάχθηκε στην Eurobank Equities το 2003 και είναι Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Trading στην Αθήνα. Επιβλέπει το Γραφείο Διαπραγμάτευσης Μετοχών και Μετοχικών Παραγώγων μαζί με το Γραφείο Διαπραγμάτευσης Prop. Διαθέτει εκτενή διασυνοριακή εμπειρία, με εξειδίκευση σε προϊόντα πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στις Κεφαλαιαγορές και στους Εναλλακτικούς Τομείς.

    Πριν από αυτό εργάστηκε στην Telesis Securities, ως Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Γραφείου Παραγώγων.

    Είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc και M.Eng in Electrical Engineering από το Imperial College (Ηνωμένο Βασίλειο) και M.Sc in Engineering Economic Systems από το Πανεπιστήμιο Stanford (ΗΠΑ).

    Διαβάστε επίσης:

    Δρ Χρήστος Λαμπρίδης: Ξένες επενδύσεις στα Κοινοτικά Λιμάνια: Οι Ευρωπαϊκές ανησυχίες, οι αντιφάσεις και το έλλειμμα στρατηγικής

    Στυλιανίδης: Η ναυτιλία αντιμετωπίζει ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον

    Γιώργος Οικονόμου: Ισχυροποιεί την θέση του στην OceanPal της οικογένειας Παληού



    ΣΧΟΛΙΑ