• Ναυτιλία

    Υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των Κινέζων σε λιμάνια σε Ευρώπη και Μεσόγειο

    Υπερβαίνουν τα 20 δις ευρώ οι επενδύσεις των Κινέζων σε λιμάνια σε Ευρώπη και Μεσόγειο

    Γιώργος Ξηραδάκης


    Η κινεζική Cosco εισβάλει στην Ευρώπη μέσω επενδύσεων σε λιμάνια έξι χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία) και σε δύο στη Μεσόγειο (Αίγυπτο και Τουρκία).

    Ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι επενδύσεις στην Cosco ανέρχονται σε 8 δισ., ενώ οι συνολικές επενδύσεις σε Ευρώπη και Μεσόγειο υπερβαίνουν τα 20 δις ευρώ!

    Ο πρόεδρος της XRTC κ. Γιώργος Ξηραδάκης, επισημαίνει ότι “ο πακτωλός χρημάτων προς την Ευρώπη δημιουργεί θέσεις εργασίας και υπεραξίες για την ευρωπαϊκή οικονομία”.

    Ειδικότερα ο κύριος  Γ. Ξηραδάκης τονίζει επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα επενδύσει σε 17 λιμάνια στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη!

    Μετά την Ελλάδα και τον Πειραιά οι Κινέζοι, ιδιαίτερα η Cosco, εξαπλώνονται τόσο στη Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι το Suez Canal Container Terminal, όσο και στη Βόρεια Ευρώπη, συγκεκριμένα, στη Γερμανία, στο Αμβούργο, στην Ισπανία, στα λιμάνια της Βαλένθια και του Μπιλμπάο, αλλά και στα διαμετακομιστικά κέντρα της Μαδρίτης και της Σαραγόσα.

    Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση με αξιόλογα ποσοστά συμμετοχών των ανωτέρω τερματικών σταθμών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις και στις χερσαίες υποδομές αποκτώντας έναν ολιστικό ρόλο στην τροφοδοτική αλυσίδα της Ευρώπης και προσθέτει:

    Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραγωγή και η τεχνολογία εξοπλισμού και μηχανημάτων λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κίνα είναι πλέον ανταγωνιστικές αυτών που παράγονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους Κινεζικούς ομίλους να υλοποιήσουν, τα επενδυτικά τους προγράμματα που συνυπογράφουν, άμεσα εάν και εφόσον οι συνθήκες στο κράτος που επενδύουν είναι ευοίωνες.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η έρευνα της XRTC, που επιμελήθηκε η κυρία Κατερίνα Φιτσίου.

    Αναλυτικά η έκθεση έχει ως εξής:

    Οι Επενδύσεις της Κίνας στα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης

    Διαβάστε επίσης:

    Cosco: Αντιδράσεις για την επέκτασή της σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι – Το δίλημμα της κυβέρνησης

    Έργα 11 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ