• Ναυτιλία

    Πώς φτάσαμε στον ανοικτό πόλεμο του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με τον πρόεδρο της Genco, James G. Dolphin

    Γιώργος Οικονόνου, John Wobensmith CEO Genco

    Γιώργος Οικονόνου, John Wobensmith CEO Genco


    Σε πόλεμο επιστολών έχουν επιδοθεί ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου και η διοίκηση της εισηγμένης ναυτιλιακής Genco Shipping & Trading, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν αμφότεροι, την ψήφο των μετόχων που θα διαμορφώσει τη σύνθεση του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2024.

    Εντός της εβδομάδας η ναυτιλιακή με μία επιστολή-κόλαφο επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα του ισχυρού εφοπλιστή που ζητά επίμονα την καρατόμηση του προέδρου του ΔΣ της, James G. Dolphin και την τοποθέτηση σε αυτό του  Robert Pons -προσώπου της δικής του επιλογής.

    Ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας, επανήλθε με νέα επιστολή εμμένοντας στην άποψη του για αλλαγές στο ΔΣ. Και η Genco απάντησε εκ νέου, άμεσα.

    Η GK Investor LLC, εταιρεία συμφερόντων του κ. Οικονόμου, είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους μετόχους της Genco Shipping & Trading Limited, με ποσοστό 5,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Εδώ και χρόνια, η τιμή της μετοχής της Genco υπολείπεται σημαντικά της καθαρής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων (ΝAV), γεγονός που αποδίδεται από τον κ. Οικονόμου, στην αποτυχία του τρέχοντος ΔΣ να λάβει μέτρα – ιδίως όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων – προς το καλύτερο συμφέρον όλων των μετόχων, αναφέρει στο νέο γράμμα προς τους μετόχους.

    Το θέατρο Καμπούκι

    «Μεταξύ αυτών το σημαντικότερο είναι η απροθυμία του ΔΣ να επιστρέψει επαρκή ποσά των πλεονάζοντων μετρητών στους μετόχους, τους ιδιοκτήτες της Genco, όταν, κατά την άποψή μας, το ΔΣ δεν έχει καταφέρει να διατυπώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική χρήση αυτών των μετρητών. Δυστυχώς, οι καλοπροαίρετες προσπάθειές μας όχι μόνο αγνοήθηκαν αλλά αντιμετωπίστηκαν και με εχθρότητα και οδήγησαν σε «διαμάχη» που θυμίζει το θέατρο Καμπούκι (παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο) από το ΔΣ», αναφέρει ο εφοπλιστής.

    «Λαμβάνοντας υπόψη την αδιαλλαξία του ΔΣ – ειδικά από το μακροχρόνιο στέλεχος και πρόεδρο James Dolphin – έχουμε προτείνει ένα άριστα καταρτισμένο και ανεξάρτητο άτομο, τον Robert Pons, για εκλογή στο ΔΣ κατά τη επερχόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Επιπλέον, παροτρύνουμε τους μετόχους να καταψηφίσουν τον κ. Dolphin. Τώρα είναι η ώρα για τους μετόχους να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται αλλαγή», αναφέρει η επιστολή.

    Και συμπληρώνει: «Ο κ. Pons διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογία, λειτουργίες και εταιρική διακυβέρνηση και θα έφερνε νέο τρόπο σκέψης και μια πραγματική αίσθηση κατεπείγοντος γύρω από τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της αξίας των μετόχων».

    Μέτρα ενίσχυσης της μετοχής

    «Η τιμή της μετοχής της Genco διαπραγματεύεται διαρκώς με discount σε σχέση με την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Κατά την άποψή μας, αυτό συμβαίνει επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει αξιοποιήσει τη σημαντική του ρευστότητα και τις ροές μετρητών για να εφαρμόσει μέτρα φιλικά προς τους μετόχους που θα βελτιώσουν την αξία. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επαναγορά μετοχών στην ελεύθερη αγορά ή μέσω δημόσιων προσφορών εξαγοράς από την εταιρεία. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των μετόχων βραχυπρόθεσμα, εμποδίζοντας τους να αποκομίσουν τα οφέλη που θα προκύπταν από ένα πρόγραμμα επαναγοράς, και μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας την αίσθηση στην αγορά ότι η εταιρεία είναι απίθανο να επιδιώξει τέτοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον», επισημαίνει στην επιστολή του ο πλοιοκτήτης.

    «Πιστεύουμε ότι ο κ. Dolphin έχει μικρή ευθυγράμμιση με τους μετόχους δεδομένης της περιορισμένης κατοχής μετοχών της Genco, και έχει μικρή ανοχή στις διαφορετικές απόψεις. Πιστεύουμε ότι τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ακολουθήσει τον κ. Dolphin, και ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιεί εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τους καλύτερους τρόπους που θα βελτιώσουν την αξία των μετόχων».

    Τα ΔΣ δεν χρειάζονται βασιλιάδες

    «Ένας πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου πρέπει να τηρεί την τάξη και να βοηθά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα οδηγεί στη λήψη καλών αποφάσεων – δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την δύναμη του για να ασκεί πλήρη κυριαρχία. Οι αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων δεν χρειάζονται βασιλιάδες», τονίζει ο κ. Οικονόμου.

    Προσβλητική επιστολή

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Genco.

    «Η επιστολή του Γιώργου Οικονόμου δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσβολή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Genco πραγματοποίησε εκτενή ανάλυση με τους οικονομικούς μας συμβούλους και του κοινοποίησε τα συμπεράσματά μας, οπότε ο Οικονόμου συμφώνησε ότι οι αρχικές του προτάσεις για πώληση πλοίων για τη χρηματοδότηση μιας επαναγοράς δεν ήταν σκόπιμες. Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε με μια ιδέα για προσφορά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με premium, την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης εξέτασε δεόντως και απέρριψε για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χρέους που θα απαιτούσε να αναλάβει η εταιρεία και των τρόπων με τους οποίους θα περιορίσει την μελλοντική μας ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μας να καταβάλουμε μερίσματα».

    Παράλληλα, η διοίκηση της Genco παρότρυνε για μία ακόμη φορά τους μετόχους να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους του Διοικητικού Συμβουλίου και να απορρίψουν τις προτάσεις του κ. Οικονόμου.

    Τα ανοιχτά μέτωπα

    Η πίεση που ασκεί στην Genco ο Γιώργος Οικονόμου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που πραγματοποιεί ο εφοπλιστής ως επενδυτής-ακτιβιστής, σε διάφορες άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ελληνικών συμφερόντων.

    Τον Μάρτιο κατέθεσε αγωγή εναντίον της ναυτιλιακής Seanergy Maritime, του CEO της Σταμάτη Τσαντάνη και μελών του ΔΣ, επειδή ενέκριναν τον Δεκέμβριο του 2021 μία συναλλαγή με βάση την οποία ο κ. Τσαντάνης αγόρασε το 49,99% των ψήφων της εισηγμένης καταβάλλοντας 250.000 δολάρια. Εκείνη την περίοδο, η Seanergy κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 487 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αγωγή.

    Ο Οικονόμου θέλει να αποκτήσει ως μέτοχος της Seanergy -με ποσοστό 9,5%- το δικαίωμα να προτείνει νέα μέλη για το ΔΣ της εταιρείας, αλλά παραδέχεται στην αγωγή ότι δεν μπορεί να το καταφέρει, εκτός εάν δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ ακυρώσει την αγορά των μετοχών με δικαίωμα ψήφου του Τσαντάνη.

    Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο ανάλογη αγωγή κατά της  Performance Shipping της οικογένειας Παληού, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία επίσης αφορούσε την διπλή ιδιοκτησιακή δομή της ναυτιλιακής. O Οικονόμου θέλει να αγοράσει την εταιρεία, αλλά ο συγκεντρωτικός έλεγχος ψήφων από τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας τον εμποδίζει.

    Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ο εφοπλιστής επέκτεινε χρονικά την πρόταση εξαγοράς των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας έως τις 28 Ιουνίου, καθώς είχε την πρώτη ανταπόκριση από επενδυτές της. Μέχρι τις 25 Μαρτίου, είχαν υποβληθεί έγκυρες προσφορές πώλησης από επενδυτές της Performance για 609.914 μετοχές.

    Aνοιχτό παραμένει το μέτωπο της αντιπαράθεσης του Γιώργου Οικονόμου και με την διοίκηση της ναυτιλιακής OceanPal, επικεφαλής της οποίας είναι η Σεμίραμις Παληού, που θα κορυφωθεί στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Ο εφοπλιστής, που κατέχει στην εισηγμένη ποσοστό άνω του 12%, έχει ζητήσει την απομάκρυνση πέντε στελεχών της διοίκησης της -συμπεριλαμβανομένης της κας Παληού- και την ταυτόχρονη είσοδο στο διοικητικό σχήμα της εταιρείας δύο έμπιστων, δικών του ανθρώπων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κωστής Φραγκούλης (Franman): Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα παγκόσμιο success story

    Propeller Club: Τίμησε Πλατανιώτη- Μαλκογεώργου

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 14,39 εκατομμυρίων δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ