• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Μήνυση στον Σταμάτη Τσαντάνη για τον έλεγχο της Seanergy Maritime

    Γιώργος Οικονόμου - Σταμάτης Τσαντάνης

    Γιώργος Οικονόμου – Σταμάτης Τσαντάνης


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου συνεχίζει την “σταυροφορία” του κατά των εισηγμένων ναυτιλιακών στις οποίες έχει αποκτήσει ποσοστό, με στόχο να εξασφαλίσει συμμετοχή και στις διοικήσεις τους.

    Σειρά έχει η Seanergy και ο επικεφαλής της Σταμάτης Τσαντάνης, τον οποίο κατηγορεί ότι απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας των ψήφων της εταιρείας έναντι 250.000 δολαρίων, στερώντας το δικαίωμα ψήφου στους υπόλοιπους, εκτός της εισηγμένης μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Οικονόμου.

    Ο ισχυρός πλοιοκτήτης γνωστοποίησε με επιστολή του στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές ότι κατέθεσε μήνυση στα Νησιά Μάρσαλ, κατά των Σταμάτη Τσαντάνη, Χριστίνα Αναγνωσταρά, Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, Ηλία Κουλουκουντή, Ιωάννη Κάρτσωνα και της εταιρείας Seanergy Maritime Holdings.

    Νέα κατηγορία μετοχών

    Όπως ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο του 2021, η Seanergy δημιούργησε μια νέα κατηγορία μετοχών, τις προνομιούχες Σειράς B με δύο βασικά χαρακτηριστικά:

    -Κάθε μετοχή δικαιούται 25.000 ψήφους για όλα τα θέματα που υποβάλλονται σε ψηφοφορία των μετόχων, υπό την προϋπόθεση ότι κανένας κάτοχος Προνομιούχων Μετοχών της Σειράς Β δεν μπορεί να έχει συνολική δύναμη ψήφου άνω του 49,99% όλων των ψήφων

    -Οι μετοχές δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν χωρίς προηγούμενη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας

    Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, η εταιρεία εξέδωσε 20.000 προνομιούχες μετοχές Σειράς Β τις οποίες πήρε ο κ. Τσαντάνης αποκτώντας έτσι το  49,99% των ψήφων της εισηγμένης. Σε αντάλλαγμα εκείνος πλήρωσε 250.000 δολάρια, την στιγμή που το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας ήταν εκείνη την περίοδο περίπου 487 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με την μήνυση του κ. Οικονόμου, σε αντάλλαγμα για την καταβολή ποσού ίσου με περίπου το 0,05% του ενεργητικού της εταιρείας, ο κ. Τσαντάνης απέκτησε «ουσιαστικό έλεγχο και επιρροή στη διοίκησή μας και για υποθέσεις και θέματα που απαιτούν έγκριση των μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής μελών του ΔΣ και σημαντικών εταιρικών συναλλαγών, παρόλο που κατέχει σημαντικά λιγότερο από το 50% της εταιρείας σε οικονομικούς όρους».

    Πλειοψηφικός έλεγχος

    Με άλλα λόγια, τα μέλη του ΔΣ έδωσαν στον κ. Τσαντάνη de facto τον πλειοψηφικό έλεγχο χωρίς να απαιτήσουν να επενδύσει το ποσό που θα χρειαζόταν να επενδύσει ένας εκτός της εταιρείας μέτοχος για να το αποκτήσει, επισημαίνουν τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

    Δεδομένου ότι καθένας από τους τέσσερις άλλους κατηγορούμενους κατέχει σημαντικά ποσοστά κοινών μετοχών -συνολικά περίπου 5%- η έκδοση των προνομιούχων μετοχών Σειράς Β έδωσε στο ΔΣ τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας.

    O κ. Οικονόμου, όπως αναφέρεται στην αγωγή, θέλει να ζητήσει την αλλαγή των μελών του ΔΣ της Seanergy κατά την γενική συνέλευση των μετόχων του 2024, ωστόσο, με την υφιστάμενη δομή της εταιρείας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

    «Οι κατηγορούμενοι βάζουν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα του κ. Τσαντάνη πάνω από τα συμφέροντα της εισηγμένης, παραβιάζοντας έτσι τα καθήκοντα τους και προκαλώντας συνεχή βλάβη στη Sphinx», αναφέρει η κατάθεση, κάνοντας αναφορά στη Sphinx Investments, το επενδυτικό όχημα του Οικονόμου.

    Μέσω της αγωγής ο εφοπλιστής επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να ακυρώσει τις προνομιούχες μετοχές της Σειράς Β, να απαγορεύσει στον κ. Τσαντάνη να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει και να απαγορεύσει στη Seanergy να αναγνωρίσει τυχόν ψήφους που έχουν ήδη δοθεί.

    Αύξησε το ποσοστό του

    Η Sphinx, θυγατρική της Maryport Navigation, είχε συγκεντρώσει τον περασμένο Δεκέμβριο 1,119,972 μετοχές της εισηγμένης στο Nasdaq Seanergy, που αντιστοιχεί σε μερίδιο 5,7% της εταιρείας.

    Στην τελευταία ενημέρωση του προς την SEC, ο εφοπλιστής αποκάλυψε ότι προχώρησε σε περαιτέρω αγορές μετοχών της εισηγμένης τον Ιανουάριο 2024 και κατέχει πλέον 1,859,096 μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 9,5%.

    Η Seanergy κατέχει 17 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, κατηγορίας capesize. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η αγοραία αξία τους ήταν περίπου 434 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Genco Shipping: Απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Οικονόμου να ορίσει δύο συνεργάτες του στη διοίκηση

    Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζει τις αγορές μετοχών στην OceanPal – Άνω του 12% το ποσοστό του

    Κορυφώνεται ο δικαστικός αγώνας: Αίτημα απόρριψης της αγωγής του Γιώργου Οικονόμου από την Αλίκη Παληού



    ΣΧΟΛΙΑ