• Ναυτιλία

    Σκληρή απάντηση της Genco στον Γιώργο Οικονόμου: Έχει ιστορικό ιδιοτελών πρακτικών εις βάρος των μετόχων

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής photo: Money Marine


    Με μία επιστολή-κόλαφο για τον Γιώργο Οικονόμου και τις πρακτικές του στην διαχείριση εταιρειών, η Genco Shipping & Trading περνά στην αντεπίθεση, μετά την παρότρυνση του εφοπλιστή προς τους μετόχους της να «καρατομήσουν» τον πρόεδρο του ΔΣ James G. Dolphin στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, τον Μάιο.

    Η ναυτιλιακή με έδρα το Μανχάταν, στην οποία ο κ. Οικονόμου κατέχει ποσοστό 5,4%, αντέκρουσε τα πυρά του πλοιοκτήτη στέλνοντας το βράδυ της Τρίτης στους μετόχους της ένα αυστηρά διατυπωμένο μήνυμα όπου αναλύει την στρατηγική της διοίκησης για την δημιουργία αξίας αλλά και το ιστορικό του Γιώργου Οικονόμου στις ιδιοτελείς και ζημιογόνες για τους μετόχους πρακτικές με στόχο το προσωπικό του όφελος.

    «Μην παραπλανηθείτε από τις επιθέσεις του Οικονόμου στην εταιρεία μας», προειδοποίησε τους μετόχους. «Πιστεύουμε ότι οι προθέσεις του για την Genco δεν διαφέρουν από τις ενέργειές του σε πολλές άλλες εταιρείες που έχει ηγηθεί ή επενδύσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του: να ωφεληθεί πρώτα ο ίδιος, χωρίς να λάβει υπόψη τις πιθανές ζημιές για την εταιρεία ή τους άλλους μετόχους της.»

    Προ ημερών, ο κ. Οικονόμου, με επιστολή που κατέθεσε και στην SEC, άσκησε σκληρή κριτική στο ΔΣ της Genco και κυρίως στον πρόεδρο του, James G. Dolphin, καθώς, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μετόχων. Παράλληλα τον κατηγόρησε ότι δεν έχει πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες για να ευθυγραμμιστεί η τιμή της μετοχής της Genco με την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της.

    Πιόνι για ακτιβιστές

    Ο ισχυρός εφοπλιστής ζήτησε την στήριξη των μικρομετόχων της ναυτιλιακής αφενός για την αλλαγή του προέδρου της και αφετέρου για την υπερψήφιση του Robert M. Pons -τον οποίο έχει προτείνει ο ίδιος – ως μέλος του ΔΣ, υποστηρίζοντας ότι «θα συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών στην εταιρεία».

    «Ο Pons υπήρξε πιόνι για ακτιβιστές με ύποπτο ιστορικό καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και πιστεύουμε ότι δεν έχει αποδείξει καμία ικανότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα», αντικρούει η Genco στην επιστολή της.

    «Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες ήταν μέλος του ΔΣ είτε έχασαν σημαντικό μέρος της αξίας τους κατά τη διάρκεια της θητείας του είτε είχαν απόδοση κάτω του μέσου όρου του S&P 500. Και το πιο σημαντικό, ο Pons δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία σε ναυτιλιακές, εμπορεύματα, κυκλικές επιχειρήσεις ή οτιδήποτε σχετικό με τις δραστηριότητες της Genco», προσθέτει.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει η επιστολή, μετά τη συνέντευξή του με την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων και Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου, η διοίκηση της Genco κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι δεν θα αποτελούσε προσθήκη στο ήδη ισχυρό, εστιασμένο και έμπειρο ΔΣ της.

    Ιστορικό ιδιοτελών πρακτικών εις βάρος των επενδυτών

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Genco στην επιστολή της στις προηγούμενες πρακτικές του Γιώργου Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι το ιστορικό του περιλαμβάνει περιστατικά ιδιοτελών κινήσεων, σύγκρουσης συμφερόντων και καταστροφής της αξίας των μετόχων για προσωπικό του όφελος.

    «Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Οικονόμου στη DryShips, την τελευταία του δημόσια εταιρεία, είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο διοικούσε τις επιχειρήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση προς τους μετόχους της Genco».

    Αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονταν από αιφνίδιες και περίεργες αποκλίσεις από την στρατηγική της εταιρείας, υψηλή μόχλευση στο απόγειο των κύκλων της αγοράς, πλήθος συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες, ιδιοτέλεια και κακή εταιρική διακυβέρνηση, υποστηρίζει η Genco.

    Η περίπτωση της Dryships

    Και συνεχίζει επισημαίνοντας τα εξής:

    «Τα συμφέροντα του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου μας μπορεί να διαφέρουν από τα δικά σας συμφέροντα», ανέφερε η DryShips στις δημόσιες ανακοινώσεις της, γεγονός που αποτυπώθηκε πολύ καθαρά στα μέτρα που έλαβε η εταιρεία. «Μέσω μιας σειράς ενεργειών, ο Οικονόμου αύξησε το ποσοστό ιδιοκτησίας του στη DryShips από 0,01% τον Μάρτιο του 2017 στο 83% των μετοχών λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, πριν αποσύρει τη DryShips από το χρηματιστήριο, καταστρέφοντας με την διαδικασία αυτή την αξία των μετοχών των άλλων μετόχων».

    «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η DryShips κατατάχθηκε τελευταία στον πίνακα βαθμολογίας ESG της Webber Research για τρία χρόνια, παρουσιάζοντας κακή εταιρική διακυβέρνηση», τονίζει η Genco. Η οποία, αντίθετα, δηλώνει υπερήφανη γιατί βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των 64 εισηγμένων ναυτιλιακών με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πρακτικές διακυβέρνησης (ESG), τα τελευταία τρία χρόνια.

    Σπόνσορας πολέμου

    «Πέρα από τη DryShips, το ιστορικό αμφιλεγόμενων μεθόδων και κρίσης του κ. Οικονόμου εντοπίζεται και σε παγκόσμια κλίμακα. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η TMS Tankers, η ναυτιλιακή του εταιρεία, συνέχισε να μεταφέρει ρωσικό αργό, καθιστώντας την έτσι τον δεύτερο μεγαλύτερο μεταφορέα ρωσικού πετρελαίου. Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί η εταιρεία του στη λίστα του ουκρανικού κράτους με τους «διεθνείς σπόνσορες του πολέμου», επισημαίνει η Genco στην επιστολή.

    Τέλος, το ΔΣ της εταιρείας ζητά από τους μετόχους να υπερψηφίσουν την επανεκλογή των επτά υφιστάμενων μελών του και να καταψηφίσουν τον υποψήφιο που προτείνει ο Οικονόμου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο «τυφώνας» Γιώργος Οικονόμου χτυπά την Genco: Ζητά την καρατόμηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

    ΟΛΠ Α.Ε.: Νέα υψηλά έσοδα και κέρδη – Αυξήθηκε κατά 29% το προτεινόμενο μέρισμα

    Συνάντηση Στυλιανίδη με τον υπουργό Γαλάζιας οικονομίας της Νιγηρίας



    ΣΧΟΛΙΑ