• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: 100 εκατ. δολάρια περισσότερα έσοδα το 2021 για την Danaos

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Δρ Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation


    Εκτοξεύτηκε η κερδοφορία των containerships το τελευταία τρίμηνο του 2020, με τον επικεφαλής της Danaos δρ. Ιωάννη Κούστα, να κάνει λόγο για την πιο σημαντική ανάκαμψη στη βιομηχανία, ενώ προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 100 εκατ δολάρια το 2021.

    Η μετάφραση των λεγόμενων του κ. Κούστα για τα όσα διαδραματίστηκαν την συγκεκριμένη περίοδο, φαίνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Danaos. Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα για το δ΄τρίμηνο έφτασαν τα 47,8 εκατ. δολάρια από 38 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

    Για το έτος τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 170,9 εκατ. δολάρια έναντι 148,7 εκατ. δολαρίων το 2019, μια χρονιά που η βιομηχανία δεν ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία. Τα συνολικά έσοδα για το 2020 έφτασαν τα 461 εκατ. δολάρια από 447 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

    Επίσης τα εξασφαλισμένα έσοδα από την δραστηριοποίηση του στόλου φτάνουν τα 1,2 δισ. δολάρια μέχρι  2028, με τον μέσο όρο διάρκειας των ναυλοσυμφώνων να φτάνει τα 3,1 έτη, ενώ είναι εξασφαλισμένες σε ποσοστό 94% οι καθαρές ημέρες λειτουργίας του στόλου για το 2021, έναντι 91% το 2020.

    Τι δήλωσε

    «Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, είδαμε την πιο σημαντική ανάκαμψη στη βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες στην αγορά έμειναν έκπληκτοι καθώς η χρόνια υποεπένδυση σε μεταφορική ικανότητα σε συνδυασμό με την ξαφνική ανάκαμψη της ζήτησης, δημιούργησε μια κατάσταση που οδήγησε τους ναύλους στα εμπορευματοκιβώτια  στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούστας, για να υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα της μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των πελατών της Danaos, ενώ μείωσε και τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου που ήταν πολύ διαδεδομένος στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020.

    Η τάση αυτή, οδήγησε και στην εκτόξευση των ναύλων, στα υψηλά δεκαετιών σε σχεδόν όλους τους τύπους των containerships.

    Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο κ. Κούστας υπογραμμίζει ότι η προσφερόμενη χωρητικότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, αφού παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν νέες παραγγελίες, το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι υπάρχει ένα διάστημα δύο ετών για να πέσουν στη θάλασσα τα νέα πλοία, σημείωσε ο επικεφαλής της Danaos, η αγορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί  τα επόμενα χρόνια. «Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται πολύ από τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, τους κανονισμούς και φυσικά τη ζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Για το 2021 και την Danaos, υπογραμμίζει, ότι η βελτίωση που είδαν το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να είναι πιο έντονη τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι νέοι ναυλωτές προσφέρουν υψηλούς ναύλους.

    «Ολοκληρώσαμε 27 επαναναυλώσεις τους τελευταίους μήνες για περιόδους από 12 μέχρι 24 μήνες, με ναύλους από δύο έως τρεις φορές υψηλότερους από αυτούς που είχαν τα προηγούμενα ναυλοσύμφωνα. Προς το παρόν αναμένουμε ότι τα έσοδα το 2021 θα υπερβούν τα έσοδα του 2020 κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια. Η πρόσφατη απόδοση των μετοχών τόσο της ZIM όσο και της HMM είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 23,8 εκατομμυρίων δολαρίων στην καταγεγραμμένη αξία των συμμετοχών μας σε αυτές τις δύο εταιρείες, η οποία αυξήθηκε σε 63 εκατομμύρια δολάρια περίπου στα τέλη του 2020. Η δημόσια προσφορά της ΖΙΜ,  παρείχε επίσης υπεραξία για τα 10,2 εκατ. μετοχών μας, οι οποίες έφτασαν να αξίζουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 20,12 δολαρια ανά μετοχή στις 12 Φεβρουαρίου 2021.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γ. Κούστας: Αξιολόγηση B2 από την Moody’s για την Danaos Corp – Θετικό outlook

    Γ.Κούστας: Η ναυτιλιακή που βάζει πλώρη για το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και η σχέση με την Danaos Corp

    Ευάγγελος Χατζής (Danaos Corp.): Ευκαιρίες στην αγορά των μεταχειρισμένων containerships



    ΣΧΟΛΙΑ