• Ναυτιλία

    Γιάννης Χατζηπατέρας (Dorian LPG): Άλμα κερδών και άνοιγμα στα μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας

    Γιάννης Χατζηπατέρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dorian LPG

    Τζον Χατζηπατέρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dorian LPG


    Θεαματική αύξηση κερδών και άνοιγμα στα μεγάλα πλοία μεταφοράς αμμωνίας (VLAC) ανακοίνωσε η ναυτιλιακή Dorian LPG συμφερόντων του Γιάννη Χατζηπατέρα.

    Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης εταιρεία έκλεισε συμφωνία για την κατασκευή ενός VLAC, το οποίο θα παραλάβει το τρίτο τρίμηνο του 2026.

    Η πρώτη δόση των 23,8 εκατομμυρίων δολαρίων καταβλήθηκε στις αρχές αυτού του έτους.

    Πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την Dorian, αναφέρουν ότι υπάρχει option και για δεύτερο ίδιο πλοίο. Αμφότερα θα είναι διπλού καυσίμου.

    Ο Γιάννης Χατζηπατέρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής, σχολίασε: «Δώσαμε παραγγελία για την κατασκευή ενός νέου VLGC/AC καθώς πιστεύουμε στα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς υγραερίου και στις δυνατότητες μεταφοράς αμμωνίας».

    Τα καθαρά κέρδη κατά το τρίτο δημοσιονομικό τρίμηνο της Dorian LPG που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν στα 100 εκατ. δολάρια ή 2,47 δολ. ανά μετοχή, έναντι 51,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 106 εκατ. δολάρια έναντι 52 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022.

    Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 163 εκατ. δολάρια από 103 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57,8%. Εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση του μέσου ισοδύναμου χρονοναύλωσης της εταιρείας στα 76,337 δολάρια και του μεγέθους του στόλου της.

    «Παρουσιάσαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, που αντικατοπτρίζουν μια εξαιρετικά ευνοϊκή αγορά και μία σπουδαία ομαδική εργασία. Το μέρισμα που ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν το δέκατο, αυξάνοντας τις σωρευτικές πληρωμές μερισμάτων σε πάνω από 463 εκατομμύρια δολάρια», επισήμανε ο κ. Χατζηπατέρας.

    «Με το γεωπολιτικό περιβάλλον να παραμένει πολύ δύσκολο, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα, προσέχουμε ιδιαίτερα την ασφάλεια των ναυτικών μας», πρόσθεσε.

    Dorian LPG γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την διανομή μερίσματος 1 δολάριο ανά μετοχή.  Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τα μερίσματα ανέρχεται σε 40,6 εκατ. δολάρια. Η καταβολή του ορίστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου 2024.

    Η συνολική χρήση του στόλου της εταιρείας μειώθηκε από 97,8% κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 σε 93,6% κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δύο νέα νεότευκτα για την W Marine του Γιάννη Σαραντίτη

    Τσάκος: Η TEN απέκτησε με 400 εκατ. δολ. πέντε υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια από τη Viken

    Neptune Lines: Ενίσχυση του στόλου με άλλα δύο πλοία νέας γενιάς

     



    ΣΧΟΛΙΑ