• Ναυτιλία

    Τσάκος: Η TEN απέκτησε με 400 εκατ. δολ. πέντε υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια από τη Viken

    • NewsRoom
    Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος - TEN

    Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος


    Η Tsakos Energy Navigation (TEN) επιβεβαίωσε μια σημαντική συμφωνία για την επέκταση του στόλου επεκτείνει τον στόλο της, με την απόκτηση πέντε υπερσύγχρονων δεξαμενόπλοιων από τη νορβηγική Viken Shipping.

    Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του mononews στις 15 Ιανουαρίου με τίτλο: «Ο Νίκος Τσάκος αγόρασε 5 δεξαμενόπλοια και παραλαμβάνει 2 νεότευκτα».

    Πρόκειται για δύο Dual-Fuel LNG LR2 aframaxes κατασκευής του 2023, ένα super-eco suezmax κατασκευής 2019 και δύο aframaxes 1A ice-class με scrubbers, κατασκευής 2018 και 2019 αντίστοιχα.

    Η TradeWinds είχε ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ του Νίκου Τσάκου πιστεύεται ότι θα ξοδέψει μεταξύ 350 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα πέντε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια της Viken.

    Η TEN θα χρηματοδοτήσει την αγορά με μετρητά και τραπεζική χρηματοδότηση.

    Με αυτή την εξαγορά, τα δεξαμενόπλοια LNG της TEN, μετά την πρόσφατη παράδοση των τεσσάρων νέων πρόγραμμα σκαφών, αυξάνονται σε έξι, τα πλοία εξοπλισμένα με scrubbers σε 12, τα πλοία κατηγορίας ice-class σε 17 και ο στόλος pro-forma σε 72 διαφοροποιημένα πλοία όλων των κατηγοριών.

    «Μετά την πώληση 9 πλοίων πρώτης γενιάς τους τελευταίους 12 μήνες και έχοντας ξεκινήσει το δικό μας πρόγραμμα ανανέωσης δεξαμενόπλοιων, τροφοδοτούμενα με LNG, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκτήσουμε αυτόν τον σύγχρονο οικολογικό στόλο που υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΤΕΝ για να εκμεταλλευτεί πλοία φιλικά προς το περιβάλλον,  για τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας», ανέφερε ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, Πρόεδρος & COO της TEN.

    «Με 11 πλοία να εντάσσονται τώρα στη TEN, συμπεριλαμβανομένων των έξι που βρίσκονται υπό κατασκευή, η ικανότητα αύξησης των εσόδων του στόλου και ο αναμενόμενος αντίκτυπός τους στα τελικά αποτελέσματα, ενισχύεται ουσιαστικά», κατέληξε ο κ. Σαρόγλου.

    Η Nordea Corporate Finance, θυγατρική της Nordea Bank Abp ενήργησε ως σύμβουλος του πωλητή σε σχέση με τη συναλλαγή.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΝ (Νίκος Τσάκος): Έσοδα 40 εκατ. δολάρια από την πώληση του Eurochampion

    Νίκος Τσάκος (ΤΕΝ): Έχουμε εξασφαλίσει σταθερά έσοδα και μέρισμα για τους μετόχους μας

    Έλληνες εφοπλιστές: Παρήγγειλαν 50 νέα πλοία σε 2,5 μήνες – Στο επίκεντρο τα bulkers



    ΣΧΟΛΙΑ