• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Δικαίωση για την Classic Maritime στη διαμάχη της με χαλυβουργία της Μαλαισίας

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων επιδικάστηκε στη ναυτιλιακή Classic Maritime, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, από το εφετείο, μετά την πρωτόδικη δικαίωση της εταιρείας από βρετανικό δικαστήριο σε μία δικαστική διαμάχη με τη χαλυβουργία Lion Diversified Holdings Berhad της Μαλαισίας.

    Η υπόθεση αφορά σε μία σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών για μεταφορές χάλυβα με πλοία capesize της Classic Maritime μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Ιουνίου 2016, η οποία παραβιάστηκε μονομερώς από την Lion. Η μαλαισιανή εταιρεία επικαλέστηκε μία φονική καταστροφή σε ένα φράγμα της προμηθεύτριάς της Samarco Mineracao από τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «ανωτέρα βία».

    Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως η Lion δεν είχε δικαίωμα να επικαλεστεί ανωτέρα βία για να αποφύγει τις ευθύνες της απέναντι στην Classic Maritime, μία θέση την οποία επιβεβαίωσε και το εφετείο, τονίζοντας πως ακόμα κι αν δεν είχε συμβεί το δυστύχημα, η Lion δεν θα ήταν και πάλι σε θέση να παραδώσει φορτία, και άρα παραβίασε τη συμφωνία.

    Ωστόσο, το εφετείο έκρινε πως πρωτόδικα ήταν εσφαλμένη η απόφαση για το ποσό της αποζημίωσης προς την Classic Maritime, που είχε οριστεί σε 1 δολάρια για κάθε επίδικο φορτίο, καθώς με τη λογική αυτή η εταιρεία θα βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική θέση από αυτήν που θα βρισκόταν αν η Lion ήταν έτοιμη και πρόθυμη να παράσχει τα επίδικα φορτία.



    ΣΧΟΛΙΑ