• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τον εφοπλιστή, “γλίτωσε” προμήθειες 17 εκατ. δολαρίων

    Γιώργος Οικονόμου DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Ευνοϊκή ήταν η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για τις εταιρείες DryShips και Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, καθώς απέρριψε το αίτημα Βραζιλιάνου ναυτιλιακού πράκτορα, ο οποίος διεκδικούσε από αυτές κεφάλαια ύψους 16,66 εκατ. δολαρίων, ως προμήθειες ναύλωσης.

    Συγκεκριμένα, ο Hamylton Padilha προσπάθησε να ανατρέψει την αρχική απόφαση προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο.

    Το δικαστήριο δήλωσε τον Μάρτιο ότι η πληρωμή του Padilha – μια προμήθεια 2% για τη συμφωνία ναύλωσης δύο πλοίων γεώτρησης του κ. Οικονόμου στην Petrobras – απορρίφθηκε  λόγω της συμμετοχής του στη δωροδοκία της βραζιλιάνικης πετρελαϊκής εταιρείας σε μια προηγούμενη συμφωνία που δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

    Η σχέση του πράκτορα με τους κατηγορούμενους, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010.

    Ωστόσο, οι δύο ναυτιλιακές δεν ενημερώθηκαν, όπως θα έπρεπε, ότι ο Padilha είχε δωροδοκήσει στο παρελθόν στελέχη της Petrobras και ότι αυτές οι δωροδοκίες καταβλήθηκαν για την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων δύο ανταγωνιστών των εταιρειών του κ. Οικονόμου, επισήμανε το δικαστήριο.

    Ο Padilha είχε πληρωθεί από αυτές 16,66 εκατ. δολάρια.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Τον Ιούνιο του 2015, οι εκπρόσωποι των εταιρειών του Οικονόμου, διαβίβασαν στον Padilha ένα άρθρο του τύπου που τον ανέφερε ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση δωροδοκίας της Petrobras. Ωστόσο, ο ίδιος αναληθώς, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

    Τον επόμενο μήνα, ο Padilha ομολόγησε τουλάχιστον μία από τις πράξεις δωροδοκίας του σε σχέση με την έρευνα για τη Vantage Drilling. Ωστόσο, δεν εξήγησε στους κατηγορούμενους ότι είχε ήδη παραδεχθεί στις αρχές της Βραζιλίας τη συμμετοχή σε δύο διεφθαρμένες συμφωνίες.

    Δύο μήνες αργότερα ζήτησε από τις ναυτιλιακές του κ. Οικονόμου να παραμείνουν ψύχραιμες, υποστηρίζοντας ότι οι άλλοι πελάτες του δεν διέκοψαν τις συνεργασία μαζί του. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αληθές, καθώς η Vantage είχε ακυρώσει τη σύμβαση της με την εταιρεία του (HPOR).

    “Η σχέση εμπιστοσύνης στον πράκτορά τους είχε πληγεί ανεπανόρθωτα”, δήλωσε το δικαστήριο.

    Ο Padilha καταδικάστηκε για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος στη Βραζιλία το 2016. Αποκαλύφθηκε ότι είχε «μεσολαβήσει» για πληρωμές προς αξιωματούχους της Petrobras, συνολικού ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει σύμβαση ύψους 1,81 δισ. δολ. για την Vantage Drilling.

    O Padilha καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης, αλλά η ποινή του μεταβλήθηκε λόγω της συνεργασίας του με τους εισαγγελείς, και του επιβλήθηκε πρόστιμο 22,1 εκατ. δολαρίων.

    Οικονόμου ναυτιλία
    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός: Εντυπωσιακή κίνηση από την Enesel στην εκπνοή του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Προχωρά η αναδιάρθρωση της Aegean Marine. Η βελτιωμένη προσφορά της Mercuria

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Ν. Μαρτίνος: Η επικερδής κίνηση της Thenamaris



    ΣΧΟΛΙΑ