• Ναυτιλία

    Eletson: Πούλησε τάνκερ της σε τουρκική εταιρεία

    Βασίλης Κέρτσικωφ Eletson Gas

    Βασίλης Κέρτσικωφ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Eletson Gas


    Η τουρκική Karadeniz Holdings φέρεται να είναι η εταιρεία στην οποία κατέληξε το τάνκερ Andimilos (χωρητικότητας 72.500 dwt, κατασκευής 2004) της ναυτιλιακής Eletson, συμφερόντων των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ, έναντι ποσού κοντά στα 11,8 εκατ. δολάρια.

    Στα τέλη του Φεβρουαρίου είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι το Andimilos πωλήθηκε μαζί με το τάνκερ Keros (χωρητικότητας 75.000 dwt, κατασκευής 2004) έναντι 21,5 εκατ. δολαρίων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την Karadeniz.

    Σύμφωνα με το TradeWinds, το Andimilos έχει μετονομαστεί σε Karadeniz Powership Anatolia, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ενώ υπηρεσίες εντοπισμού πλοίων το δείχνουν να είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Ντακάρ, πρωτεύουσας της Σενεγάλης, με την κυβέρνηση της οποίας πέρυσι η Karadeniz υπέγραψε συμφωνία για την κάλυψη του 15% περίπου των ενεργειακών αναγκών της χώρας για περισσότερα από πέντε χρόνια.

    Να σημειωθεί ότι η Eletson έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε μία σειρά από πωλήσεις παλαιότερων πλοίων της, προκειμένου αφενός να ανανεώσει τον στόλο της, αφετέρου δε να αποπληρώσει χρέη. Τον Ιούλιο του 2019 είχε πουλήσει το παλαιότερο πλοίο LPG της, ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε ένα τάνκερ panamax ηλικίας 21 ετών.

    Εφόσον επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες για την πώληση των Andimilos και Keros, τα έσοδα της Eletson από τις πωλήσεις πλοίων της θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. δολάρια, ποσό που εκτιμάται ότι θα χρησιμεύσει στην εταιρεία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της με τους πιστωτές της.

    Σημειώνεται ότι η Eletson, η οποία έχει παραλάβει οκτώ νεότευκτα πλοία τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2019 ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ