• Business

    Eletson: Επενδυτική αντεπίθεση παρά τα σημεία των καιρών

    • NewsRoom

    Κωστής Κέρτσικωφ. Ετών 50. Επικεφαλής Eletson


    Κωστής Κέρτσικωφ. Ετών 50. Επικεφαλής Eletson
    Κωστής Κέρτσικωφ. Ετών 50. Επικεφαλής Eletson

    Η Eletson Corporation είναι η μοναδική, με μεγάλο στόλο, ελληνικών συμφερόντων, ναυτιλιακή εταιρεία η οποία από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της, εδώ και 49 χρόνια, έχει όλα της τα πλοία στην ελληνική σημαία. Η οικογενειακή επιχείρηση με βάση την ακτή Μιαούλη, έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση διαρκείας στα πλοία μεταφοράς ενέργειας.

    Στόχος της ναυτιλιακής εταιρείας των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, και Κέρτσικοφ είναι η συνεχής ανανέωση του στόλου της με σύγχρονα πλοία που εγγυώνται, τόσο την αποτελεσματική μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά και φυσικού αερίου, όσο και την παροχή της υψηλότερης δυνατής ασφάλειας στα πληρώματα της, στα φορτία και στο φυσικό περιβάλλον. Η Eletson παραδοσιακά διαχειρίζεται πλοία ηλικίας μέχρι 20 ετών. Μέσα στο 2015 πούλησε δύο που είχαν ξεπεράσει το όριο αυτό. Ένα δεξαμενόπλοιο ηλικίας 20 ετών και ένα ηλικίας 22 ετών.

    Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαια ναυπήγησης τριών δεξαμενόπλοιων σε κινεζική γιάρδα με δικαίωμα και για ένα τέταρτο, συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν χωρητικότητα 115.000 τόνων είναι τύπου «long range two» (LR2), και θα παραληφθούν από το 2017 έως το 2018.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή από ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας συνολικά οκτώ LPG και LEG που είναι τα μεν πρώτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου και τα άλλα μεταφοράς αιθυλενίου.

    Ήδη έχει παραλάβει τα δύο από τα οκτώ, το πρώτο τον περασμένο Ιούλιο και το δεύτερο στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Τα ονόματά τους «Οθωνοί» και «Αστυπάλαια» χωρητικότητας 12.000 κυβικών μέτρων. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα για τη ναυπήγηση άλλων τεσσάρων LPG.

    Η εταιρεία ελέγχει στόλο που σήμερα αποτελείται από 29 πλοία χωρίς τα υπό ναυπήγηση αλλά και χωρίς τα τρία δεξαμενόπλοια τα οποία δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται αφού τώρα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια με τους Κινέζους. Το μότο της Eletson είναι: ” τα πλοία κατασκευάζονται με τα πιο απαιτητικά στάνταρτ. Τα δικά μας”.

    Πιο συγκεκριμένα, η Eletson Holdings έχει 20 δεξαμενόπλοια και τρία υπό ναυπήγηση τα «Σαλαμίνα», «Αργυρονήσι» και Καστελόριζο» που θα παραδοθούν το 2017.

    Η Eletson Gas έχει εννέα πλοία μεταφοράς αερίου και υπό ναυπήγηση οκτώ συνολικά, τα «Κύθνος», «Δήλος ΙΙ», «Ψαρά», «Χάλκη», «Αντίπαρος», «Σαμοθράκη ΙΙ», «Σχοινούσα ΙΙ», «Κύθηρα», «Αντικύθηρα» και «Ιθάκη».

    Είναι από τις εταιρείες η οποία χωρίς να διαπραγματεύεται η μετοχή της σε κάποιο χρηματιστήριο συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα.



    ΣΧΟΛΙΑ