• Ναυτιλία

    Eletson: Πωλητήριο σε δύο τάνκερ έναντι 10 εκατ. δολαρίων το καθένα

    Βασίλης Κέρτσικωφ Eletson Gas

    Βασίλης Κέρτσικωφ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Eletson Gas


    Στην πώληση δύο τάνκερ κατηγορίας panamax φέρεται να προχώρησε η ελληνική ναυτιλιακή Eletson, συμφερόντων των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες σε ΗΠΑ και Ελλάδα, τα αδελφά πλοία Andimilos και Meganisi (αμφότερα χωρητικότητας 72.500 dwt, κατασκευής 2004) πωλήθηκαν έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων το καθένα, χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητα του αγοραστή. Ορισμένοι ναυλομεσίτες υποστηρίζουν πως η πώληση δρομολογήθηκε από τους πιστωτές της Eletson.

    Η ελληνική ναυτιλιακή, που διαχειρίζεται και έχει τη συνιδιοκτησία 38 τάνκερ και πλοίων μεταφοράς αερίου, το καλοκαίρι του 2018 προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, στο πλαίσιο της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων χρεογράφων της εταιρείας ύψους 300 εκατ. δολαρίων λήξεως 2022 συμφώνησε να τα ανταλλάξει με νέα χρεόγραφα, με παράταση αποπληρωμής, αλλά και με υψηλότερο επιτόκιο: 12%, έναντι 9,625%.

    Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2019, η Eletson ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε νέες συζητήσεις με κατόχους χρεογράφων «σχετικά με μία προτεινόμενη συναλλαγή που θα βελτίωνε την κεφαλαιακή δομή της Eletson και θα στήριζε την εταιρεία».

    Μία ομάδα επενδυτών που εκπροσωπούσε πάνω από το 90% των κατόχων χρεογράφων της εταιρείας συμφώνησε να «απόσχει από την εκτέλεση όλων των διαθέσιμων σε αυτούς διορθωτικών ενεργειών», ενώ από την πλευρά της η εταιρεία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι είχε επαρκή ρευστότητα βραχυπρόθεσμα για να συνεχίσει τις λειτουργίες της με κανονικό τρόπο, την ώρα που εργαζόταν για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσής της.

    Μετά την ανακοίνωση εκείνη, η Eletson δεν έχει προβεί σε περαιτέρω ενημερώσεις για την πορεία των συζητήσεων αυτών. Σύμφωνα με το TradeWinds, πιθανότατα οι οικονομικές πιέσεις συνεχίστηκαν για την εταιρεία, καθώς παρέλαβε οκτώ νεότευκτα πλοία το 2018 και το 2019, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν τάνκερ aframax και τα υπόλοιπα ήταν πλοία μεταφοράς υγρού αιθενίου.

    Τον Ιούλιο του 2019 η Eletson άρχισε να προχωρά σε πωλήσεις ορισμένων παλαιότερων πλοίων της. Συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης πώλησης των Andimilos και Meganisi, η Eletson έχει αντλήσει περίπου 40 εκατ. δολάρια από πωλήσεις πλοίων, και ειδικότερα τριών τάνκερ πετρελαίου και ενός πλοίου μεταφοράς αερίου. Οι επιβεβαιωμένες πωλήσεις της εταιρείας είναι αυτές του Mathraki (χωρητικότητας 23.000 cbm, κατασκευής 2003) στη Soechi Lines και αυτή του Pelagos (χωρητικότητας 76.000 dwt, κατασκευής 1999) στην ινδική Seven Islands Shipping (το πλοίο έχει μετονομαστεί σε Resolve).



    ΣΧΟΛΙΑ