• Business

    Σε τροχιά εξόδου από την Ρουμανία ο ΟΤΕ-Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    ΟΤΕ: Στις 19/7 η ακύρωση και διαγραφή 3,47 εκατ. μετοχών

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Διαδικασία για την πώληση των Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM) έχει εκκινήσει ο ΟΤΕ, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Barclays, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, τα οποία δεν διαψεύδονται.

    Γεγονός είναι ότι η πρόθεση του ΟΤΕ να αποχωρήσει από τη Ρουμανία είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως εκτιμάται, σύμφωνα με όσα έχει πει κατά καιρούς ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, ο στόχος είναι να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά στην οποία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. έως το 2022, σε δίκτυα νέας γενιάς, παράλληλα με την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (Cosmote Insurance) οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου (Cosmote Payments), το ηλεκτρονικό στοίχημα (mobile betting) και οι υπηρεσίες IoT (Internet of Things).

    Η πορεία των μεγεθών των εταιρειών στη Ρουμανία είναι πτωτική, ενώ για να αναπτυχθούν περαιτέρω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό είναι αναγκαίες σημαντικές επενδύσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία μειώθηκαν 4,4% σε 216,6 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA στη Ρουμανία, μειώθηκε 20,8% σε 26,2 εκατ. ευρώ.

    Οι εταιρείες στη Ρουμανία συνεισφέρουν το 24% των εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (το υπόλοιπο 76% προέρχεται από τις εταιρείες στην Ελλάδα) και το 8% του προσαρμοσμένου EBITDA (Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) με το υπόλοιπο αφορά την εγχώρια δραστηριότητα.

    Ο ΟΤΕ ελέγχει το 54,01% της TR η οποία προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο. Η TRM είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μέχρι πρόσφατα το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου άνηκε απευθείας στην Cosmote και το 30% στην TR. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από τη Ρουμανία, ο ΟΤΕ προχώρησε στη μεταβίβαση του 70% της TRM στην TR και, μέσω της TR, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TRM, κατά 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου η τελευταία να αποπληρώσει ενδοεταιρικό δάνειο στην πρώην μητρική της, Cosmote.

    Πρόσφατα ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε την πώληση της Telekom Albania Sh.A. έναντι συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ στην Albania Telecom Invest AD. Είχε προηγηθεί η έξοδος από την Αρμενία, τη Σερβία και την Βουλγαρία.

    Στην περίπτωση της Αλβανίας το καθαρό ποσό που εισέπραξε από την πώλησή της διανεμήθηκε στους μετόχους ως έκτακτο μέρισμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν το ίδιο θα πράξει εφόσον πουληθεί και η Ρουμανία με το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπράξει να είναι πολλαπλάσιο αυτού της Αλβανίας, καθώς η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH) σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περίπου 90% πληθυσμιακή κάλυψη 4G υπηρεσιών. Εξυπηρετεί 2,137 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, 1,117 εκατ. συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,408 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης και 4,646 εκατ. κινητής τηλεφωνίας.

    Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται ακόμα οι Orange Romania, Vodafone Romania, RCS & RDS και UPC. Η Orange Romania εισήλθε στη γειτονική χώρα το 1997 και ηγείται με 10,693 εκατ. πελάτες κινητής, σταθερής και τηλεόρασης (στοιχεία Μαρτίου 2019). Η Vodafone Romania ακολουθεί με 9,749 εκατ. πελάτες προσφέροντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων. Έπειτα από την εξαγγελθείσα συμφωνία μεταξύ της Vodafone Group και της Liberty Global, η Vodafone Ρουμανίας αναμένεται να εισάγει και σταθερές υπηρεσίες στο χαρτοφυλάκιο της, εξαγοράζοντας τη UPC Ρουμανίας. Η UPC παρέχει σταθερές υπηρεσίες φωνής, Internet και τηλεόρασης, έχοντας 961.700 πελάτες.

    Η RCS & RDS είναι μέλος του Digi Communications Group και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει εξυπηρετεί 3,4 εκατ. ενεργούς πελάτες τηλεοπτικών υπηρεσιών, 2,6 εκατ. στη σταθερή και 3,36 εκατ. στην κινητή. Η Digi Communications έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου πριν περίπου 2 χρόνια, η ρουμάνικη είναι η κύρια αγορά γι΄ αυτήν αντιπροσωπεύοντας το 64,4% των εσόδων της.

    Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενδεικτική προσφορά για τις θυγατρικές του ΟΤΕ υπέβαλε ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Spass Roussev στον οποίο ανήκει η εταιρεία η οποία εξαγόρασε την Telekom Albania (φέρεται να το είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική του συνέντευξη). Άλλες πληροφορίες του ρουμανικού τύπου αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Orange, η Digi και τέσσερα επενδυτικά funds.



    ΣΧΟΛΙΑ