• Ναυτιλία

    Σε περιπέτειες η οικογένεια Κέρτσικωφ και η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson Gas

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Κέρτσικωφ

    Βασίλης Κέρτσικωφ


    Οι κατασχέσεις πλοίων και ο πλειστηριασμός του ακινήτου στη Λήμνο δημιουργούν ένα πεδίο αντιπαραθέσεων των τραπεζών με την οικογένεια Κέρτσικωφ και κανείς δεν μπορεί να συνυπολογίσει σε ποιο βαθμό εμπλέκονται και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και πόσο επηρεάζει συνολικά την πορεία της μέχρι τώρα εύρωστης ναυτιλιακής επιχείρησης που δημιούργησε ο γενάρχης Βασίλης Χατζηελευθεριάδης.

    Εφέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία και σήμερα διευθύνεται από την τρίτη γενιά της ευρύτερης οικογένειας του Βασίλη Χατζηελευθεριάδη, που ξεκίνησε την ναυτιλιακή δραστηριότητα.

    Μιας εταιρείας που διατηρεί στα πλοία της την ελληνική σημαία, απασχολεί ελληνικά πληρώματα και θεωρείτο ως μια εταιρεία υπόδειγμα για μελλοντικούς εφοπλιστές.

    Η είδηση ότι οι Τράπεζες προχώρησαν στην κατάσχεση των πλοίων Kithnos, που παραλήφθηκε από το ναυπηγείο στις 21 Ιανουαρίου 2016 και του Dilos που παραλήφθηκε στις 31 Μαρτίου 2016, δημιουργεί νέα δεδομένα για την εταιρεία. Πρόκειται για δύο πλοία 12.000 cbm Leg Carrier, για τα οποία οι Τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια για την απόκτηση τους το έτος 2014.

    Την σχετική αγωγή εναντίον της εταιρείας κατέθεσε η Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιοχή του Τέξας, σύμφωνα με το Τradewinds.

    Στο κοινοπρακτικό σχήμα των Τραπεζών συμμετέχουν επίσης και Citibank, BNP Paribas, Unicredit.

    Η αρχική χρηματοδότηση είχε διαμορφωθεί στο χρηματικό ποσό των 245 εκατ. δολαρίων που παραχώρησαν οι τράπεζες το 2014 σε πλοιοκτήτριες εταιρείες πέντε πλοίων, με εγγυητή την Eletson Gas με έδρα την Αθήνα. Οι Τράπεζες ζητούν 117 εκατομμύρια δολάρια για τα δάνεια και υποστηρίζουν ότι η Eletson Gas σταμάτησε να καταβάλει πληρωμές για καθένα από τα πέντε υποθηκευμένα πλοία, από τον Οκτώβριο του 2019.

    Υπενθυμίζεται ότι η Eletson Corporation είχε πωλήσει αριθμό δεξαμενοπλοίων της σε διένεξη της με κινεζικές εταιρείες.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, διαθέτει 17 πλοία.

    Ωστόσο, σε πλειστηριασμό βγαίνει και το ακίνητο που βρίσκεται στη Λήμνο και εκτείνεται σε μια έκταση 182 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλεως, όπου έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο «Καβείρια Παλλάς» και ανήκει στην οικογένεια Κέρτσικωφ. Επισπεύδουσα Τράπεζα είναι η Πειραιώς.

    Η αρχική τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

    Ο Βασίλης Χατζηελευθεριάδης

    Η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson Corporation δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Χατζηελευθεριάδη (1902 -1973) και συνεχίστηκε από τους τέσσερις καπετάνιους Απόστολο Χατζηελευθεριάδη και Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη και Γιάννη Καρασταμάτη και Ερρίκο Κέρτσικωφ. Οι δύο πρώτοι ήταν παιδιά του και οι άλλοι δύο γαμπροί του.

    Ο Βασίλης γεννήθηκε στην Σινασό Καππαδοκίας. Με τους γονείς του ήρθαν στην Ελλάδα το 1924. Πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα και εργάστηκε αργότερα στον Πειραιά, στον Βαγιάννη, ο οποίος διέθετε υδροφόρες και μετέφερε νερό από τον Πόρο.

    Νυμφεύθηκε την Ελένη Τριανταφυλλίδου, όπου έστησαν το σπιτικό τους στην Καλλίπολη. Απέκτησαν συνολικά επτά παιδιά, πέντε κορίτσια και δύο αγόρια: τον Απόστολο, τον Γρηγόρη, την Έλενα, την Ερατώ, την Λούλα, τη Νίκη και την Βάσω.

    Το 1938 με συνέταιρο τον Λευτέρη Χειράκη αγόρασε το πρώτο φορτηγό πλοίο του.Ήταν ένα μικρό φορτηγό πλοίο, 400 τόνων.

    Το 1966 αγόρασε το ΜΑΡΙΑ Τ. και μετέφερε ζώα. Στο μικρό γραφείο της εταιρείας ήταν στην οδό Σωτήρος Διός στον Πειραιά, στο οποίο εργάζονταν μόνος του ο Βασίλης. Τα δύο παιδιά του και οι γαμπροί ταξίδευαν, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών τους και του πλοίου.

    Το 1975 παρήγγειλε η εταιρεία τα πρώτα νεότευκτα.

    Το 1993 σε συνεργασία με την Citibank ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή Τράπεζα που εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Απόστολος Χατζηελευθεριάδης

    Ο Απόστολος γεννήθηκε το 1932 και πέθανε το 2011. Νυμφεύθηκε την Αργυρώ Διαμαντίδου και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Βασίλη, τον Κωστή και την Ελένη.

    Ο Ερρίκος Κέρτσικωφ

    Ο Ερρίκος Κέρτσικωφ (1928 -2003) ήταν γιος του Μπόρις Κέρτσικωφ, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Αυτοκρατορικού στρατού του Τσάρου της Ρωσίας και διέφυγε στην Ελλάδα μετά το 1917 με την επικράτηση της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Μητέρα του ήταν η Ιρίνα, που και αυτή ήταν πρόσφυγας από την Αυστροουγγαρία.

    Ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Λούλα Β. Χατζηελευθεριάδη και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Βασίλη, τον Κωστή και την Ιρίνα.

    Ο Γρηγόρης Χατζηελευθεριάδης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 αποχώρησε από την εταιρεία ο Γρηγόρης Χατζηλευθεριάδης και την εταιρεία ανέλαβαν τα παιδιά του Γιάννη Καρασταμάτη, Ερρίκου Κέρτσικωφ και Απόστολου Χατζηελευθεριάδη.

    Ο Γρηγόρης γεννήθηκε το 1938. Σπούδασε στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας. Παντρεύτηκε την Pamela Rouschlle Ansel, με την οποία έκαναν τρία παιδιά: τον Ανδρέα, τη Δανάη και τον Αλέξανδρο.

    Ο Γιάννης Καρασταμάτης

    Ο Γιάννης Καρασταμάτης γεννήθηκε το 1925 στα Αποίκια της Άνδρου και πέθανε το 2012. Παντρεύτηκε την Ερατώ Β. Χατζηελευθεριάδη και είχε δύο παιδιά, την Λασκαρίνα και την Νένη.

    Διαβάστε επίσης:

    Eletson Gas: Σε κατάσχεση δύο πλοίων της εταιρείας προχώρησαν οι τράπεζες

    Διαμαρτυρία εγκλωβισμένων ναυτικών στη Σιγκαπούρη στο δεξαμενόπλοιο “Στροφάδες” της Eletson Corporation



    ΣΧΟΛΙΑ