• Ναυτιλία

    Eletson Gas: Σε κατάσχεση δύο πλοίων της εταιρείας προχώρησαν οι τράπεζες

    • NewsRoom
    Βασίλης Κέρτσικωφ Eletson Gas

    Βασίλης Κέρτσικωφ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Eletson Gas


    Δύο πλοία της Eletson Gas, εταιρείας του ομίλου Eletson των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ, κατασχέθηκαν από ομάδα τραπεζών για χρέη από δάνειο του 2014, στο οποίο η ναυτιλιακή ήταν εγγυήτρια.

    Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου, δικαστής εξέδωσε ένταλμα για συντηρητική κατάσχεση του χωρητικότητας 11.916 cbm gas carrier Dilos (κατασκευής 2016), μετά από αγωγή που κατέθεσε ομάδα τραπεζών με επικεφαλής την Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιοχή του Τέξας, σύμφωνα με το tradewinds.

    Τρεις ημέρες αργότερα, οι ίδιες τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Citibank, BNP Paribas, Unicredit, κατάσχεσαν το αδελφό πλοίο Kithnos (επίσης 2016) στη Σιγκαπούρη.

    Όπως αναφέρει το tradewinds, και τα δύο πλοία χρηματοδοτήθηκαν από δάνειο 245 εκατ. δολαρίων που παραχώρησαν οι τράπεζες το 2014 σε πλοιοκτήτριες εταιρείες πέντε πλοίων, με εγγυητή την Eletson Gas με έδρα την Αθήνα.

    Μεταξύ αυτών των πλοιοκτητριών εταιρειών είναι οι Kithnos Special Maritime Enterprise και Dilos II Special Maritime Enterprise.

    Εκκρεμότητα 117 εκατ. δολαρίων

    Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι εκκρεμούν 117 εκατομμύρια δολάρια για τα δάνεια και αναφέρουν ότι η Eletson Gas σταμάτησε να καταβάλλει πληρωμές για καθένα από τα πέντε υποθηκευμένα πλοία, από τον Οκτώβριο του 2019.

    Κατηγορούν επίσης την εταιρεία ότι δεν διατήρησε επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο και ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως ορίζονταν από τη συμφωνία και ότι δεν έχουν καταβάλλει τα κέρδη από τα πλοία στους προκαθορισμένους λογαριασμούς.

    Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες συνήψαν νέα συμφωνία μαζί τους τον Αύγουστο του 2020, όπου αναγνώρισαν ότι το οφειλόμενο ποσό, αλλά στη συνέχεια δεν δεσμεύτηκαν να το αποπληρώσουν.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, δικαστήριο στην Ινδία διέταξε την απελευθέρωση του LPG carrier της Eletson Gas, Anafi χωρητικότητας 35.500 cbm (κατασκευής 2009), μετά την κατάσχεση του από εταιρεία ανεφοδιασμού που ήθελε να εισπράξει απλήρωτους λογαριασμούς για ένα δεξαμενόπλοιο της Eletson Corp.

    Τότε η Eletson Gas χαρακτήρισε την κίνηση «εντελώς παράνομη».

    Η Eletson Gas είναι η δεύτερη εταιρεία της Eletson που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα φέτος.

    Την άνοιξη, η Eletson Corp πούλησε μεγάλο μέρος του στόλου των δεξαμενόπλοιων της εν μέσω μιας σειράς κατασχέσεων από κινεζικές εταιρείες leasing.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας ο στόλος της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 17 τάνκερ συνολικής χωρητικότητας 1,366,497 dwt.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ