• Business

    Σε περίοδο μετασχηματισμού ΟΤΕ, Vodafone και Wind οι εξελίξεις για την Forthnet

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Ο ΟΤΕ σχεδιάζει τον μετασχηματισμό του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, έχοντας κλείσει την προηγούμενη «με τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.

    Την ίδια στιγμή Vodafone και Wind συζητούν τη μετεξέλιξη της κοινής τους εταιρείας, Victus Networks, που ίδρυσαν το 2014 και έχει αναλάβει τη λειτουργία των κοινών υποδομών τους (κεραιοσυστήματα) στην κατεύθυνση τα assets να εισφερθούν – πουληθούν στην European TowerCo, τη νέα θυγατρική του Vodafone Group.

    Η τηλεπικοινωνιακή αγορά παράλληλα τελεί εν αναμονή της υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγορά της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυσυζητημένη πώληση της Forthnet θα ανακοινωθεί την εβδομάδα που μας έρχεται. Από κει και πέρα θα χρειασθεί να εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αυτό σημαίνει ότι ο νέος μέτοχός της τυπικά θα πιάσει δουλειά σε μερικούς μήνες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις πέρα από το τίμημα που θα καταβάλει στις τράπεζες για την εξαγορά των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (περί τα 41 εκατ. ευρώ, όπως λέγεται) ο κ. Μαρινάκης, εφόσον θέλει να την αναπτύξει ώστε η εταιρεία να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, είναι αναγκαίο να επενδύσει σε αυτήν περί τα 100 εκατ. ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν στη συνέχεια θα προβεί στην πώληση του τομέα των τηλεπικοινωνιών της Forthnetδιατηρώντας μόνον τη συνδρομητική τηλεόραση η οποία συμπληρώνει το παζλ των εταιρειών που έχει στα Μέσα Ενημέρωσης και το τηλεοπτικό περιεχόμενο (διαθέτει ήδη τους τίτλους των εφημερίδων και των ιστοσελίδων του πρώην συγκροτήματος Λαμπράκη και το κανάλι Μέγα). Πάντως, όπως λέγεται χαρακτηριστικά ο εν λόγω επιχειρηματίας εισέρχεται σε δύο τομείς (τηλεόραση και τηλεπικοινωνίες) που «καίνε χρήμα», απαιτούν δηλαδή από τους μετόχους να βάζουν κατά καιρούς γερά το χέρι στην τσέπη, κάτι που προφανώς το γνωρίζει.

    ΟΤΕ προς δημιουργία 3 θυγατρικών

    Στο μέτωπο του ΟΤΕ ο σχεδιασμός για τον μετασχηματισμό του βρίσκεται σε εξέλιξη, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους και, όπως εκτιμάται, για να ολοκληρωθεί πλήρως και να αρχίσει να δίνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα θα χρειασθεί δύο τουλάχιστον χρόνια.

    Η διοίκηση του ΟΤΕ μελετά ειδικότερα το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers και καταστήματα) να λειτουργήσουν ως 100% θυγατρικές εταιρείες.

    Η λογική είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν μεγαλύτερη ευελιξία, ανεξαρτησία και αυτονομία εντός του Ομίλου ΟΤΕ, θα μπορούν να επικεντρωθούν στο αντικείμενό τους και στις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς τους, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τρόπους και δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους και να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους φέρνοντας έσοδα στον Όμιλο, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους της κύριας δραστηριότητας.

    Η Victus στο προσκήνιο για τις Vodafone και Wind

    Εντός του προσεχούς Μαΐου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα θυγατρική του ομίλου της Vodafone υπό την ονομασία European TowerCo στην οποία θα εισφερθούν υποδομές και συγκεκριμένα κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία την Πορτογαλία και άλλες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση του Group πρόσφατα με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου στη νέα θυγατρική με έδρα τη Γερμανία θα ενταχθούν οι υποδομές περίπου 2.300 κεραιών της Vodafone Ελλάδος, και η προοπτική για την EuropeanTowerCo είναι να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2021.

    Για τη θυγατρική της Vodafone στην Ελλάδα τα παραπάνω προϋποθέτουν συμφωνία με την Wind (χωρίς σε αυτή τη φάση να θεωρείται και δεδομένο). Οι δύο εταιρείες εδώ και 6 χρόνια έχουν παραχωρήσει τη λειτουργία σημαντικού τμήματος των υποδομών τους στην κινητή τηλεφωνία στην Victus στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν με 50% έκαστη. Το εγχείρημα θεωρείται πετυχημένο, έχοντας δώσει οικονομίες κλίμακας στις δύο εταιρείες, και τώρα, έπειτα από τις αποφάσεις του Vodafone Group, χρειάζεται να επεκταθεί πέρα από τη λειτουργία.

    Οι Vodafone και Wind βρίσκονται σε συζητήσεις – διαπραγματεύσεις έχοντας να λύσουν τον δύσκολο γρίφο της αποτίμησης της υποδομής που θα εισφέρουν στην European TowerCo, αφού προηγουμένως ορίσουν ποια ακριβώς είναι αυτή η υποδομή. Η όλη διαδικασία θα πάρει κάποιους μήνες. Πιθανότατα θα ολοκληρωθεί αργότερα από ότι οι αντίστοιχες κινήσεις των θυγατρικών του βρετανικού ομίλου σε άλλες χώρες.

    Το όλο εγχείρημα βασίζεται στη τάση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορα επενδυτικά κεφάλαια να επενδύουν σε υποδομές οι οποίες μακροχρόνια προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις.

    Στο μεταξύ η άνω τελεία στην πώληση της Wind φαίνεται να παραμένει. Η εκτίμηση είναι ότι οι μέτοχοί της (Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners με ποσοστό συνολικά 95%) θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποδομές οι οποίες δύναται να τους αποφέρουν ένα σημαντικό κεφάλαιο εφόσον πουληθούν. Έχει προηγηθεί μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά τους να αποεπενδύουν καθώς δεν πέτυχαν το επιθυμητό γι αυτούς τίμημα.



    ΣΧΟΛΙΑ