• Business

    Σαράντης: Γιατί το «διαζύγιο» με την Estee Lauder κατέληξε σε κίνηση ματ για τον όμιλο

    • Άννα Διανά
    Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης

    Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης


    Σημαντική μείωση των πωλήσεων στην Ελλάδα και ζημιές από κέρδη κατέγραψε πέρυσι η Estee Lauder Ελλάδας.

    Η εταιρεία καλλυντικών, της οποίας η μητρική ELCA Cosmetics Ltd ελέγχεται πλέον αποκλειστικά από τον όμιλο Estee Lauder Companies Inc, μετά την απόφαση της Γρ. Σαράντης στις 16 Ιουνίου 2022 να πουλήσει το 49% που κατείχε στο joint venture έναντι 55,2 εκατ. ευρώ, είδε τις πωλήσεις να συρρικνώνονται κατά 18% στη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022.

    Διαμορφώθηκαν στα 68.127.275 ευρώ έναντι 83.629.394 ευρώ την προηγούμενη χρήση γεγονός που αποδίδεται στον αντίκτυπο που είχαν η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις ψαλίδισαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών

    Η Estee Lauder Hellas πέρασε σε ζημιές από κέρδη. Ειδικότερα σημείωσε ζημιές προ φόρων ύψους 2.283.396 ευρώ έναντι κερδών 9.916.510 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Ζημιογόνο στα -3.823.642 εκατ. ευρώ από κέρδη 7.399.535 εκατ. ευρώ ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων. Η σημαντική μείωση, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ,  είναι συνέπεια τόσο της προαναφερόμενης σημαντικής μείωσης των πωλήσεων καθώς και της αύξησης των παροχών σε εργαζομένους (κατά 13%), καθώς την προηγούμενη χρήση είχε σημειωθεί μείωση των λειτουργικών δαπανών, λόγω της υιοθέτησης των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας (COVID-19).

    Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της αύξησης του κόστους ενέργειας και καυσίμων, της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2022 στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, οι ενέργειες της Διοίκησης της Εταιρείας θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από σαφείς προτεραιότητες σχετικά με τη διάθεση προϊόντων υψηλής ζήτησης στην αγορά και τη διατήρηση σταθερής οικονομικής θέσης δίνοντας έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών της εξόδων και βελτιστοποίηση του κόστους καθώς και αύξησης των εσόδων της εταιρείας, όπως τονίζεται στην έκθεση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Αντίστοιχη πορεία πωλήσεων και στη χρήση του 2023

    Η εταιρεία, στην οποία απασχολούνται 709 εργαζόμενοι αριθμός χαμηλότερος κατά 55 άτομα, μείωσε το αποθέματά της στο ποσό των 7.130.646 ευρώ έναντι 9.909.153 ευρώ την προηγούμενη χρήση και αποτελούν το 15% του ενεργητικού της Εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση η μείωση του αποθέματος οφείλεται στη σημαντική μείωση των πωλήσεων της χρήσης και στο γεγονός ότι αναμένεται αντίστοιχη πορεία των πωλήσεων και για τη χρήση του 2023.

    Η μείωση των πωλήσεων πάντως δεν καταγράφεται μόνο στην εγχώρια αγορά. Ο αμερικανικός κολοσσός ομορφιάς είδε στις αρχές του περασμένου μήνα να κάνουν βουτιά 20% όταν η εταιρεία καλλυντικών προέβλεψε χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη για το έτος από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η Estee αναμένει ότι οι καθαρές πωλήσεις ολόκληρου του έτους 2023 θα μειωθούν μεταξύ 10% και 12%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για μείωση 5% έως 7% γεγονός που το αποδίδει κυρίως στην αργή ανάκαμψη σε αφορολόγητους και ταξιδιωτικούς προορισμούς, ειδικά στην Ασία.

    Για τη χρήση του γ’ οικονομικού τριμήνου, η Estee Lauder ανακοίνωσε προσαρμοσμένες πωλήσεις 3,76 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 12% σε ετήσιο επίπεδο και έναντι 3,71 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Η μητρική εταιρεία του Ομίλου Estee Lauder Companies Inc. αποφάσισε από την 16η Ιουνίου 2022 την λειτουργία της μητρικής της Εταιρείας, ELCA COSMETICS LTD, με πλήρη έλεγχο από τον Όμιλο, μέσω της αγοράς του 49% ποσοστού συμμετοχής της εταιρείας «Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε». Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου να εκτελεί τις δραστηριότητές του απευθείας («go-to-market»), η οποία ακολουθείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

    Ωστόσο, αποτελεί μια κίνηση – ματ για την εταιρεία Γρ. Σαράντης που είχε διαβλέψει ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση του κόστους ζωής, το οποίο θα επέφερε τα επόμενα χρόνια σμίκρυνση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, ότι το ύψος των κερδών του 2021 δεν θα ήταν στο μέλλον διατηρήσιμο και ειδικότερα τα τρία επόμενα χρόνια όπου και το ποσοστό θα μειωνόταν στο 40%. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τα 12 εκατ. ευρώ που είχε έσοδα ο όμιλος Σαράντης στη χρήση 2020, στο α’ εξάμηνο του 2022 και μέχρι την πώληση της συμμετοχής του στο Joint Venture τα έσοδα ήταν στις 500.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τομ Φορντ: Εξελίξεις μετά την εξαγορά από την Estée Lauder

    Tom Ford: Από το σχέδιο μόδας στη λίστα των δισεκατομμυριούχων

    Deal ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για την Estée Lauder: Εξαγοράζει την Tom Ford

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ