Προσοχή
Αγαπητοί φίλοι, η αγορά την Παρασκευή είχε πολλά περίεργα που αξίζουν να προσεχθούν από εδώ και στο εξής.
Όπως ξέρετε, έγινε το περίφημο rebalancing του δείκτη Stoxx και του FTSE Russell. Πρακτικά, η αγορά από σήμερα μπαίνει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια εξαιτίας της αναβάθμισης.
Δηλαδή, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά ακόμα και των μεγάλων μετοχών.
Αυτά θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες.
Τώρα, εκτός από τα προφανή (κυρίως τράπεζες), αξίζει να σταθώ σε μερικές μετοχές που μου έκανε εντύπωση όχι μόνο ο όγκος των συναλλαγών, αλλά πολύ περισσότερο ότι έκλεισαν σε τιμές σχεδόν ρεκόρ, σε αντίθεση με πολλές άλλες.
Την Κυριακή το μεσημέρι, αφού είχα συλλέξει όλες τις πληροφορίες μου και αφού έφαγα ένα ωραίο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αποφάσισα να ξεκινήσω την συγγραφή του wiseman.
Το ΠΣΚ το πέρασα με συζητήσεις και πληροφορίες για όσα έγιναν σε ένα αργό, νωχελικό, ίσως όχι τόσο χρυσαφένιο 48ωρο.
H διαμαντοφορεμένη Optima Βank
Ξεκινάω με την Optima Bank και το «διαμαντένιο σύννεφο» που απλώθηκε πάνω από τα κεντρικά της τράπεζας τις τελευταίες 50 ημέρες.
Την Παρασκευή ο όγκος των συναλλαγών των περίπου 6 εκατ. μετοχών, αξίας περίπου 82 εκατ. ευρώ, αιφνιδίασε big time την αγορά. Ήταν εντυπωσιακός.
Προφανώς, για αυτόν τον λόγο η μετοχή έκανε ράλι από τις αρχές Αυγούστου, που ήταν στα 10,50 ευρώ.
Αρχές Σεπτεμβρίου «ξεκουράστηκε» για λίγες ημέρες στα 11,90 ευρώ και στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε νέο ράλι, για να κλείσει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στα 13,76 ευρώ, που είναι ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο Wiseman, σε δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, σας είχε προϊδεάσει ότι κάτι συμβαίνει στην Optima και είχαμε βάλει τίτλο «Το σκληρό ροκ της Optima».
Είχαμε προσέξει τους “πρωτοφανείς” όγκους συναλλαγών που έκανε η μετοχή.
Μάλιστα, είχαμε επισημάνει ότι οι συναλλαγές γίνονται από κωδικούς της UBS και υποθέταμε ότι αγοράζουν και πουλάνε Ελληνάρες.
Και πράγματι, την Παρασκευή, στο rebalancing, άπαντες εξεπλάγησαν, καθώς άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές.
Εντυπωσιακός όγκος για τα δεδομένα της Optima Bank.
Σαν κάποια αόρατη “θεόσταλτη” πηγή να είχε ενημερώσει για τις προθέσεις όσων ξένων θεσμικών την Παρασκευή ήθελαν στο rebalancing να αγοράσουν τέτοια ποσότητα μετοχών…
Oh my God!!!
Τα μαθηματικά
Αγαπητοί φίλοι, η μετοχή εισήχθη στο Χρηματιστήριο στα 7 ευρώ στις 4 Οκτωβρίου του 2023.
Πρακτικά, εάν δεν είχε γίνει προ μηνών το split 1/3, η τιμή της θα ήταν 41,28 ευρώ (αφαιρουμένων των μερισμάτων)… Εντυπωσιακό; Προφανώς ναι.
Επειδή είμαι λάτρης της αριθμητικής, για να σας φρεσκάρω την μνήμη από εκείνη την ημέρα ως σήμερα (εξαιρουμένων των μερισμάτων) έχει απόδοση 490%.
Σε σχεδόν 3 χρόνια…
Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Superbe για τον ισχυρό «κόκκινο» τραπεζίτη και CEO της Optima Bank, Γιώργο Τανισκίδη.
ΔΑΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ
Ο ΔΑΑ έκανε όγκο περίπου 4 εκατ. μετοχές και έκλεισε στα 12,27 ευρώ και στο +9%, που είναι επίσης ρεκόρ.
Το ίδιο και ο ΟΛΠ.
Έκλεισε στα 49 ευρώ με όγκο συναλλαγών 400.000 μετοχές.
Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια μετοχή που καθημερινά οι συναλλαγές της δεν ξεπερνούν τα 10.000 έως 25.000 τεμάχια.
Εντυπωσιακή και η ΕΥΔΑΠ.
Άλλαξαν χέρια 1 εκατ. χαρτιά στα 12,48 ευρώ ενώ το υψηλό της μετοχής είναι τα 12,90…
Εντυπωσιακός ο μεγάλος όγκος συναλλαγών για μια μετοχή που δεν είναι στον δείκτη FTSEASE25.
ΔΕΗ
Μια μετοχή που αιφνιδίασε ήταν η ΔΕΗ.
Ενώ άνοιξε στο +2% εξαιτίας της μεγάλης συμφωνίας με την Amazon που ανακοινώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, εντούτοις στο τέλος έκλεισε στα 24,18 ευρώ με απώλειες 2%.
Ο όγκος των συναλλαγών στα 12 εκατ. χαρτιά.
Γιάννης Βαρδινογιάννης: Απλά, άπαντες έγιναν πλούσιοι
Και επειδή παραπάνω αναφέρθηκα στην Optima Bank, στην οποία μέτοχος κατά 9% είναι η Motor Oil, αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι η απόδοση της ΜΟΗ από τις αρχές της χρονιάς έως και σήμερα είναι 115%.
Την Παρασκευή έκλεισε στα 67,75 με υψηλό ημέρας τα 69,90 ευρώ.
Άρα δηλαδή, όποιος μικρός η μεγάλος επενδυτής εμπιστεύτηκε αυτές τις δύο μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη (Optima και Motor Oil), απλά σήμερα έχει γίνει πλούσιος.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες μετοχές που έχουν δώσει πολλά λεφτά (αλλά βρίσκονται σε απόσταση από τα υψηλά τους), αλλά αυτές οι δύο την Παρασκευή (του ιδίου μετόχου) βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Απλά και ωραία….
Star Bulk: Αγορές από Πέτρο και Μιλένα Παππά
Σας γράφω τις τελευταίες ημέρες για την εντυπωσιακή απόδοση της Star Bulk.
Η εταιρεία εισήχθη την προηγούμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στα 24,5 ευρώ και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 28,13 ευρώ.
Τώρα, προ ημερών την δημοσιοποιήθηκε ότι η Famatown Finance Limited κατέχει το 11,69% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου. Η Famatown Finance εντάσσεται στην επενδυτική δομή του διάσημου εφοπλιστή και φορολογικού κατοίκου της Κύπρου, Τζον Φρέντρικσεν. Επίσης, η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα κατέχει το 5,39% των μετοχών.
Όμως πρέπει να σας πω ότι το αφεντικό της Star Bulk Πέτρος Παππάς, που κατέχει σχεδόν το 5% της εταιρείας, στην πρόσφατη δημόσια προσφορά απέκτησε 74.400 νέες μετοχές μέσω της Tsiatlino Limited, αξίας περίπου 1,82 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο αριθμό μετοχών, 74.400, απέκτησε και η Ultima Thule, εταιρεία που συνδέεται με τη Μιλένα Μαρία Παππά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Star Bulk. Και σε αυτή την περίπτωση, η επένδυση διαμορφώνεται σε περίπου 1,82 εκατ. ευρώ.
Οι «καρδιακοί φίλοι» Πέτρος και Πόλυς
Αγαπητοί φίλοι, όποιος γνωρίζει τον Πέτρο Παππά και τον Πόλυ Χατζηιωάννου ξέρει πολύ καλά ότι οι σχέσεις τους είναι άψογες. «Καρδιακοί φίλοι», μου είπε μια πηγή μου που ρώτησα να μάθω περισσότερα.
Και μου εξήγησε ότι μικροπαρεξηγήσεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αλλάξουν την πορεία μιας φιλίας που κρατά πολλά χρόνια.
Ο καθένας από τους δύο εφοπλιστές έχει τη δική του εντυπωσιακή πορεία στα ναυτιλιακά, είναι οι δύο καραβοκύρηδες που πρώτοι τόλμησαν να βάλουν τις εταιρείες τους (Star Bulk και Safe Bullkers) στο Euronext Athens, και συνομιλούν συχνά για τα πάντα.
Ακόμη και για τα χρηματιστηριακά.
Οπότε κανένα σύννεφο δεν υπάρχει στις σχέσεις τους…
Σουφλέ σοκολάτας και νέες Business
Και ενώ γράφω για όλα αυτά και έχω τελειώσει προ πολλού το ωραίο μου κρέας, ξαφνικά προσγειώνονται μπροστά τα γλυκά.
Με το περίφημο σουφλέ σοκολάτας και τη λευκή πάστα με τις φράουλες να πρωτοστατούν.
Η ζεστή σοκολάτα λιώνει στο στόμα και οι φράουλες δημιουργούν μια δροσερή γεύση.
Super deal για τον Μιχάλη Τσατσαρώνη – Η Samsung Bioepis στην Ελλάδα
Στενός φίλος με ενημερώνει ότι η Pharmachim S.A. έκλεισε προσφάτως μια σημαντική συμφωνία για το ευρύ χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Samsung Bioepis επεκτείνοντας την παρουσία της στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
H Samsung Bioepis Holdings αποτελεί την φαρμακευτική εταιρεία της Samsung με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα $6 δις και κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το $1,2 δις.
Σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, η Samsung Bioepis αποτελεί έναν παγκόσμιο κολοσσό στον χώρο των βιοομοειδών με κυριαρχική παρουσία στις αγορές της Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ.
Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως γνωστή για την ισχυρή της τεχνογνωσία και την εξαιρετική ποιότητα παραγωγής των εργοστασίων της.
Μέσω αυτής της συμφωνίας η Pharmachim S.A. εισέρχεται στην αγορά των βιοομοειδών (biosimilars) και επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα των σπάνιων παθήσεων καθώς και της αιματολογίας, ογκολογίας, οφθαλμολογίας, ενδοκρινολογίας και νεφρολογίας.
Τι συνέβη με την Coca Cola
Σκοτεινιάζει το τοπίο γύρω από την Coca-Cola HBC, μετά την απόφαση της Μόσχας να θέσει υπό προσωρινή εξωτερική διαχείριση τις ρωσικές δραστηριότητες της Nestlé.
Η αγορά αντέδρασε έντονα την Παρασκευή, καθώς όπως ναι μεν η Coca Cola δεν πλήττεται αλλά η επιχειρηματική ατμόσφαιρα στην Ρωσία δοκιμάζεται.
Η μετοχή της ΕΕΕ υποχώρησε 5,77%, στα 50,60 ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών εκτοξεύθηκε σε επίπεδα πολλαπλάσια μιας συνηθισμένης συνεδρίασης.
Δηλαδή έκανε όγκο συναλλαγων 340.000 μετοχές απο περίπου 20.000 εως 30.000 καθημερινά.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μέγεθος της ρωσικής δραστηριότητας της Coca-Cola HBC. Το 2025 η αγορά απέφερε 1,61 δισ. ευρώ, περίπου το 14% του συνολικού τζίρου του ομίλου, ενώ τα μετρητά και τα ταμειακά ισοδύναμα των ρωσικών δραστηριοτήτων είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.
Εδώ βρίσκεται και το παρασκήνιο της υπόθεσης: Η Coca-Cola HBC έχει αποχωρήσει από τα διεθνή σήματα της Coca-Cola στη Ρωσία, αλλά όχι από την ίδια την αγορά. Η δραστηριότητα συνεχίζεται με τοπικά brands, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη έκθεση σε μια χώρα όπου η Μόσχα έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους για δυτικές επιχειρήσεις.
Για την Coca-Cola HBC, τον όμιλο με τις ελληνικές ρίζες που έχτισαν επί δεκαετίες οι οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη η κατάσταση στη Ρωσία όπως εξελίσσεται μοιάζει με ρίσκο που μπορεί να προκαλέσει ζημιές.
Η παρουσία στη Ρωσία ξεκίνησε το 2001, με την απόκτηση των εμφιαλωτικών δραστηριοτήτων της The Coca-Cola Company, ενώ το 2005 ακολούθησε η εξαγορά της Multon. Μέσα στα επόμενα χρόνια η χώρα εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του ομίλου, μέχρι που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 άλλαξε δραματικά τα δεδομένα.
Ο ΔΑΑ και τα passive funds
Από τους κερδισμένους του rebalancing ήταν και η μετοχή του ΔΑΑ που και αυτή τις τελευταίες ημέρες κινούνταν ανοδικά καθώς funds έπαιρναν θέση στον τίτλο.
Έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 8,87% στα 12,27 ευρώ με εντυπωσιακό τζίρο στις δημοπρασίες που ανήλθε τελικά στα 54 εκατ. ευρώ με 4,4 εκατ. τεμάχια. Όλη η θετική μεταβολή της μετοχής πιστώνεται στη δημοπρασία και στις εισροές από την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων.
Ο ΔΑΑ αναπροσάρμοσε το πλάνο επέκτασης του αεροδρομίου, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ αφού η χωρητικότητα για 40 εκατ. επιβάτες σύμφωνα με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί το 2032 αλλά το 2028 και η διοίκηση έπρεπε να σχεδιάσει εκ νέου τον διαγωνισμό.
Επίσης, με τις νέες παρεμβάσεις που προβλέπονται, αναμένεται και αύξηση των εμπορικών χώρων κατά 60% έως το 2030-2031 που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των εσόδων του αεροδρομίου.
Όλα αυτά εκτιμώνται από την επενδυτική κοινότητα και τους long only επενδυτές των αναπτυγμένων αγορών που εξετάζουν τα δεδομένα μιας εταιρείας σε μελλοντικό χρόνο και έχουν δώσει ώθηση σε μια «βαριά» μετοχή του ΧΑ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΔΑΑ όλα τα καθαρά κέρδη τα μετατρέπει σε μέρισμα για αυτό προσελκύει τα passive funds που »κυνηγούν» σταθερές αποδόσεις με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.
Και η μετοχή του ΔΑΑ εντάσσεται από σήμερα στον δείκτη FTSE Small Cap των αναπτυγμένων αγορών.
Πιερρ: Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα
Διπλό σήμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η Scope Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε BBB+ από BBB, με σταθερό outlook, ενώ η Moody’s έδωσε θετικό outlook, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Baa3.
Η Scope «βλέπει» το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 136% του ΑΕΠ το 2026, από 146,1% το 2025, και περίπου στο 110% έως το 2031. Παράλληλα, καταγράφει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,9% του ΑΕΠ το 2025.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι οι δύο αποφάσεις «αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική πρόοδο, την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων.
Με λίγα λόγια, οι οίκοι βλέπουν μια Ελλάδα με χαμηλότερο χρέος, ισχυρότερα δημόσια οικονομικά και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
50 ώρες στο Δουβλίνο, τρεις αναβαθμίσεις στην Αθήνα
Μια και σας είπα για τον Πιέρρ, αν μη τι άλλο «γεμάτη» ήταν η παρουσία του στο Δουβλίνο. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις συνόδους Eurogroup και ECOFIN, η ελληνική οικονομία «σκόραρε» τρεις αναβαθμίσεις (Scope, Moody’s και Χρηματιστήριο).
Όπως συζητούν σε όλη την Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παρέπεμπαν περισσότερο σε παρτίδα σκάκι λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων στο πεδίο της ενέργειας.
Παράλληλα με τη διεύθυνση των διεργασιών του Eurogroup, ο Πιερρακάκης είχε σειρά θεσμικών συναντήσεων με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και αρκετούς ομολόγους του.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι καλές ειδήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Η αναβάθμιση της Scope στην κατηγορία ΒΒΒ+, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές ήρθαν μέσα σε διάστημα 50 ωρών.
Έτσι, σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και προόδου.
Ο Μοράκης, το νηολόγιο της Γκαμπόν και ο «σκιώδης» στόλος
Το νηολόγιο της Γκαμπόν είναι από τα πιο γνωστά και ανερχόμενα νηολόγια. Ο λόγος; Ότι στην αφρικανική αυτή χώρα κατέφευγαν πλοιοκτήτες που «έσπαζαν» τις διεθνείς κυρώσεις και λειτουργούσαν… πειρατικά.
Ήταν με απλά λόγια ένας «σκιώδης» στόλος που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έβγαζε εκατομμύρια δολάρια καθημερινά.
Το νηολόγιο περιλαμβάνει σήμερα 78 πλοία άνω των 10.000 gt, μεταξύ των οποίων 19 δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
Πριν από μερικές ημέρες τη διαχείρισή του ανέλαβαν Έλληνες με έδρα τον Πειραιά. Βασικός σκοπός των Ελλήνων διαχειριστών με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Μοράκη, είναι αφενός να καθαρίσει το νηολόγιο από πλοία που συνδέθηκαν με τον λεγόμενο «σκιώδη» στόλο και αφετέρου να αποκτήσει ξανά διεθνή αξιοπιστία.
Ο Μοράκης ξεκαθαρίζει ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τους το προηγούμενο καθεστώς. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαγραφές πλοίων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νηολογίου, ενώ έχουν σταλεί προειδοποιήσεις και σε πλοία που εμφανίζονται να φέρουν τη σημαία της Γκαμπόν χωρίς να έχουν νόμιμη εγγραφή.
Μεταξύ των πλοίων που προειδοποιήθηκαν επειδή φέρουν ψευδώς τη σημαία της Γκαμπόν είναι το Izumo, χωρητικότητας 150.000 dwt (ναυπηγήθηκε το 2001), το οποίο οι ΗΠΑ είχαν θέσει υπό κυρώσεις το 2024, κατηγορώντας το ότι μετέφερε πετρέλαιο για το δίκτυο ενός χρηματοδότη των Χούθι.
Το νηολόγιο έγινε διαβόητο ως καταφύγιο για πλοία που άλλαζαν σημαία προκειμένου να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons, αυξήθηκε κατά 22% το 2022, κατά τον πρώτο χρόνο της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα VLCC, το Norns, χωρητικότητας 310.000 dwt (ναυπηγήθηκε το 2009). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο πουλήθηκε αυτόν τον μήνα έναντι 112 εκατ. δολαρίων. Την περασμένη εβδομάδα εισήλθε στον Περσικό Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ έχοντας απενεργοποιημένο το AIS και επρόκειτο να φορτώσει 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου.
Super deal για Θανάση και Οδυσσέα Λασκαρίδη
Ένα ακόμη δυνατό asset play στην αγορά των VLCC δρομολογεί ο όμιλος Alimia των Θανάση και Οδυσσέα Λασκαρίδη, αξιοποιώντας το ράλι των αξιών στα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια.
Σύμφωνα με το TradeWinds, η Laskaridis Tankers βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση του Hyde Park I, ενός VLCC 306.000 dwt που ναυπηγείται στη Hengli Shipbuilding και αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2026. Το πλοίο θα διαθέτει scrubber και δυνατότητα μελλοντικής χρήσης LNG, ενώ ενδιαφερόμενος φέρεται να είναι μεγάλος ενεργειακός trader.
Εφόσον το deal κλείσει, το κέρδος για την πλευρά Λασκαρίδη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. δολάρια. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς η αξία μεταπώλησης αντίστοιχων VLCC έχει εκτιναχθεί, με την Clarksons Research να την τοποθετεί πρόσφατα κοντά στα 190 εκατ. δολάρια.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο όμιλος αξιοποιεί το timing της αγοράς. Τον Μάιο είχε γίνει γνωστή η πώληση του Las Palmas, επίσης VLCC 306.000 dwt υπό κατασκευή στη Hengli, στην Trafigura έναντι 163 εκατ. δολαρίων.
Επίσης, τη Δευτέρα η Dynacom Tankers Management, συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου, πέτυχε τίμημα 200 εκατ. δολαρίων για το VLCC Pinios, χωρητικότητας 300.000 dwt (μετονομάστηκε σε Promise, ναυπήγησης 2026), το οποίο παραδόθηκε από το Hengli νωρίτερα φέτος.
Ο όμιλος Alimia διαθέτει σήμερα 36 πλοία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, εκ των οποίων αρκετά είναι υπό κατασκευή.
Στην Laskaridis Maritime εντάσσεται ο στόλος ξηρού φορτίου με 27 bulkers, εκ των οποίων 3 Capesize, 18 Kamsarmax και 6 Ultramax, 1 VLCC, 3 LR2 και 5 MR2.
Aντίστοιχα, στην ιστοσελίδα της Laskaridis Tankers, εμφανίζονται 9 τάνκερ, πέντε MR2 και 3 LR2, ενώ περιλαμβάνεται και το Hyde Park I, καθώς η πώλησή του βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση.
Νέες εξαγορές πλοίων από τον Αντώνη Κομνηνό
Η Target Marine, με επικεφαλής τον Αντώνη Κομνηνού, επέστρεψε στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ξηρού χύδην ως αγοραστής μετά από μια σειρά πωλήσεων παλαιών μονάδων, σηματοδοτώντας μια ανανεωμένη στρατηγική επέκτασης του στόλου.
Ο Έλληνας ιδιοκτήτης απόκτησε το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Ultramax CMB Teniers , χωρητικότητας 63.611 dwt, κατασκευής 2021, το οποίο έχει ήδη μετονομαστεί σε Anastasia C.
Το πλοίο φέρεται να πουλήθηκε πέρυσι μαζί με το CMB Van Dijck, κατασκευής 2020 , στην HMM. Ενώ το τελευταίο πράγματι αποκτήθηκε από τον νοτιοκορεάτη πλοιοκτήτη, το CMB Teniers τελικά κατέληξε στην Target Marine.
Η εξαγορά αυτή φέρνει τον στόλο πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου της Target Marine σε τέσσερα πλοία, που περιλαμβάνουν ένα Supramax και δύο Kamsarmaxe, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 2009 και 2012, επιπλέον του νεοαποκτηθέντος Ultramax. Η Target Marine είχε προηγουμένως επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πώληση παλαιότερων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου στην αγορά μεταχειρισμένων. Τα στοιχεία της Clarksons δείχνουν ότι, από το 2023, ο ιδιοκτήτης έχει εκποιήσει έξι πλοία που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2016.
Μέχρι τώρα ο Αντώνιος Κομνηνός είχε επικεντρωθεί στην επέκταση της ναυτιλιακής του στον τομέα των δεξαμενόπλοιων μέσω της άλλης εταιρείας του, της Horizon Tankers. Το 2024, ο ιδιοκτήτης σύναψε συμβόλαιο με την κινεζική ναυπηγική Zhoushan Changhong για έξι δεξαμενόπλοια MR 50.000 dwt.
Τα στοιχεία της Equasis δείχνουν ότι τρία από αυτά τα πλοία παραδόθηκαν νωρίτερα φέτος. Η Horizon Tankers συνδέθηκε τον Μάιο με την πώληση δύο από τα πλοία στην TORM.
Ο ναυτιλιακός όμιλος του Αντώνη Κομνηνού διαχειρίζεται επί του παρόντος 15 δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.
Οι εφοπλιστές Κοροπούλη (Μαρτίνου) γίνονται… οινοποιοί
Πολλοί μπορεί να γνωρίζετε την Ελένη Μαρτίνου, κόρη του Ιωάννη Μαρτίνου και της εφοπλίστριας Νουνούς Μαρτίνου, της καραβοκύρισσας που συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της γνωστής εφοπλιστικής αυτοκρατορίας.
Γνωστή στο χώρο της τέχνης και των αντικών, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Ευγένιο Κοροπούλη και έκαναν δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Αρη.
Τα δύο αδέρφια, που είναι και ανίψια των αδερφών Θανάση, Ανδρέα και Ντίνου Μαρτίνου, ασχολούνται και αυτά με το χώρο της ναυτιλίας μέσω της εταιρείας Astra Shipmanagement που διαθέτει 13 πλοία.
Φαίνεται, όμως, ότι αποφάσισαν να κάνουν άνοιγμα σε ένα χώρο που δεν έχει σχέση με τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, ίδρυσαν δύο εταιρείες, την εταιρεία Sons of Boreas και την Boreades Winery, με έδρα τα γραφεία της ναυτιλιακής στη Βούλα. Το κεφάλαιο της πρώτης εταιρείας ορίστηκε στα 750 χιλιάδες ευρώ και της δεύτερης στα 200.000 ευρώ. Τα κεφάλαια εισφέρθηκαν από κοινού από τα δύο αδέρφια.
Η έκπληξη αφορά στον σκοπό των δύο εταιρειών. Οι εφοπλιστές αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή κρασιού από σταφύλια, να γίνουν δηλαδή οινοποιοί. Και να φτιάχνουν κρασί, αλλά και να το πωλούν κάνοντας ταυτόχρονα γευσιγνωσία.
Κι ενδεχομένως να έχουν στα σκαριά μια επιχείρηση οινοποιείου που θα υποδέχεται κόσμο ο οποίος θα δοκιμάζει κρασιά.
Στις δραστηριότητες της πρώτης εταιρείας ξεχωρίζει η ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, υπηρεσίες παροχής ποτών, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο, μπαρ, καφέ, καλλιέργεια σταφυλιών, παραγωγή οίνου κ.λπ.
Στις δραστηριότητες της δεύτερης ξεχωρίζουν η παραγωγή αφρώδους οίνου, υπηρεσίες γευσιγνωσίας, δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, χορήγησης άδειας για τα δικαιώματα χρήσης εμπορικών σημάτων και συμβάσεων δικαιόχρησης, υπηρεσίες τουριστικών ξεναγών, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, υπηρεσίες συσκευασίας, λιανικό εμπόριο ποτών, άλλων τροφίμων κλπ.
Fast track μπλόκο σε beach party στην Πολύαιγο
Κάποιοι πραγματικά δεν έχουν το… Θεό τους. Και μιλάω για εκείνους που είχαν ήδη αρχίσει να στήνουν το σκηνικό για beach party στην Πολύαιγο το Σαββατοκύριακο, το νησί που προστατεύεται τόσο από την περιβαλλοντική όσο και από την αρχαιολογική νομοθεσία, στο ΥΠΕΝ σήμανε συναγερμός.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ΟΦΥΠΕΚΑ, Λιμενικό και συναρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα, με το υπουργό Παπασταύρου να βρίσκεται σε συντονισμό με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, ώστε να οργανωθεί η άμεση παρέμβαση.
Το αποτέλεσμα; Το πάρτι δεν έγινε, η πλωτή εξέδρα απομακρύνθηκε και ξεκίνησε η απομάκρυνση του υπόλοιπου εξοπλισμού.
Το ενδιαφέρον εδώ δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Σάββατο απόγευμα, μόλις έγινε αντιληπτό τι πήγαινε να συμβεί σε μια περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένη περιβαλλοντική και αρχαιολογική προστασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν και συντονίστηκαν άμεσα.
Η περίπτωση της Πολυαίγου δείχνει ότι, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντονίζονται και παρεμβαίνουν εγκαίρως, η προστασία του φυσικού πλούτου δεν μένει στα λόγια. Και αυτή τη φορά, η παρέμβαση έγινε πριν το πάρτι αρχίσει.
Οι δικηγόροι πίσω από το μεγάλο deal του Athens Zafolia
Δύο από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Αθήνας συνεργάστηκαν στη συναλλαγή για το Athens Zafolia, το ξενοδοχείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας που περνά πλέον σε επενδυτικό σχήμα με αμερικανικό και γαλλικό ενδιαφέρον.
Από τη μία πλευρά του τραπεζιού ήταν η Papapolitis & Papapolitis με επικεφαλής την Partner Εύη Τσίλου, συμβουλεύοντας τους αγοραστές, το επενδυτικό σχήμα που συνδέεται με την αμερικανική Highgate και fund υπό τη διαχείριση της γαλλικής Eternam. Η συναλλαγή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της Highgate, καθώς σηματοδοτεί την είσοδο ενός σημαντικού διεθνούς ομίλου του hospitality στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.
Η οικογένεια Ζαφόλια εμπιστεύθηκε την Κυριακίδης- Γεωργόπουλος με την ομάδα της εταιρείας να συμβουλεύει τους πωλητές κατά την ολοκλήρωση του deal. Επικεφαλής ήταν ο Partner Απόστολος Γεωργαντάς, ενώ για τα φορολογικά ζητήματα συμβούλευσε ο Partner Παναγιώτης Πόθος.
Η Warply, η σωτήρια εφαρμογή και ο Μαζωνάκης
Την Παρασκευή, παρακολουθώντας την παρουσίαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την νέα πλατφόρμα Med Watch, κατάλαβα ότι τελικά το παν είναι η…ταχύτητα.
Δεν έχουν περάσει 2 εβδομάδες από τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, και ο υπουργός Υγείας έκανε τον λόγο του πράξη. Είχε πει, ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό και να εντοπίζονται περιστατικά παράνομης ή παραπλανητικής προβολής ιατρικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Μέσα λοιπόν σε λίγες ημέρες, το υπουργείο έτρεξε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και βρήκε τον σύμμαχό του σε αυτή την προσπάθεια.
Την startup Warply, με founder τον Γιάννη Δοξαρά και co-founder τη Μαρία Πάτση. Μία εταιρεία με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο τεχνολογίας και no1 εταιρεία επιβράβευσης. Μέσα στα χρόνια έχει υλοποιήσει πλαρτφόρμες όπως το e-katanalotis και το Visit Greece, ενώ συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείας όπως ΔΕΗ και Cosmote (πλέν Telekom).
Η εφαρμογή λοιπόν που ανέπτυξε κάνει κάτι πολύ απλό, αλλά καινοτόμο. «Σκανάρει» 4 φορές την ημέρα όλο το διαδίκτυο (πλατφόρμες κοινωνική δικτύωσης, ιστοσελίδες κλπ) και ανιχνεύει μέσω τεχνητής νοημοσύνης, όλες τις ανακοινώσεις των γιατρών, τις αναρτήσεις τους και τι ταιριάζει με την άδεια τους και τον κώδικα δεοντολογίας.
Για αρχή, τα δεδομένα που λαμβάνει είναι από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, θα ακολουθήσει ο Σύλλογος Πειραιά, και στόχος είναι να λαμβάνει δεδομένα από όλους τους Συλλόγους πανελλαδικά.
Η πλατφόρμα έχει τρέξει από τη Δευτέρα και από τις 8.500 δομές που ελέγχθηκαν, προέκυψαν 5.069 ευρήματα, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν.
Οι μπαταρίες… έμειναν από ρεύμα
Μια ωραία ελληνική ιστορία φαίνεται ότι γράφεται με τις μπαταρίες στα νησιά. Το ΥΠΕΝ προκήρυξε 275 MW αποθήκευσης για Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνιο, οι επενδυτές έτρεξαν, ωρίμασαν έργα και δέσμευσαν εκατομμύρια σε εγγυητικές. Και μετά… άλλαξαν οι όροι.
Στο παρά πέντε αποκλείστηκαν οι νέοι υποσταθμοί που χρειάζονταν αρκετά από τα έργα για να συνδεθούν. Όταν διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, ήταν πλέον αργά για να «σπάσουν» σε μικρότερα έργα και να περάσουν στον ΔΕΔΔΗΕ.
Αποτέλεσμα; Στην Κρήτη, όπου είχαν προβλεφθεί 200 MW, η αγορά φοβάται ότι μεγάλο μέρος της ισχύος θα μείνει στα χαρτιά.
Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει δισεκατομμύρια για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών.
Καμιά φορά δεν λείπουν ούτε οι επενδυτές ούτε τα λεφτά. Λείπει απλώς ένας κανονισμός που να μπορεί να εφαρμοστεί.
Λέτε να εμπλέκεται και σε αυτό ο υφυπουργός ΥΠΕΝ, γνωστός και ως Νικόλαος ο Α΄και να είναι μια ακόμη γκάφα του;
Τα μυστήρια (ή μήπως δεν είναι;) της Μυκόνου…
Όπως είναι γνωστό, έως και σήμερα και για 6η ημέρα, η… πολυθρύλητη Πολεοδομία Μυκόνου, βρίσκεται υπό στενή αστυνομική φρούρηση. Την εντολή έχει δώσει η Εισαγγελία Κυκλάδων αφού, σύμφωνα με έγγραφες καταγγελίες κατοίκων, ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και δημοτικών συμβούλων, τόσο οι φάκελοι, όσο και το αρχείο της ΥΔΟΜ ταυτίζονται με τη λέξη «χάος» και ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον επιεικής.
Άνθρωπος που γνωρίζει καλά εκ των έσω την κατάσταση χωρίς πάντως να κατοικεί στο νησί, μου έλεγε ότι οι 8 στις 10 πολεοδομικές άδειες (!) που έχουν εκδοθεί είναι είτε παράνομες, είτε ελλιπείς. Και αν πεις για έλεγχο εκ των υστέρων, καμία απολύτως σχέση.
Θα μου πείτε αυτά συμβαίνουν και αλλού ανά την Επικράτεια, έστω και σε πιο ήπιο βαθμό.
…Το «ευλογημένο» Μεξικό…
Ναι συμβαίνουν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ο «άνθρωπος που γνωρίζει καλά εκ των έσω» μου αναλύει την κατάσταση λέγοντας ότι οι παρανομίες έχουν κάλυψη που προέρχεται από το Μεξικό (σ.σ. ναι, μάλιστα από το… ευλογημένο Μεξικό και το ειρηνικό… Σιουδάδ Χουαρέζ με τις 1.000 δολοφονίες το χρόνο, μην σας κάνει εντύπωση…) με ένα ενδιάμεσο σταθμό στα Τίρανα και το Δυρράχι.
Όπως γνωρίζουν και μου μεταφέρουν οι παροικούντες την Μύκονο: «Το …ηρωικό και επαναστατικό Μεξικό είναι ο σχεδόν μονοπωλιακός προμηθευτής-τροφοδότης της Μυκόνου μετά από σειρά σκληρών διεθνών αγώνων σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον».
-Υποθέτω προμηθευτής σε τεκίλα έ; Ή μήπως όχι; Παρατήρησα αφελώς και αντιμετώπισα γέλια μέχρι δακρύων…
…Και οι Αλβανοί «επιστήμονες»…
Μετά από λίγο επανήλθα και ξαναρώτησα αφελώς: -«Εντάξει το κατάλαβα, αλλά τι σχέση έχει η εξαγωγική δραστηριότητα των Μεξικανών με την οργιάζουσα παράνομη δόμηση στο πανέμορφο νησί των ανέμων;»
-Είσαι μάλλον μακριά νυχτωμένος. Άκου λοιπόν: Οι ίδιοι άνθρωποι που… επιμελούνται την παράνομη δόμηση στη Μύκονο διανέμοντας αποτελεσματικά το μαύρο χρήμα εκεί που πρέπει να το μοιράσουν, είναι πάνω – κάτω και οι άνθρωποι που… επιμελούνται τις μεξικανικές εισαγωγές.
Πάντα με τη… διακριτική παρουσία (πως να σου το πω, πιο χιουμοριστικά; ) Αλβανών ‘μπετοναρισμένων’ επιστημόνων, φυσικά για να μην προκαλούνται επεισόδια. Κατάλαβες τώρα την υπόθεση σε βάθος;
-Ναι αλλά υπάρχουν και οι νόμοι, συχνά γίνονται συλλήψεις και δίκες και καταδίκες, αντέκρουσα…
-Δεν αντιλέγω αλλά να σου θυμίσω πως ο Γάλλος κληρικός Ανρί Μαρέ (Henri Maret,1805-1884) μιλώντας για τη Γαλλία του 19ου αιώνα φυσικά, που την κυβερνούσε ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης (ο μετέπειτα Ναπολέων Γ’) είχε πει ότι «οι νόμοι είναι όπως οι παροιμίες. Πάντα βρίσκουμε ένα νόμο που να δικαιολογεί την παράβαση ενός άλλου»…
Real estate από την ιρλανδική Dysart Finance
Η Dysart Finance (συγκεκριμένα οι εταιρείες Dysart Finance I, II και III Designated Activity Company – DAC) είναι ιρλανδικές εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) που δραστηριοποιούνται στην αγορά διαχείρισης απαιτήσεων και τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα.
Εχουν μάλιστα άμεση συνεργασία με την DoValue η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των απαιτήσεων.
Την Παρασκευή η εταιρεία Dysart Finance III Designated Activity Company η εταιρεία προχώρησε στη σύσταση της Dysart Finance A REOCO με 500.000 ευρώ κεφάλαιο.
Σκοπός της εταιρείας είναι η διαχείριση ιδιόκτητων ακινήτων, κατασκευή κτιρίων, υπηρεσίες χαρτοφυλακίου και υπηρεσίες χρηματοδοτικών φορέων
Πρόεδρος και CEO ορίστηκε ο George Gilpin και μέλη είναι Ρόμπερτ Κρόακ, Σεθ Ρόμπινς και ο Κύπριος Γιώργος Τιγγής.
Προφανώς η ιρλανδική εταιρεία προχώρησε στη σύσταση εταιρείας real estate για να αξιοποιήσει τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.
Η ενημέρωση του ΚΜ για μια μεγάλη κρίση
Να σας πάω τώρα στα πολιτικά και τα της κυβέρνησης που, όμως, είναι και αυστηρά οικονομικά. Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.
Οι πληροφορίες που μου έρχονται μάλλον θα πρέπει να με κάνουν να ανησυχώ, αλλά σίγουρα ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Μου λένε οι πηγές μου ότι κορυφαία οικονομικά στελέχη ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας μεγάλης κρίσης χρέους παγκοσμίως, η οποία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, μπορεί να προκαλέσει χάος.
Κάτι άκουσα για τις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκτοξευτεί και για τον κίνδυνο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο από τον υψηλό δανεισμό.
Οι κορυφαίοι παράγοντες που ενημέρωσαν τον ΚΜ του έδωσαν σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί, τονίζοντας πάντως ότι η ελληνική οικονομία είναι απείρως καλύτερη και πιο ισχυρή απ’ ότι πριν από 15 ή 20 χρόνια.
Ειδικά ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής και δυνατός να αντεπεξέλθει μιας κρίσης.
Και μαθαίνω ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις και στο ΜΜ αλλά και στους τραπεζικούς κύκλους προκειμένου να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από μια πιθανή κρίση χρέους.
Αγωνία για τα καύσιμα
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα Κυριάκος Πιερρακάκης και Σταύρος Παπασταύρου θα εξειδικεύσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Εχετε διαβάσει πάνω – κάτω τι θα γίνει, από επιδότηση των καυσίμων στην αντλία, με τη συμβολή των διυλιστηρίων μέχρι και τις παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να ξεκινήσει κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο που έκλεισε πέρυσι.
Μόνο που πέρυσι είχε ανοίξει στο 1.10 ευρώ ανά λίτρο, οπότε καταλαβαίνετε το πρόβλημα που θα προκύψει για τα νοικοκυριά.
Οσο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Ο ΚΜ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσής του, εφόσον συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες. Και ενδεχομένως εδώ να έχουμε σύμμαχο εκτός από τις μικρές χώρες και τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου τα κόμματα της ακροδεξιάς κάνουν… πάρτι με φόντο την ακρίβεια.
Ομως, να ξέρετε κάτι: Τα έσοδα από τον ΕΦΚ το 2025 ήταν 3,7 δις. Μια μείωση του φόρου 10% σημαίνει απώλεια εσόδων 370 εκατ. όταν το πακέτο που θα ανακοινωθεί σήμερα είναι της τάξης των 200 εκατ., κι αφού… έξυσε τον πάτο του βαρελιού η κυβέρνηση.
Πάντως να σας πω ότι τα μέτρα επισπεύδονται διότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι σκούρα, ειδικά μετά και την απόφαση της Saudi Aramco να σταματήσει την προμήθεια αργού αλλά και τη φωτιά που έχουν ανάψει οι Χούθι στη Μέση Ανατολή.
Με την τιμή της βενζίνης να είναι στα 2.20 ευρώ (θα ήταν πάνω από 2.30 ευρώ το λίτρο χωρίς την επιδότηση) καταλαβαίνετε ότι σύντομα θα βλέπουμε τα 2,50 ευρώ και δεν θα μας φαίνεται παράξενο.
Ο Μπελέρης και ο «Λιάκος»
Να ξέρετε ότι στην κυβέρνηση επικρατεί οργή για τον Φρέντι Μπελέρη, τον ευρωβουλευτή για τις δηλώσεις του για τον Ηλία Κασιδιάρη.
Τι οποίες δηλώσεις τις πήρε πίσω βεβαίως με βαριά καρδιά κι αφού έπεσαν τα οργισμένα τηλέφωνα. Ο Μπελέρης είπε: «Ξέρω ότι είναι από τους λίγους Έλληνες που έκανε μέχρι την τελευταία μέρα της φυλακής του. Από εκεί και πέρα έχει δικαίωμα. Το Σύνταγμα, η δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται για όλους τους ανθρώπους, άρα και για τον Ηλία Κασιδιάρη».
Μετά χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωσή του, αλλά το κακό είχε γίνει, το ΠΑΣΟΚ την έκανε σημαία και η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να ταυτίζεται με τον Κασιδιάρη.
Διότι για να λέμε και αλήθειες, ο «Λιάκος» εξέτισε 7 από τα 13 χρόνια που καταδικάστηκε. Τα άλλα 6 τα γλίτωσε γιατί το έπαιζε βοηθός νοσοκόμος στις φυλακές.
Αραγε ποιος του έδωσε το δικαίωμα αυτό; Είχε τα προσόντα να είναι νοσοκόμος; Ή δεν υπήρχαν άλλοι φυλακισμένοι για τη συγκεκριμένη θέση;
Τι θέλει ο Χατζηδάκης στις Βρυξέλλες;
Για τις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο Κωστής Χατζηδάκης για να συμμετάσχει στην ημερίδα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής «Συμμαχίας για τη Μείωση της Γραφειοκρατίας».
Είναι προσκεκλημένος της αυστριακής κυβέρνησης, όχι για μια απλή εθιμοτυπική παρουσία όπως λένε κυβερνητικά στελέχη αλλά για να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία από μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος «Για ένα κράτος πιο φιλικό στους πολίτες» και η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, δύο πεδία στα οποία είχε προσωπική εμπλοκή.
Το πολιτικό βάρος της ημερίδας αποτυπώνεται και στη σύνθεσή της. Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Valdis Dombrovskis, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Vincent Van Peteghem, η ιταλίδα υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων Maria Elisabetta Alberti Casellati και ο γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gunther Krichbaum, μαζί με εκπροσώπους συνολικά 16 κρατών μελών.
Η νέα Συμμαχία βάζει στο επίκεντρο την απλούστερη νομοθεσία και την ψηφιακή διοίκηση ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μη χρειάζεται να προσκομίζουν διαρκώς τα ίδια δικαιολογητικά.
Η Ελλάδα έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα αλλά το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένες ελληνικές πρωτοβουλίες σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ακροατήριο αποτελεί για πολλούς αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού του αποτυπώματος.
Η στεναχώρια του Τσίπρα
Μαθαίνω ότι στα γραφεία της Λεωφόρου Αμαλίας, όπου και το Ινστιτούτο – κόμμα Τσίπρα επικρατεί μεγάλη απογοήτευση από τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ 2 πίστευε ότι θα μπορούσε να «γράψει» το 2 μπροστά στα ποσοστά του και τότε θα μπορούσε να μιλήσει και για μεγάλη πολιτική ανατροπή.
Οχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά τα ποσοστά υποχώρησαν, είναι κάτω από εκείνα που είχε πάρει το 2023 ο Τσίπρας και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει ξανά τη δεύτερη θέση.
Δεν ξέρω τι φταίει στον πολυχρονεμένο μας Αλέξη. Αν είναι ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ να μιλήσουν κάνουν το σταυρό τους μη τυχόν και προκύψει νέα γκάφα.
Ή γιατί ο Τσίπρας γενικώς είναι εξαφανισμένος και πέραν της παρουσίας του στη ΔΕΘ έχει κλειστεί στο γραφείο του αντί να «οργώσει» την Ελλάδα.
Αυτό που ξέρω είναι ότι πιστεύουν ότι επειδή έρχεται δύσκολος χειμώνας ίσως περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση σαν «ώριμο φρούτο» και να αναλάβουν αυτοί.
Ομως, για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται και πρόγραμμα, και κάτι τέτοιο πέρα από τις μπαρούφες για φορολόγηση των πλουσίων δεν το βλέπουμε.
QUIZ: Ο υφυπουργός… master of disaster
Για ποιόν υφυπουργό της κυβέρνησης, λένε με ένα στόμα μέσα στα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) αλλά και μέσα στα γραφεία του Ελληνικού Συνδέσμου Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΣΑΗΕ) και μάλιστα από τα χαμηλά έως τα ψηλά… πατώματα, πως είναι «ο master of disaster του κλάδου» λαμβάνοντας αφορμή -μεταξύ άλλων- από τις άτυπες παρεμβάσεις του σε κρίσιμο πανελλαδικό θέμα που έχει να κάνει με αποθήκευση;
Οι ίδιοι άνθρωποι μάλιστα λένε δεξιά και αριστερά πως ο συγκεκριμένος κατάφερε να κάνει άνω-κάτω ΚΑΙ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) με «ανεπίσημες προφορικές υποδείξεις» (χμμμμ…) για το ίδιο θέμα.
Αποτέλεσμα: σήμερα, σχεδόν δεν λένε καλημέρα μεταξύ τους, δύο, από τα λεγόμενα «μεγάλα κεφάλια» της Αρχής.
Όποιος απαντήσει στο πανεύκολο κουίζ κερδίζει ένα ταξίδι με δικά του έξοδα πάντως (σ.σ. για χορηγία τρίτων ούτε λόγος φυσικά, ουδείς θα δεχόταν να το καλύψει), στα Πανεπιστήμια Boston και Johns Hopkins στις ΗΠΑ…
QUIZ: Το «πιστόλι» της διάσημης κυρίας με το mansion στο Ψυχικό
Αγαπητοί αναγνώστες, μιας και, όπως είδαμε, μετά τη γιατρό του Κολωνακίου ανανεώνονται οι ένοικοι των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με ενημέρωσαν, την Κυριακή το απόγευμα ενώ έπινα μια γουλιά από τον αρωματικό καφέ μου, από το δικαστικό ρεπορτάζ ότι στον ορίζοντα έρχεται νέα σοβαρή υπόθεση γυναικείου δικαστικού ενδιαφέροντος.
Σε λίγες μέρες περνά την πόρτα του ανακριτή και μια άλλη κυρία – μέλος μιας από τις πιο famous και εμβληματικές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας (ανήκει στο top 10 των πιο πλούσιων οικογενειών στην Ελλάδα), για να απολογηθεί για κακουργηματική απάτη, καταδολίευση δανειστών και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος συμβολαιογράφου, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση.
Όπως λοιπόν έμαθα, η εν λόγω κυρία, η οποία κουβαλάει μεν όνομα βαρύ σαν ιστορία, αλλά τα οικονομικά της είναι κάπως προβληματικά, είχε την έμπνευση να πουλήσει ένα σπίτι (μονοκατοικία με έναν υπέροχο κήπο) στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού σε περισσότερους από έναν αγοραστές (…φυσικά ασχέτους μεταξύ τους) την ίδια στιγμή και να… «φάει» την προκαταβολή του πρώτου υποψηφίου αγοραστή που ήταν μόλις 300.000€.
Πρακτικά.
Η πωλήτρια συμφωνεί να πουλήσει το mansion στον α’ αγοραστή, από τον οποίο λαμβάνει ως προκαταβολή 300.000 ευρώ.
Στην συνέχεια όμως το πουλάει σε άλλο φυσικό πρόσωπο (αγοράστρια), χωρίς φυσικά να επιστρέψει την προκαταβολή μαζί προφανώς και το πέναλτι που συνήθως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Χαμογελάω σκωπτικά.
Οφείλω να παραδεχτώ ότι τέτοιο “πιστόλι” δεν το έχω ξανακούσει.
Το ενδιαφέρον, όμως, πέρα από το όνομα της κατηγορουμένης, την κατηγορία που την βαρύνει, και την εμπλοκή στην υπόθεση γνωστής συμβολαιογράφου, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν καταλάβει κανείς το ποιος είναι το θύμα της απάτης.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του real estate της Νέας Υόρκης, με πραγματικά και ισχυρά ερείσματα στον Λευκό Οίκο, αλλά και στο εβραϊκό και ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.
Ρώτησα και φίλο Ελληνοαμερικανό για τον ατυχή υποψήφιο αγοραστή και μου είπε ότι πράγματι είναι μεγάλο όνομα στη ΝΥ και ότι από το ’80 χρονολογούνται οι σχέσεις του με τον Doland… και μάλλον δεν εννοούσε τον Duck!
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εναντίον της πωλήτριας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για καταδολίευση δανειστών. Ρώτησα και έμαθα ότι η πωλήτρια δεν έχει, εμφανώς τουλάχιστον, κάποιο άλλο περιουσιακό asset στην κατοχή της.
Αγαπητοί αναγνώστες, η πηγή μου υποσχέθηκε επιπλέον Juicy πληροφορίες, που θα μου τις αποκαλύψει μόλις οι δυο κυρίες παρουσιαστούν στον ανακριτή.
Άγγελος Κοτταρίδης και Θέατρο Αλσος
Αγαπητοί φίλοι, καθότι είμαι και θεατρόφιλος θέλω να σας πω ότι πήγα να δω την παράσταση «Του αγοριού απέναντι» στο εκπληκτικό Θέατρο Αλσος. Αυτό που έχω κατ’ αρχάς να σας πω είναι ότι ο επιχειρηματίας Αγγελος Κοτταρίδης και φυσικά ο εμβληματικός Ηλίας Μαροσούλης, έχουν φτιάξει την καλύτερη θεατρική σκηνή της Αθήνας όπου ο κόσμος περνά καλά σε έναν όμορφο χώρο μέσα στο δάσος.
Οσο για την παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου έχω να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από την παραγωγή. Οι άνθρωποι δεν τσιγκουνεύτηκαν απολύτως τίποτε κι έφτιαξαν μια παράσταση διεθνών προδιαγραφών. Με εντυπωσιακά σκηνικά και video, με φοβερά κοστούμια κι έναν πολυπληθή θίασο.
Και βλέποντας για δύο ώρες την παράσταση είναι σα να περιμένεις να ξεπηδήσουν από κάπου η Μάρω Κοντού, ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Ζωή Λάσκαρη και όλοι οι αγαπημένοι ηθοποιοί του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, που μας αφήνουν ένα χαμόγελο, λίγη γλυκιά νοσταλγία και μελωδίες που συνεχίζεις να σιγοτραγουδάς φεύγοντας από το Θέατρο Άλσος.
Μην την χάσετε πραγματικά θα… χάσετε.
Οι must ειδήσεις του wiseman σε ένα AI Video
https://www.youtube.com/shorts/4hj1Y9lXwp4
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Rontis: Τα 90 χρόνια οικογενειακής παράδοσης, οι νέες επενδύσεις και η αλλαγή σκυτάλης
- Θ. Τρύφων (ELPEN): Το όραμα για το Athens Life Park, το πλάνο για τις ΗΠΑ, τα funds και η Κερατέα
- e-ΕΦΚΑ: Τέλος στην ετήσια εκκαθάριση εισφορών από το 2027 για 350.000 ασφαλισμένους
- Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου «τράβηξε» το αυτί του Φρέντη Μπελέρη;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.