• Business

    Deal ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για την Estée Lauder: Εξαγοράζει την Tom Ford

    • Bloomberg
    Tom Ford

    Tom Ford


    Η Estée Lauder έκλεισε το ακριβότερο deal στην ιστορία της, συνολικής αξίας 2,8 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της Tom Ford.

    Με την κίνηση αυτή η εταιρεία αποκτά, μεταξύ άλλων, την κυριότητα της άδειας εκμετάλλευσης που είχε για την πώληση των αρωμάτων και των προϊόντων ομορφιάς της Tom Ford επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

    Η Estée Lauder θα πληρώσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το πολυτελές brand και όλη την πνευματική του ιδιοκτησία, χρηματοδοτώντας τη συμφωνία με μετρητά, δανεισμό και 300 εκατ. δολάρια προθεσμιακές πληρωμές. Παράλληλα, 250 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από την κατασκευάστρια γυαλιών Marcolin SpA, της οποίας η υφιστάμενη άδεια εκμετάλλευσης που έχει για την Tom Ford θα παραταθεί.

    Η Tom Ford θα επεκτείνει επίσης τη μακροπρόθεσμη άδειά εκμετάλλευσης για την ανδρική και γυναικεία μόδα, τα αξεσουάρ και άλλα προϊόντα στον υφιστάμενο συνεργάτη της, την Ermenegildo Zegna για 20 χρόνια. Η συμφωνία συνοδεύεται από 10ετή αυτόματη ανανέωση, εάν πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις απόδοσης.

    Ο ιταλικός οίκος μόδας Zegna κατέχει επίσης το εμπορικό σήμα Thom Browne και τα στελέχη του δήλωσαν ότι θέλουν να επεκταθούν περαιτέρω στις ΗΠΑ μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέρυσι.

    Δημιουργικός Οραματιστής

    Ο ομώνυμος ιδρυτής του brand, Tom Ford, θα λειτουργεί στην εταιρεία ως «δημιουργικός οραματιστής» μόλις κλείσει η συμφωνία και μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ο πρόεδρος Domenico De Sole θα παραμείνει ως σύμβουλος για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Τα στελέχη της Estée Lauder έχουν πει ότι η υπάρχουσα άδειας εκμετάλλευσης των προϊόντων της Tom Ford αποφέρει έσοδα σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία κάθε χρόνο και ότι η συμφωνία έληγε το 2030. Μετά τη λήξη θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, κάτι που αποφεύγει μετά την εξαγορά.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία ειδών πολυτελείας και ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering SA, διεξήγαγε επίσης συνομιλίες για την απόκτηση της Tom Ford, αναφέρουν πληροφορίες. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Kering αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Η Estée Lauder δήλωσε ότι μετά τη συναλλαγή αναμένει μείωση στα κέρδη της για το τρέχον έτος κατά 5 σεντ, στα 15 σεντ ανά μετοχή, κυρίως λόγω του εφάπαξ κόστους που σχετίζεται με την εξαγορά.

    «Ομορφιά πολυτελείας»

    Η εξαγορά «θα ενισχύσει τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη της Tom Ford Beauty», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Estée Lauder, Fabrizio Freda. «Θα βοηθήσει επίσης να προωθήσουμε περαιτέρω τη δυναμική μας στην πολλά υποσχόμενη κατηγορία προϊόντων ομορφιάς πολυτελείας μακροπρόθεσμα».

    Ο Tom Ford πουλά αρώματα σε μπουκάλια περίπου 100 ml στην τιμή των 550 δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

    Η απόφαση της Estée Lauder να επενδύσει σε αρώματα έρχεται καθώς η συγκεκριμένη αγορά πρόκειται να διευρυνθεί και να φτάσει σε μέγεθος σχεδόν στα 48 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, έναντι εκτίμησης 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της IMARC Group.

    Επίσης, η αμερικανική εταιρεία προσπαθεί να μειώσει το χάσμα που έχει με την ανταγωνίστρια της L’Oreal SA, η οποία έχει περισσότερες επώνυμες μάρκες πολυτελών προϊόντων ομορφιάς – συμπεριλαμβανομένων των Yves Saint Laurent, Prada και Valentino.

    Αυτό δίνει στη γαλλική εταιρεία ένα πλεονέκτημα έναντι της Estée Lauder στον κλάδο, ιδιαίτερα στην Κίνα, που θεωρείται μία κρίσιμη αγορά.

     Ο Τεξανός Tom Ford

    Ο Ford, με καταγωγή από το Όστιν του Τέξας, ξεκίνησε την ομώνυμη εταιρεία του το 2005, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την Gucci, στην οποία έδωσε νέα πνοή κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του εκεί, ως δημιουργικός διευθυντής.

    Ο 61χρονος έκανε επίσης το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης το 2009 με την ταινία “A Single Man” με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ και Τζούλιαν Μουρ. Ο Φερθ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

    Πέρυσι, ο Richard Buckley, ο επί 35 χρόνια σύζυγος του Ford, πέθανε μετά από μακρά ασθένεια.

    Η χρονική στιγμή της εξαγοράς έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το εάν οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό πολυτελή καλλυντικά, καθώς ο πληθωρισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

    Η Estée Lauder, η οποία κατέχει επίσης επώνυμα brands όπως η La Mer και η Clinique, μείωσε αυτόν τον μήνα τις προοπτικές για το σύνολο του έτους λόγω της βραδύτητας στις κινεζικές της δραστηριότητες και της ανησυχίας για αδυναμία στις ΗΠΑ.

    Η περιουσία του επίτιμου προέδρου του ομίλου Leonard Lauder εκτιμάται στα 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Estee Lauder-Gucci διεκδικούν την εξαγορά της Tom Ford



    ΣΧΟΛΙΑ