• Business Of Fashion

    Τομ Φορντ: Εξελίξεις μετά την εξαγορά από την Estée Lauder

    Τομ Φορντ: Εξελίξεις μετά την εξαγορά από την Estée Lauder

    Τομ Φορντ


    Ο Τομ Φορντ έχει συνηθίσει τους θαυμαστές του σε πυροτεχνήματα. Το 2016 υποστήριζε ότι θα μετατρέψει την ομώνυμη εταιρεία πολυτελών καλλυντικών του σε επιχείρηση τριών δισεκατομμυρίων. Όμως, στα τέλη του 2022, την εξαγόρασε η Estée Lauder. Τώρα, ο Τομ Φορντ παραχωρεί και τη θέση που διατηρούσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στον συνεργάτη του Πίτερ Χόκινς (Peter Hawkings). Ενώ ο συνέταιρος και συνιδρυτής του οίκου Tom Ford Ντομένικο Ντε Σολ παραδίδει τα σκήπτρα στον Γκιγιόμ Τζεζέλ (Guillaume Jesel), που ανακηρύσσεται πρόεδρος της Tom Ford και επικεφαλής Luxury Business Development της Estée Lauder.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η Estée Lauder πραγματοποίησε την μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων ετών στην προσπάθειά της να εξαπλωθεί περαιτέρω στη διεθνή αγορά. Η συμφωνία έκλεισε στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας και χρέη. Η Estée Lauder απόκτησε έτσι και τη σειρά ρούχων του οίκου παρότι δεν διαθέτει καμία εμπειρία από τον κόσμο της μόδας.

    Με παρόμοια κίνηση, ο Ermenegildo Zegna απέκτησε την Tom Ford International, τον βραχίονα μόδας του οίκου. Κατά συνέπεια, ως ιδιοκτήτρια του εμπορικού ονόματος, η Estee Lauder παραχώρησε στον ιταλικό οίκο δικαιώματα εκμετάλλευσης για τριάντα χρόνια. O Zegna λοιπόν θα επιβλέπει τις σειρές ρούχων και αξεσουάρ του Τομ Φορντ, ίσως επεκταθεί και σε παιδική σειρά. Τα γυαλιά θα εξακολουθεί να τα κατασκευάζει η Marcolin.

    Ανακάτεμα της τράπουλας

    Ο Zegna κατείχε από καιρό το 15% της Tom Ford International και κατασκεύαζε την σειρά ανδρικών ρούχων του οίκου. Λέγεται ότι εξαγόρασε το υπόλοιπο 85% έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ. Θα τοποθετηθεί νέος καλλιτεχνικός διευθυντής εν ευθέτω χρόνω, το όνομά του θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

    Παράλληλα, ο όμιλος Kering του Πινό δημιούργησε το νέο τμήμα ομορφιάς Kering Beauté τοποθετώντας επικεφαλής τη Ραφαέλα Κορνάγκια (Raffaella Cornaggia), πρώην στέλεχος της Estée Lauder. Η Κορνάγκια θα μεταφερθεί στο Παρίσι και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής. Ο όμιλος ευελπιστεί να ενισχύσει την παρουσία των εμβληματικών οίκων Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen, Pomellato στη βιομηχανία ομορφιάς.

    Ο Τομ Φορντ και ο Ντομένικο Ντε Σολ αποχωρούν τώρα αλλά θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμβουλοι της εταιρείας. «Είμαι βέβαιος ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν από κοινού την κληρονομιά που χτίσαμε ο Τομ και εγώ», δήλωσε ο Ντε Σολ. Αλλά ο Τομ Φορντ είχε παραδεχτεί πριν από λίγο καιρό ότι η μόδα πια δεν τον εκφράζει. Τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε εξάλλου και προσωπικές δυσκολίες με την αρρώστια και τον θάνατο του συμβίου του Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ. Απέκτησαν μαζί ένα παιδί από παρένθετη μητέρα.

    Tom Ford Beauty

    Απαράμιλλο σεξαπίλ

    Ο Τομ Φορντ γεννήθηκε το 1961 από γονείς που ασχολούνταν με μεσιτικά στο Τέξας. Πήγαινε σχολείο με μπλέιζερ, μοκασίνια και κομψούς φακέλους δεσμεύοντας τα μάτια των συμμαθητών του. Πήγε στο περίφημο NYU της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης αλλά τα παράτησε ύστερα από ένα χρόνο. Μετοίκησε στο Λος Άντζελες για να ασχοληθεί με την εσωτερική διακόσμηση αλλά γρήγορα μεταπήδησε στον κόσμο της μόδας. Πολύ γρήγορα μπήκε στην πολυεθνική Perry Ellis υπό τον τότε ανερχόμενο Μαρκ Τζέικομπς (Marc Jacobs). Το 1990 πέταξε στο Μιλάνο για να δοκιμάσει την τύχη του ως σχεδιαστής στην χρεοκοπημένη Gucci . Τέσσερα χρόνια αργότερα αναδείχθηκε σε καλλιτεχνικό διευθυντή της. Ο Gucci εν ριπή οφθαλμού εκτοξεύτηκε στα ύψη ως ο πιο ανερχόμενος οίκος -με αποκορύφωμα όταν η Μαντόνα φόρεσε τη δερμάτινη φόρμα του στα MTV Awards το 1995. Έδωσε στον οίκο απαράμιλλο σεξαπίλ.

    Το 2004 ο Τομ Φορντ βρισκόταν επικεφαλής του Ομίλου Gucci που περιλάμβανε εκτός από τον Gucci, τον Yves Saint Laurent, την Stella McCartney, την Bottega Veneta και ένα χαρτοφυλάκιο δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους νέους ιδιοκτήτες του ομίλου Gucci, την οικογένεια Πινό δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

    Ξανά από την αρχή

    «Την δεκαετία του 1990 διέθετα τόσο δυνατή φωνή και ταυτότητα που προσπάθησα τόσο πολύ να αναπτύξω αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά», είχε δηλώσει τότε στον Γκιγιόμ Τζεζέλ. Αποχώρησε από τον όμιλο. Αγόρασε ένα σπίτι στο Τσέλσι του Λονδίνου και έχτισε σταδιακά την πολυτελή σειρά καλλυντικών του κάτω από την ομπρέλα της Estée Lauder με τίτλο Tom Ford Beauty.

    Το 2006 το πρώτο τους άρωμα Black Orchid έσκισε και τα κραγιόν τους παρά τα 48 δολάρια αξίας τους πούλησαν σωρηδόν. Έτσι, αποφάσισε να λανσάρει και την σειρά ανδρικών ρούχων και τη σειρά γυαλιών του. Δειλά δειλά, το 2010 σχεδίασε και μία σειρά γυναικείων ρούχων. Στο τέλος της δεκαετίας πλησίαζαν το ένα δισεκατομμύριο σε πωλήσεις. Η πανδημία όμως τον χτύπησε ανελέητα. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις.

    Ωστόσο, πάραυτα, τον Ιούνιο του 2022 η Tom Ford Beauty είχε πάλι καταφέρει καθαρή αύξηση πωλήσεων κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα πιάσει αυτό το επιθυμητό δισεκατομμύριο διατηρώντας ισχυρή παρουσία στην Κίνα και την Αμερική» δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Φρέντα (Fabrizio Freda) πρόεδρος και CEO της Estée Lauder. Ενώ ο εκτελεστικός πρόεδρος Ουίλιαμ Λοντέρ (William P. Lauder, Executive Chairman), επισήμανε ότι το ταλέντο του Τομ Φορντ αποτελεί πάντα το καύσιμο της επιτυχίας τους.

    Ίδωμεν, διότι ο Τομ Φορντ δεν φημίζεται για τη σταθερότητά του…



    ΣΧΟΛΙΑ