• Business

    Dr. Raghavan Seetharaman (CEO Doha Bank): Διερευνούμε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα


    Από τον 22ο όροφο του πύργου D, της Doha Bank στην Ντόχα του Κατάρ, όλα μοιάζουν διαφορετικά, το βλέμμα ανοίγει και βλέπεις μια όψη της πόλης που δεν θα μπορούσες να αντικρίσεις από αλλού.

    Αναζητώντας μια διαφορετική οπτική γωνία, για όσα καθημερινά συζητάμε στην Ελλάδα,  το mononews, βρέθηκε εδώ στο γραφείο του Ινδού τραπεζίτη, CEO της Doha Bank , Dr Raghavan Seetharaman, ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Μέσης Ανατολής, για να μιλήσουμε για τη σημερινή συγκυρία, τις ευκαιρίες και την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

    Κι αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία με τρία χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο, η ενέργεια μπαίνει σε πρώτο πλάνο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να πρωταγωνιστήσουν  στα νέα επενδυτικά σχέδια του Κατάρ, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στο αραβικό μπλόκο ανατρέποντας σημερινές ισορροπίες.

    Ταυτόχρονα, σε μια εποχή, που το LNG ως καύσιμο, γίνεται κάθε μέρα πιο ανταγωνιστικό, το Κατάρ από την καρδιά του Περσικού Κόλπου, που παράγει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, είναι έτοιμο να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στη διεθνή και την ελληνική αγορά.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ, αναμένεται να αυξηθεί στους 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2027 από 77 εκατ. τόνους σήμερα, καθώς οι εργασίες εξερεύνησης στο υπό επέκταση mega πρότζεκτ North Field,  επιβεβαίωσαν ότι τα προς αξιοποίηση αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος ξεπερνούν τα 1,760 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

    Μια συζήτηση με τον CEO της Doha Bank Dr Raghavan Seetharaman, δεν μπορούσε να μην αφορά την ενέργεια, την ανάπτυξη του LNG αλλά και την εικόνα της Ελλάδας σαν επενδυτικό προορισμό.

    H Doha Bank  είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Κατάρ και έχει καταστήματα σε Εμιράτα, Ινδία, Κουβέιτ και  γραφεία σε 13 χώρες.   Υπάρχουν σχέδια για την Ελλάδα;

    -Είχα συναντήσει το Έλληνα  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015, όταν είχα έρθει στην Αθήνα. Ήξερα καλά και τον πατέρα του, τον είχα συναντήσει στην Αθήνα το 2009.

    Πράγματι η σημερινή συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα. Την κοιτάμε την Ελλάδα γιατί μακροπρόθεσμα, είναι μια ευκαιρία. Πρέπει έχουμε μια ανοιχτή στρατηγική.  Προς τον παρόν, η απόφαση για να επεκταθούμε στην Ελλάδα, με νέο κατάστημα έχει παγώσει, κυρίως καθώς περιμένουμε εξελίξεις γύρω από το “αραβικό μπλόκο” στο Κατάρ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επιλυθεί σύντομα.  Αν η κρίση αυτή λυθεί, οι ισορροπίες στην αγορά θα αλλάξουν.

    Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, είναι μια πύλη για εμάς. Και για μας είναι σημαντικό ότι  αν έχουμε άδεια σε ένα σημείο στην Ευρώπη είναι εύκολο με μια άδεια να έχεις παρουσία σε άλλες χώρες.

    Υπάρχουν ενδιαφέροντες τομείς που αναπτύσσονται, ο τουρισμός, το real estate, συνεργασίες στο LNG και  στο πλαίσιο αυτό, η τραπεζική, μπορεί να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

    Μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο και το διερευνούμε, πάντα σε συνάρτηση των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών αλλά και σε συνάρτηση με τη συγκυρία και  με τις ευρύτερες αλλαγές που περιμένουμε.

    Όσον αφορά την επενδυτική συγκυρία, ποιοι τομείς θεωρείτε ότι έχουν ενδιαφέρον;

    Στην ενέργεια, ζούμε μια εποχή αλλαγών. Την εποχή αυτή είναι προτεραιότητα η ενεργειακή ασφάλεια και αλλάζει το ενεργειακό μείγμα. Αυτή η συγκυρία δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για το LNG. To LNG είναι φιλικό στο περιβάλλον και ακριβώς επειδή είναι προτεραιότητα πια η κλιματική αλλαγή θα δούμε μεγάλες αλλαγές. Από 6% στο σύνολο της αγοράς σε 3 χρόνια το LNG θα αποτελεί το 15%, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία.

    Το Κατάρ κινείται γρήγορα στην αύξηση του μεριδίου του στην τροφοδοσία LNG στην Ευρώπη. Ευκαιρίες δημιουργούνται και για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις επέκτασης στις εγκαταστάσεις του LNG. Και υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά και η τραπεζική και οι χρηματοδοτήσεις αυτά τα παρακολουθούν. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ελληνικές επιχειρήσεις όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν.

    Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα;

    Ο Πρωθυπουργός σας, συνάντησε τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, πρόσφατα, στην Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία της Ελλάδας με την Ινδία και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω σε αυτό. Έχουμε παρουσία στην Ινδία, και θα ήθελα να διερευνήσουμε, με μια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις επενδυτικές σχέσεις της Ινδίας με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, τον τουρισμό, ή όποιον άλλο τομέα βρίσκουμε ενδιαφέρον. Από την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα και για πολλούς Ινδούς δισεκατομμυριούχους,  είναι ιδανικός προορισμός.

    Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης επενδυτικών και τουριστικών σχέσεων,  μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας και ανάμεσα στο Κατάρ και την Ελλάδα.

    Η εικόνα της Ελλάδας είναι διαφορετική τώρα στους επενδυτές από το Κατάρ σήμερα και τί θα κοίταζαν; Σχεδιάζετε επίσκεψη στην Ελλάδα;

    Ο νέος Πρωθυπουργός παρουσίασε στη Νέα Υόρκη, ένα ευρύτερο πλάνο και φαίνεται πολύ ανοιχτός στην προσέλκυση επενδύσεων. Θέλω να δω τις λεπτομέρειες. Όσον αφορά τους τομείς, η υγεία παρουσιάζει ενδιαφέρον, όπως και η ενέργεια, η ναυτιλία και όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε με την QDB (Qatar Development Bank).  Σκέφτομαι να έρθω στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, και θα χαρώ να τα ξαναπούμε.

    Ποιος είναι ο Dr. Raghavan Seetharaman

    O Dr. R. Seetharaman – Group Chief Executive Officer της  Doha Bank ξεκίνησε την καριέρα του από την Price Waterhouse Coopers και σήμερα έχει τρεις δεκαετίες εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα και τη συμβουλευτική.

    Στη θέση του CEO της Doha Bank βρίσκεται από το 2007 και την τελευταία δεκαετία ηγήθηκε με επιτυχία την επέκταση της καταριανής τράπεζας, εκτός της χώρας.

    Το 2015, το Forbes, τον κατέταξε στην 6η θέση στη λίστα των Top Indian Leaders in the Arab World 2015.
    Έχει λάβει τη διάκριση “Best CEO in Middle East”, 3 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και τη διάκριση “World Leader Business Person”.



    ΣΧΟΛΙΑ