• Business

    Qatar Investment Αuthority και Enterprise Greece: Σχέδια για νέες επαφές μετά τη συνάντηση στο DohaForum

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Η ελληνική αποστολή στη συνάντηση με τους εκπροσώπου του Qatar Investment Authority


    Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα του κολοσσού Qatar Investment Authority, που διαχειρίζεται άνω των 300 δισ. ευρώ, κέρδισε η ομάδα της οικονομικής διπλωματίας του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από το Enterprise Greece στο περιθώριο του DohaForum, κέντρισε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του διεθνούς καταριανού fund και συμφωνήθηκε να οργανωθεί επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για μια πιο αναλυτική παρουσίαση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σήμερα.

    Στην παρουσίαση, η ελληνική ομάδα,  αφού έδειξε τις στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό και τις υποδομές που έχουν γίνει ήδη από μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό και τα κίνητρα που παρέχονται από το θεσμικό πλαίσιο αναφέρθηκε στους τομείς που ανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα: το real estate, την ενέργεια, τον τουρισμό, την τεχνολογία κ.α..

    Επίσης, η ελληνική αποστολή τόνισε, ότι πλέον υπάρχουν φιλικοί θεσμοί και διαδικασίες που μπορούν να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τους ξένους επενδυτές ώστε να προχωρούν στην ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων χωρίς εμπόδια. Σημειώνεται ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά, που η ελληνική αντιπροσωπεία στο DohaForum ήταν εστιασμένη στην οικονομική διπλωματία και την προσέλκυση επενδύσεων, παρουσιάζοντας με στοιχεία τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

    Ποιο είναι το Qatar Investment Authority

    Qatar Investment Authority, Doha

    Το QIA ιδρύθηκε το 2005 από τον τότε εμίρη του Κατάρ Hamad bin Khalifa Al Thani, για τη διαχείριση των πλεονασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της κυβέρνησης του Κατάρ. Ως αποτέλεσμα της δηλωμένης στρατηγικής της για ελαχιστοποίηση του κινδύνου από την εξάρτηση του Κατάρ από τις τιμές της ενέργειας, το ταμείο επενδύει κατά κύριο λόγο στις διεθνείς αγορές (Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικός) και στο Κατάρ εκτός του ενεργειακού τομέα.  Το Εθνικό Όραμα του Κατάρ 2030 προβλέπει τη μετάβαση από το παρελθόν από τα έσοδα που βασίζονται στο φυσικό αέριο σε έσοδα από επενδύσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

    Mansoor Al Mahmoud
    επικεφαλής του
    Qatar Investment Authority

    Όπως ανέφερε στο Doha Forum ο Mansoor Al Mahmoud επικεφαλής του Qatar Investment Authority “το fund θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία, στην οποία θεωρεί ότι ακόμη οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές.

    Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της ελληνικής αποστολής

    Όπως είπε στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. «Ενισχύουμε τη σχέση μας με την επιχειρηματική κοινότητα του Κατάρ που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και κάνουμε ένα βήμα προσέγγισης με την πολιτική ηγεσία της χώρας
    Αποτυπώνοντας περαιτέρω το κλίμα από τις συναντήσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα» και ότι έχουν «μια θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως δείχνουν ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας.
    Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους υπουργούς Εμπορίου και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους από τον σύνδεσμο επιχειρηματιών του Κατάρ και τον επικεφαλής του Qatar Investment Authority που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικο εργαλείο της χώρας.
    Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Silatech καθώς και με μεμονωμένους επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης, επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην Ντόχα με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είχε συνάντηση και με μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στο Κατάρ, τα οποία είτε εργάζονται ως στελέχη σε επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στο Καταρ για ακαδημαϊκούς λόγους.
    Στις δυνατότητες και το βελτιωμένο κλίμα για επενδύσεις στη σημερινή συγκυρία, αναφέρθηκε και ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Κατάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ