• Business

    Φραγκογιάννης: Η εξωστρέφεια είναι μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας

    • NewsRoom
    Φραγκογιάννης: Κρίσιμο εργαλείο το Συμβούλιο Εξωστρέφειας στην Οικονομική Διπλωματία

    Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης


    “Η διεθνοποίηση, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι, συνεπώς, απλή επιλογή, αλλά αδήριτη ανάγκη, για την μελλοντική βιωσιμότητα της χώρας μας”, είπε σήμερα μιλώντας στην ημερίδα των πρέσβεων ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.
    Όπως είπε, στη  σύγχρονη εποχή οι διαφορές μεταξύ των παραδοσιακών εκφάνσεων της διπλωματίας και της οικονομικής διπλωματίας γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες αλλά και ότι στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, η ενδεχόμενη αδυναμία προσαρμογής μιας χώρας στους κανόνες του διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού δεν οδηγεί μόνο σε στασιμότητα, αλλά στην περιθωριοποίηση, ή την οπισθοδρόμηση.
    Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, δίνουν τεράστιο βάρος στον τομέα της εξωστρέφειας ως μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους δημιουργίας του υφυπουργείου Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
    Και εξήγησε ότι η απόφασή να ενσωματωθούν υπό την σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών, όλες  οι δομές και φορείς εξωστρέφειας, που υπήρχαν διάσπαρτες στην ελληνική διοίκηση υπηρετεί έναν απλό αλλά πολύ σημαντικό σκοπό: Να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κόμβος που μέσω των εθνικών μας αντιπροσωπειών, θα προωθήσει και θα προβάλλει την ελληνική οικονομία.
    Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις της ομάδας του στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και για την προοπτική που έχει σήμερα το Enterprise Greece λειτουργώντας με ευέλικτη δομή.
    “Σκοπός μας, εκτός από τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, είναι και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, με υπερηφάνεια και ικανοποίηση μπορώ να αναφέρω το πρόσφατο παράδειγμα του ταξιδιού μας στην Κίνα.
    Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα άσκησης Οικονομικής Διπλωματίας. Ενεργοποιήσαμε πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και επιχειρηματικές δράσεις, για να δρέψουμε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από τις 315 συναντήσεις που κλείσαμε για τις 65 ελληνικές επιχειρήσεις που μας συνόδευσαν, με 125 κινεζικές επιχειρήσεις.
    Στο σκέλος των επενδύσεων ο ρόλος του δικτύου των γραφείων ΟΕΥ, αλλά και του Enterprise Greece θα είναι κομβικός. Πρόκειται για τα κύρια όργανα μέσα από τα οποίο μπορεί να αποκτήσει μια πρώτη επαφή με την ελληνική αγορά ο ξένος επενδυτής.  Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεσή μας είναι η δημιουργία ενός πραγματικού one stop shop που θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει τις επενδύσεις στη χώρα.
    Με τον πρόσφατο νόμο 4635/2019 με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Enterprise Greece ώστε να μετασχηματισθεί σε μία εξωστρεφή, σύγχρονη και δυναμική εταιρική δομή που θα συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.
    Επιδιώκουμε το Enterprise Greece να  εξελιχθεί σε μια ευέλικτη μορφή που θα διευκολύνει  την Ελληνική Πολιτεία:
    • για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων,
    • για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών,
    • για την κατάρτιση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας»
    • για την υποστήριξη στην υλοποίηση ελληνικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού και
    • την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.
    Τέλος αναφέρθηκε στο νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, στη νέα Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας και τις ενέργειες για τη δημιουργίας μιας νέας ενιαίας ισχυρής εικόνας για την Ελλάδα που θα βοηθήσει  τις επιχειρήσεις που δρουν στο εξωτερικό, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
    Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών που θα ολοκληρώνει το πλαίσιο της μεταρρύθμισης που αφορά την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και θα αποτελέσει το έναυσμα πολλών διεργασιών, που βασικό σκοπό έχουν την προαγωγή των ελληνικών προϊόντων και την εξυπηρέτηση των Ελληνικών επιχειρήσεων στις προσπάθειες τους.
    Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας θα προχωρήσουν στην ενοποίηση όλων των υπηρεσιών που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο που περιλαμβάνει:
    • τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ,
    • τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και ΟΟΣΑ,
    • όπως επίσης και την εποπτεία των φορέων Enterprise Greece και ΟΑΕΠ.
    Μέσα στην επόμενη χρονιά, οι αλλαγές θα αποτυπωθούν και σε μια νέα Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, η οποία θα περιλαμβάνει και την ενότητα της προώθησης των εξαγωγών αλλά και της προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
    Η Στρατηγική θα περιλαμβάνει προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας,  κίνητρα, με κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση και με εργαλεία εξωστρέφειας για τις  ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, ανταγωνιστικά, σε διεθνές επίπεδο.
    Επιπλέον, θα υπάρχουν και πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας ελκυστικός διεθνής κόμβος.
    Θέλω να αναφερθώ όμως και σε ένα συμπληρωτικό στοιχείο το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Η εικόνα, κυρίες και κύριοι, έχει μεγάλη σημασία.
    Είναι δύσκολο για έναν μικρό επιχειρηματία που επιχειρεί να συνδιαλλαγεί με μια μεγάλη επιχείρηση η οποία θέλει να εισαγάγει τα προϊόντα του σε μια μεγάλη αγορά της Ευρώπης ή της Αμερικής, να καθίσει στο τραπέζι, κουβαλώντας την εικόνα που έχει ο ξένος επιχειρηματίας για την Ελλάδα.
    Πολλές φορές η εικόνα αυτή συνδέεται με την ομορφιά του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.Υπάρχει όμως και μια άλλη εικόνα πιο πρόσφατη και ίσως πιο δυνατή. Αυτή της ανεργίας, της αναξιοπιστίας, της κρίσης. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Έτσι λοιπόν συστήσαμε, μιαν ομάδα εργασίας που την ονομάσαμε ‘’Repositioning Greece’’.
    Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία θα φέρει όλες τις αξίες από το παρελθόν αλλά θα έχει και θα κατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δηλαδή υψηλή τεχνολογία, επιστήμες, σύγχρονες διακρίσεις στον τομέα των επιστημών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
    Θέλουμε να δημιουργήσουμε την υπόσταση και την εικόνα της νέας Ελλάδας. Και εργαζόμαστε όχι με ορίζοντα το 2020 αλλά το 2030.
    Ο κάθε φορέας, δημόσιας ή ιδιωτικής ζωής, οφείλει να προβάλει ένα κομμάτι από αυτή την εικόνα. Και όλα τα κομμάτια αυτά μαζί, να συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Τη νέα αρχιτεκτονική της εικόνας της Ελλάδας.
    Δεν απαρνιόμαστε τίποτα από το παρελθόν, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα είναι αυτό που διεκδικούμε να είμαστε στη σύγχρονη εποχή”.



    ΣΧΟΛΙΑ