• Business

    Φραγκογιάννης: Μεγάλες ξένες επενδύσεις το επόμενο τρίμηνο – Κατατίθεται το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

    Ο κ. Φραγκογιάννης (δεύτερος από αριστερά) με τον Έλληνα πρεσβευτή στην Ντόχα, τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ


    Μεγάλες επενδύσεις αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο περιθώριο  του DohaForum ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. «Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις και θα δούμε θετικές εκπλήξεις» σημείωσε λέγοντας ότι σύντομα θα δούμε την έναρξη μεγάλων επενδύσεων.

    Όπως ανέφερε, «το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας έχει γίνει πολύ δουλειά και το επόμενο διάστημα θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα».

    Ταυτόχρονα, είναι έτοιμο να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας στο οποίο θα περιγράφονται για πρώτη φορά οι κατευθύνσεις, αλλά και η στρατηγική για την επίτευξη τριών στόχων: τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνοποίησή τους,  την προσέλκυση επενδύσεων και διευκόλυνση στην υλοποίησή τους και για το συντονισμό των κινήσεων για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    «Στόχος μας είναι να έχουμε μια ενιαία και συντονισμένη δυνατή φωνή προς τα έξω. Για το σκοπό αυτό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ενιαία πλατφόρμα οι πρεσβείες, το Enterprise Greece, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων αλλά και οι Σύνδεσμοι και τα Επιμελητήρια, στην οποία θα μπορούν να βρουν όποια πληροφορία χρειάζονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το βήμα προς την εξωστρέφεια. Θα μπορεί να καθοδηγηθεί από το πρώτο στάδιο ακόμη και μια μικρή επιχείρηση βρίσκοντας σε μια πλατφόρμα όλη την απαραίτητη διαδικαστική πληροφορία, αλλά και όλους τους Συνδέσμους και τα Επιμελητήρια που μπορεί να τη βοηθήσουν», σημείωσε.

    Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την εξωστρέφεια – Έρχονται οι μονάδες ταχείας ανάπτυξης

    «Σύντομα θα κατατεθεί το ενιαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα προβλέπει το μετασχηματισμό της μονάδας για την οικονομική διπλωματία ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Προβλέπεται ότι το Enterprise Greece και οι υπάλληλοι των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα έχουν μια πιο στενή συνεργασία».

    Το Enterprise Greece, θα γίνει ο βασικός άξονας της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα ενισχύει μέσα από στοχευμένες ενέργειες και εργαλεία τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα.  Επίσης, ο υφυπουργός εξήγγειλε πως μέσα σε έξι μήνες θα δημιουργηθούν στο Enterprise Greece «μονάδες ταχείας ανάπτυξης», που θα παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα σαν ένα επενδυτικό προορισμό. «Θα προσλάβουμε 10-12 άτομα που θα έχουν σαν αρμοδιότητα, να παρουσιάζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, να πηγαίνουν παντού και να προσελκύουν τόσο grennfield επενδύσεις, όσο και να στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις».

    Repositioning Greece

    «Η χώρα χρειάζεται μια ενιαία πολυδιάστατη εικόνα προς τα έξω, και δουλεύουμε γι αυτό μαζί  με την ομάδα του Στηβ Βρανάκη. Δεν μπορεί η Ελλάδα να στηρίζεται στην εκστρατεία του υπουργείου Τουρισμού, γιατί είναι πολλά περισσότερα» σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από εξαιρετικά στελέχη το περιεχόμενο, το media content, που θα βγαίνει ενιαία προς τα έξω και τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε την 4η συνάντηση με τον κ Βρανάκη. Η συμβουλευτική ομάδα για την αρχιτεκτονική της εικόνας της χώρας: «Repositioning Greece» θα ολοκληρώσει τις εργασίες της σε 3-4 μήνες παρουσιάζοντας το «media content» που θα περιλαμβάνει στοιχεία της χώρας για κάθε τομέα με ενιαίο τρόπο. Αποδέκτης του περιεχομένου θα είναι και η Επιτροπής για τη διοργάνωση “Ελλάδα 2021″».

    Οι συναντήσεις στο Κατάρ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών,στο πλαίσιο  του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, πραγματοποίησε σειρά επαφών  με αξιωματούχους του Κατάρ, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους υπουργούς Εμπορίου και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους από τον σύνδεσμο επιχειρηματιών του Κατάρ και τον επικεφαλής του Qatar Investment Authority που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικο εργαλείο της χώρας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ.

    «Η επιχειρηματική κοινότητα του Κατάρ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα και κάνουμε ένα βήμα προσέγγισης με την πολιτική ηγεσία της χώρας» δήλωσε ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του φόρουμ στην Ντόχα.

    «Υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα και διαπιστώνουμε μια θετική διάθεση για επενδύσεις στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον αφορά  τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας» τόνισε.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Silatech καθώς και με μεμονωμένους επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην Ντόχα με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είχε συνάντηση και με μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στο Κατάρ, τα οποία είτε εργάζονται ως στελέχη σε επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στο Καταρ για ακαδημαϊκούς λόγους.

    Τι ζητούν οι επενδυτές

    Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, “τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον:  η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Τα κίνητρα για τις επενδύσεις λειτουργούν συμπληρωματικά”.

    Η Ελλάδα έχει μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης και  πληροί σήμερα και τις τρεις προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράζεται  από Κινέζους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, αλλά και από τον αραβικό κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ