• Business

    Προεκλογικό τσουνάμι χτυπάει τη ΔΕΠΑ: Από το θρίλερ Τζώρτζη στην αναστάτωση για έλλειψη φυσικού αερίου

    Δημήτρης Τζώρτζης. CEO ΔΕΠΑ


    Σε δυσχερή θέση έχει βρεθεί ο όμιλος της ΔΕΠΑ, καθώς, εν μέσω των πιέσεων του υπουργείου για παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δ. Τζώρτζη και της συνεχιζόμενης άρνησής του να δεχτεί, η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, έχει γίνει ακυβέρνητο καράβι και φέρεται να μην μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της.

    Πληροφορίες  αναφέρουν ότι από προχθές δημιουργήθηκε  αναστάτωση για την εξασφάλιση των απαραίτητων φορτίων φυσικού  αερίου καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ δεν αρκούν να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών της μέχρι τις 15 Ιουνίου.  Ακολούθησε κινητοποίηση για να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα φορτία από ιδιώτες παραγωγούς και το όλο θέμα έδωσε περισσότερα επιχειρήματα στην πλευρά του υπουργείο Ενέργειας, που ανησυχεί πλέον φανερά για την επάρκεια και την ικανότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου να αντεπεξέλθει στις ευθύνες του.

    (upd) Μάλιστα απαντώντας σε αυτές τις φήμες και στο δημοσίευμα αυτό του mononews.gr χθες αργά το βράδυ,με σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαίωνε για την επάρκεια φυσικού αερίου απο 15/6 μέχρι 15/8 χωρίς ουσιαστικά να διαψεύδει για την αναστάτωση που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

    “Η άρση της εμπιστοσύνης από το υπουργείο στον επικεφαλής της ΔΕΠΑ, που ελέγχεται από το Δημόσιο, σημαίνει  ταυτόχρονα, ότι ο ίδιος πλέον, δεν έχει τη  δυνατότητα  να διοικήσει αποτελεσματικά και να δεσμεύσει την εταιρεία έναντι τρίτων. Όσο επικρατεί αυτή η ανισορροπία, δε διασφαλίζεται  η ομαλή  λειτουργία  της εταιρείας και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί   συμβάσεις, projects και  εργασιακές σχέσεις  ή να την εκπροσωπεί  αποτελεσματικά”, σημειώνουν κύκλοι της ΔΕΠΑ, τονίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή  αδυναμία με δεδομένο ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στο νευραλγικό χώρο της επάρκειας ενέργειας.

    Το βέβαιο είναι ότι η προεκλογική περίοδος έχει κοστίσει ιδιαίτερα στην εταιρεία, που ήταν στην τελική ευθεία για να προχωρήσει στο διαχωρισμό της σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η προκήρυξη των εκλογών, όχι μόνο έβαλε τέλος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη ΔΕΠΑ, αλλά πυροδότησε και την κόντρα υπουργείου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών  του υπουργού.

    Ακολούθησε μια περίοδος πρωτοφανούς ακυβερνησίας στη ΔΕΠΑ για τρεις εβδομάδες με τον κ.  Τζώρτζη να αρνείται να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στον πρόεδρο της εταιρείας, όπως ζητήθηκε επισήμως από το Υπουργείο Ενέργειας, με επιστολή προς τους μετόχους, εξαιτίας των χειρισμών του σε μια σειρά ζητημάτων, από τα χρονοδιαγράμματα της διάσπασης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ έως τα εργασιακά θέματα.

    Γόρδιος δεσμός η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

    Με θέμα τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με το υπουργείο Ενέργειας. ‘Ομως παρότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύμπνοια, άλλες πληροφορίες τονίζουν ότι ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα καθώς για το ΤΑΙΠΕΔ, η τήρηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης επιβάλλουν, η όποια σύγκληση Γενικής Συνέλευσης να προέλθει μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΔΕΠΑ.

     Πλέον, σύμφωνα με κύκλους κοντά στη διαδικασία, αναμένεται η πίεση του υπουργείο από το ΤΑΙΠΕΔ να μεταφερθεί στο ΔΣ της ΔΕΠΑ ώστε να προχωρήσει στην σχετική εισήγηση που θα  δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους της εταιρείας να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση.

    Κύκλοι κοντά στη διαδικασία τονίζουν:

    “Δεν πρέπει να υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του επικεφαλής της ΔΕΠΑ και του υπουργείου όμως από την άλλη, δεν δικαιούται ο υπουργός να παραιτεί Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας εταιρείας. Είναι μια απόφαση επιχειρησιακού χαρακτήρα και μόνο το ΔΣ μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και έχει την αρμοδιότητα να την κρίνει να αξιολογήσει την επάρκειά του και αν υπάρχει κίνδυνος για την εταιρεία ή την επάρκεια της χώρας, να δράσει. Αν δεν μπορεί το ΔΣ να άρει την εμπιστοσύνη του στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, πρέπει τουλάχιστον να αναφέρει ότι υπάρχει ένας ανώτερος λόγος που αφορά τη λειτουργία της εταιρείας για τον οποίο πρέπει να ενημερώσει τους μετόχους”.

    “Υπάρχουν διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που πρέπει να τηρηθούν για να συγκληθεί Γενική Συνέλευση. Πρέπει το ΔΣ της ΔΕΠΑ να αποφασίσει ότι αίρει την εμπιστοσύνη του στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, ή ότι υπάρχει αιτιολογημένη πρόταση ή εισήγηση από το ΔΣ της ΔΕΠΑ που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι μέτοχοι οφείλουν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση. Μέχρι να φτάσουμε στην προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι δε λειτουργούν με αυθαιρεσία και τηρούν τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης.”

    Οπότε, πλέον, το μπαλάκι της ευθύνης επιστρέφει στο ΔΣ της ΔΕΠΑ που αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει τις σχετικές αποφάσεις ώστε να οδηγηθούν οι μέτοχοι στην σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο.

    Το χρονικό της κόντρας Σταθάκη-Τζώρτζη
    Το πρόβλημα στις σχέσεις  Υπουργού Ενέργειας και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ ξεκίνησε, όταν ο κ. Δ. Τζώρτζης δεν υποστήριξε την απόφαση του υπουργού για τη μονιμοποίηση των συμβάσεων υπαλλήλων της ΔΕΠΑ, που είχε υποσχεθεί ο υπουργός.  Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζώρτζης θεωρούσε ότι τις αποφάσεις για τη μονιμοποίηση των συμβάσεων θα τις λάμβαναν οι διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι τελικά έπρεπε ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη και μάλιστα προεκλογικά, δεν το δέχτηκε.

    Η σχέση του κ. Τζώρτζη με το υπουργείο εξωθήθηκε στα άκρα με τη απεργία των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και την επιλογή του κ. Τζώρτζη να  “στηρίξει” την προσφυγή των εργολαβικών εργαζομένων κατά της απεργίας  για να προκηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η  εξέλιξη αυτή εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εκνεύρισε τον υπουργό και δυναμίτισε τη δύσκολη σχέση τους.

    Πλέον η κόντρα υπουργού – διοίκησης ΔΕΠΑ δεν αφορά τα εργασιακά, καθώς σήμερα η συζήτηση αφορά στη συνολική αμφισβήτηση της επάρκειάς του, η οποία για άλλους αποτελεί πρόφαση και για άλλους πραγματικό γεγονός.

    Ο,τι από τα δύο όμως κι αν είναι, το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΠΑ είναι μια νευραλγική για την αγορά ενέργειας της χώρας εταιρεία που δεν μπορεί να παραπαίει εν μέσω μιας κόντρας που την αποδυναμώνει και δημιουργεί κινδύνους για όλη την αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ