• Business

    ΔΕΠΑ: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο

    ΔΕΠΑ


     Μείωση πωλήσεων και μείωση του μεριδίου της στην αγορά παρουσιάζει στο πρώτο τρίμηνο το έτους η ΔΕΠΑ.
    Έτσι, το πρώτο τρίμηνο και της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις σημείωσαν συρρίκνωση κατά 14% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, αγγίζοντας τα 814 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι 947 εκατ. κυβικά πέρυσι. Σημειώνεται ότι και πέρυσι το  πρώτο τρίμηνο ήταν μειωμένο έναντι της ανάλογης χρονικής περιόδου του 2017, κατά την οποία οι πωλήσεις της ήταν1,23 δισ. κυβικά μέτρα.
    Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παρουσίας της εταιρείας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά οφείλεται στην αυξανόμενη παρουσία  των ανταγωνσιτών της και παρότι συνολικά η αγορά του φυσικού αερίου αυξάνεται.
    Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς,  το αέριο καύσιμο ενίσχυσε κατά 9% το μερίδιό του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αγγίζοντας το 35% έναντι 26% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Μείωση μεριδίου το 2019

    Με βάση την πορεία της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται το 2019 να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΠΑ  από το 58%, στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 2018,  με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν ότι το μερίδιό της  μπορεί να είναι και λιγότερο από το 50% της αγοράς.
    Αντίθετα με τη μείωση των πωλήσεών της, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας  άγγιξαν το πρώτο τρίμηνο τα 47 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% από το αντίστοιχο περισνό τρίμηνο.
    Η καλύτερη κερδοφορία αποδίδεται στην πορεία των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής (που πλέον ανήκουν κατά 100% στη ΔΕΠΑ) υπεραντιστάθμισαν την κερδοφορίας από το μειωμένο τζίρο από τη χονδρεμπορική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ