• Ενέργεια

    ΔΕΠΑ: Έχουμε επάρκεια φυσικού αερίου από 15/6 ως 15/8


    Με ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ διαβεβαιώνει για την επάρκεια του φυσικού αερίου για το καλοκαίρι, απαντώντας στις πληροφορίες για αναστάτωση σχετικά με την επάρκεια του φυσικού αερίου αυτή την περίοδο.

    Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου από τις 15/6 μέχρι τις 15/8 ενώ οι πληροφορίες για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε και το σχετικό δημοσίευμα του mononews που αναφερόταν στην ανησυχία για έλλειμμα αερίου, αναφερόταν στην περίοδο μέχρι τις 15/6, την εβδομάδα αυτή που διανύουμε δηλαδή, κατά την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τη ζήτηση για ενέργεια στο σύστημα.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση η ΔΕΠΑ αναφέρει:

    “Πέρυσι, το 2018, η ελληνική αγορά ΦΑ από 15/6 έως 15/8 κινήθηκε συνολικά σε 8,1 TWh, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα φέτος, το 2019, εκτιμάται σε 9,2 TWh.Βάσει του τελικού ετήσιου προγράμματος εκφορτώσεων ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές εκφορτώσεις για το ως άνω διάστημα ανέρχονται σε 7,3 TWh, όταν το 2018 οι ποσότητες που εκφορτώθηκαν στην Ρεβυθούσα ήταν 2,4 TWh.

    Επιπλέον, η μέγιστη τεχνική δυναμικότητα εισόδου από το Σιδηρόκαστρο και τους Κήπους (αέριο αγωγού για τους δύο μήνες) ανέρχεται σε 5,9 TWh. Οπότε η δυνητικά διαθέσιμη ποσότητα αερίου στην Ελληνική αγορά για την περίοδο από 15/6 έως 15/8 είναι 13,2 TWh, κατά πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ζήτηση, χωρίς να χρειάζονται οποιεσδήποτε «έκτακτες κινήσεις» από την πλευρά της ΔΕΠΑ.

    Μάλιστα, σε τακτική σύσκεψη Εμπορίας στις 11/6 υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των φορτίων ΥΦΑ, ώστε να αποφευχθεί συμφόρηση στη Ρεβυθούσα από την πληθώρα των πλοίων που είναι προγραμματισμένα να εκφορτωθούν. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η ΔΕΠΑ συνεχίζει κανονικά και προγραμματισμένα την τροφοδοσία με ΦΑ των πελατών της, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, αλλά και εξάγοντας στην Βουλγαρία.”



    ΣΧΟΛΙΑ