• Business

    Πού βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα των Folli Follie;

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie


    Μετά από μια βροντώδη πτώση κατά 55,2% στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων και έχοντας απολέσει το 63,8% της αξίας της από την αρχή του έτους, η πολυεθνική εταιρεία Folli Follie έχει φτάσει να αποτιμάται στο χρηματιστήριο στα 459,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα μετρητά που δηλώνει ότι έχει στο ταμείο της και τα οποία, με βάση το δημοσιοποιημένο ισολογισμό της, ήταν στα 446,3 εκατ. ευρώ, στη λήξη της περσινής χρονιάς. Εμμέσως πλην σαφώς, το ύψος της στάθμης των μετρητών έχει αμφισβητηθεί από το αμερικανικό κερδοσκοπικό fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο, ενώ ακόμη η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν έχει καταστήσει σαφές το τι πραγματικά συμβαίνει.

    Με την έννοια ότι δεν έχουν παρουσιαστεί, ακόμη με επίσημα στοιχεία από την πλευρά των Folli Follie, τα ταμειακά της διαθέσιμα. Κυρίως αυτά που είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία σχετικά εύκολα, αλλά και γρήγορα, θα μπορούσε να είχαν παρουσιαστεί όπως λένε άνθρωποι της αγοράς.

    Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των Folli προκύπτει ότι ένα τμήμα των διαθεσίμων της είναι σε ελβετικές τράπεζες. Και τούτο, καθώς η εταιρεία έκανε λόγο για αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου, στις εξηγήσεις που έδωσε για τα χαμηλά έσοδα από τόκους που είχε στη χρήση του 2017.

    Ορισμένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των μετρητών των Folli Follie είναι σε τράπεζες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πέραν της Ελβετίας, διαθέσιμα σε μετρητά υπάρχουν και σε βρετανικές τράπεζες. Ωστόσο τέτοιου είδους αναφορές δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα από την εταιρεία.

    Άγνωστο επίσης παραμένει αν η Διοίκηση των Folli παρουσίασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τραπεζικά «εξτρέ» ή αν δήλωσε προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ότι θα το πράξει εν ευθέτω χρόνω. Η πρώτη περίπτωση μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ για τη δεύτερη δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι όντως είναι έτσι.

    Άλλωστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πέραν των όσων η ίδια ανακοινώνει, κινείται και δρα με τρόπους που διασφαλίζουν το απόρρητο, σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση από πολλές απόψεις.

    Για τους επαγγελματίες της αγοράς, το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων της Folli πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει με πρωτοβουλία της εισηγμένης εταιρείας. Είτε με ξεκάθαρη και δεσμευτική δήλωση της Διοίκησης είτε και με την παρουσίαση συγκεκριμένων παραστατικών που θα θέτουν τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις μπορεί να εγείρονται.

    Ενδεχομένως σήμερα για την υπόθεση των Folli να ακουστούν περισσότερα στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της εποπτικής αρχής για το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζεται η «επίθεση» των funds στα Folli Follie – Νέα μεγάλη πτώση για τη μετοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο πλήγμα για τη Folli Follie: Σήμα για σορτάρισμα της μετοχής και από άλλο fund

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σύσσωμη η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ και οι επιτυχίες Βρεττού στην HSBC 



    ΣΧΟΛΙΑ