• Business

    Πού αποδίδεται το «ράλι» στην ΕΥΔΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Στα 137 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις του Δημοσίου από την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,70% 5,71 για το τίμημα του αδιύλιστου νερού, ποσό που εκκρεμεί από το 2013.

    Πρόκειται για την υλοποίηση της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές, δίδοντας στην ΕΥΔΑΠ το δικαίωμα της αποκλειστικής παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς της. Η σύμβαση αυτή πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2020 και πλέον μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

    Για την αγορά, αυτό αποτελεί καλό νέο, αφού, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, μετά τον διακανονισμό του ποσού αυτού με το Δημόσιο, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ, με επιστροφή μετρητών προς τους μετόχους. Με βάση τα στοιχεία του περασμένου εξαμήνου τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, η οποία, σημειωτέον, έχει μηδενικό δανεισμό, ανέρχονται πάνω από 457 εκατ. ευρώ!

    Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή της Αθήνας για τα επόμενα 20 χρόνια και το τίμημα του αποληφθέντος νερού από 1/7/2013 έως 30/9/2020, η εταιρεία στο πλαίσιο των προσπαθειών της για λύση και οριστική διευθέτηση της σχετικής εκκρεμότητας συνεχίζει να εξετάζει, με τη συνδρομή οικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων όλες τις παραμέτρους της απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος (όπως προβλέπεται στην από 09/12/1999 σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Εταιρεία και την ΚΥΑ 135275/22.5.17) της δυνατότητας ανάκτησης από την ΕΥΔΑΠ του όποιου επιπλέον κόστους αδιύλιστου ύδατος τυχόν προσδιορισθεί, για την παραπάνω περίοδο.

    Η εταιρεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την διευθέτηση της υπόθεσης, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Πάντως, δόθηκε μία ακόμα παράταση στο εκκρεμές αυτό ζήτημα, μέχρι το τέλος Απριλίου.

    Από την πλευρά του, σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου, το Δημόσιο έχει αρχίσει να πληρώνει μέρος των οφειλών του σε σχέση με το παρελθόν. Οι συνολικές εισπράξεις από το Δημόσιο ανήλθαν για το Α’ Εξάμηνο του 2020 σε 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,7 εκατ. ευρώ του Α’ Εξαμήνου του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 38,59%.

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για το Α’ Εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. είναι οφειλές της ΕΥΔΑΠ Παγίων.

    Σημειώνεται ότι ισχυρός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ είναι το fund του Tζον Πόλσον, με ποσοστό 9,99%. Στο 61% ανέρχεται η συμμετοχή του Δημοσίου (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ).

    Η μετοχή σημείωσε χθες άνοδο 6,78%, στα 7,56 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτές είναι οι εισηγμένες που θα δώσουν μέρισμα παρά την κρίση

    Τρεις προσφορές για το δίκτυο ακαθάρτων στο Δήμο Μαραθώνα, έργο €90 εκατ.

    Ψυττάλεια: Νέα παράταση στη σύμβαση των Άκτωρ – Άβαξ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ