• Business

    ΕΥΔΑΠ: Πώς ο Χάρης Σαχίνης βρήκε τη χρυσή τομή στη διαφωνία με το Δημόσιο για το αδιϋλιστο νερό

    Χάρης Σαχίνης


    To πόσο έχει απονευρωθεί η αγορά προκύπτει από το εξής νέο: Πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ η πρόταση για τη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 157 εκατ. ευρώ και μένει η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά. Δηλαδή, ένα μείζον θέμα που προκαλούσε αβεβαιότητα για την πορεία της μετοχής χάρη στο στιβαρό management του Χάρη Σαχίνη ήρθε σε πέρας.

    Παρ’ όλ’ αυτά η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν η αναμενόμενη χθες.

    Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις ενώ θα γίνει και γενική συνέλευση για να εγκρίνει και τυπικά τη σχετική απόφαση.

    Ουσιαστικά η ΕΥΔΑΠ βρίσκει μία μέση λύση στο θέμα, αφού η απαίτηση του ελληνικού δημοσίου έφτανε ακόμα και στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ θεωρούσε πως δεν έπρεπε να καταβάλει κάποιο ποσό, λόγω των έργων συντήρησης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου η ΕΥΔΑΠ είχε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 441,3 εκατ. ευρώ, ενώ στις υποχρεώσεις έχει καταχωρηθεί κονδύλι ύψους 163,33 εκατ. ευρώ για πρόβλεψη επιβάρυνσης αδιύλιστου νερού.

    Σταθερά διατηρήθηκαν τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT*) για το εννεάμηνο του 2021 τα οποία διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ από 49,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 19%.

    Όσον αφορά στο γ΄ τρίμηνο του 2021, το EBIT παρουσίασε αύξηση κατά 3,9%, στα 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020.

    Κατά το εννεάμηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 57,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 56,7 το 2020, αυξημένα κατά 1,9%.

    Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 34,8 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,3%.

    Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 14% από 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 27,8% λόγω της μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που προέκυψε από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 24%.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, ανέφερε: «Το εννεάμηνο του 2021 η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετώπισε, όπως η εξάπλωση της πανδημίας, οι πυρκαγιές και η παγκόσμια αύξηση των τιμών στην ενέργεια ενώ εστίασε στην επίτευξη των κυριότερων στόχων της όπως η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και ο μετασχηματισμός της Εταιρείας. Το τέλος του 2021, βρίσκει την ΕΥΔΑΠ ισχυρή και έτοιμη να συνεχίσει την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της πλάνου, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξή της περαιτέρω πάντα υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης».

    Η αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ ανέρχεται στα 772 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ψυττάλεια: Κλείνει ο διαγωνισμός «σήριαλ» – ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ επίσημα οι ανάδοχοι

    ΕΥΔΑΠ: Αποπληρώνει τα 154 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο – Διεκδικεί το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση της Αττικής

    ΕΥΔΑΠ: Στα 257,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ