• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτές είναι οι εισηγμένες που θα δώσουν μέρισμα παρά την κρίση


    Αντίδοτο στην κρίση αποτελούν τα μερίσματα που θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες για την απελθούσα δύσκολη χρήση του 2020.

    Είδηση αποτελεί και μόνο το γεγονός ότι οι εισηγμένες θα δώσουν μέρισμα για το 2020, σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές.

    Πριν από έναν μήνα, σε έκθεσή της, η Εθνική Χρηματιστηριακή έγραφε ότι υπάρχουν δώδεκα μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα δώσουν το 2021 έως και διψήφια μερισματική απόδοση, από 1,5% έως 11,3%.

    Οι μετοχές που κατ’ εξοχήν προσφέρονται για τοποθέτηση λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης είναι τέσσερις: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΛΠΕ. Ο αριθμός των μετοχών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουν οι Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου που θα εγκρίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης. Μέχρι τότε αναμένεται να αυξηθούν και οι εισροές προς τις μετοχές των εταιρειών εκείνων που προτίθενται να δώσουν μέρισμα.

    Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι μία κρίσιμη «μερισματική» περίπτωση, εξαιτίας της υποδραστηριότητας των καταστημάτων του, αλλά και της συμμετοχής των πελατών του που ουσιαστικά είχε αποκοπεί. Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις χρηματιστηριακών και ξένων οίκων, ποικίλλουν και έχουν μεγάλο κενό οι μεταξύ τους εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εκτιμήσεις που ξεκινούν από τα 20 λεπτά και φτάνουν μέχρι το 1,20 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, έχουν δηλώσει ότι θα διανείμουν μέρισμα, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί σε ποσό, η Epsilon Net,  η Alpha Trust, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ και μια σειρά άλλων εταιρειών που, προς το παρόν, διατηρούν τα χαρτιά τους κλειστά.

    Η πρώτη εταιρεία που θα κόψει μέρισμα φέτος είναι η Autohellas, κίνηση που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Απριλίου. Το μέρισμα θα είναι ύψους 23 λεπτών.

    Κατά τα άλλα, μέρισμα 0,36 ευρώ έχει δηλώσει ότι θα διανείμει η Μυτιληναίος, 0,64 ευρώ η Coca Cola, 0,40 ευρώ ο ΟΛΠ, 0,10 ευρώ τα ΕΛΠΕ, 0,68 ευρώ ο ΟΤΕ, αλλά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 0,35 ευρώ ως διανομή κερδών  από την πώληση της Telekom Romania.

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης τις πρώτες μέρες του Απριλίου με θέμα την επιστροφή μετρητών στους μετόχους της, αλλά και διανομή δωρεάν μετοχών της Cenergy.

    Μέρισμα 0,02 ευρώ θα διανείμει η Βιοχάλκο, που μαζί με τις θυγατρικές της έχει κάνει μεγάλο ράλι στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα.

    Απόφαση για τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ έχει λάβει η διοίκηση της Παπουτσάνης.

    Μέρισμα 0,035 ευρώ θα διανείμει η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας.

    Η Τιτάν δεν θα δώσει μέρισμα για την περασμένη χρήση, αλλά θα προχωρήσει στην επιστροφή μετρητών προς τους μετόχους της, 0,40 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ