• Business

    Πώς θα γίνει το φακέλωμα των τραπεζικών λογαριασμών 1,5 εκατομμυρίων επαγγελματιών


    Ώρα μηδέν για το έντυπο Ε3 της εφορίας το οποίο οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών με στόχο να αποτελέσει το ηλεκτρονικό δίχτυ της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών που γίνεται μέσω της διόγκωσης των επαγγελματικών δαπανών που περιορίζουν τα καθαρά κέρδη τους. Το έντυπο βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η οριστικοποίησή του εντός των επόμενων ημερών.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετατρέπει το αναμορφωμένο έντυπο Ε3 που υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση, σε big brother των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 1,5 εκατ. φορολογούμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα επιχειρώντας τον εντοπισμό των «ύποπτων» δαπανών, που «ψαλιδίζουν» το φορολογητέο εισόδημα.

    Η «τρύπα» που άνοιξε στις φετινές εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, μεγάλο μέρος της οποίας αποδίδεται στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκάλεσε προβληματισμό στο ΥΠΟΙΚ.

    Στο νέο έντυπο Ε3, θα καταγράφονται αναλυτικά τα έσοδα και οι δαπάνες ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν λογαριασμούς, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν μέσα από τον ποιο τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιούν τις συναλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Έτσι ο έλεγχος διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας όπως η υποχρεωτική πληρωμή της μισθοδοσίας αλλά και των συναλλαγών άνω των 500 ευρώ μέσω τράπεζας, θα γίνει πολύ πιο εύκολος.

    Σύμφωνα και με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή στόχος της αναμόρφωσης του Ε3 είναι η πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση οικονομικών δεδομένων όλων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Α.Α.Δ.Ε. επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων του εντύπου από όλους τους υπόχρεους, να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

    Γιώργος Πιτσιλής ΑΑΔΕ
    Γιώργος Πιτσιλής. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

    Πρόσθετα στοιχεία

    Τα στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν στο νέο έντυπο είναι πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο έντυπο Ε3 κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίες καλείται να δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, αναλυτικά στοιχεία για:

    • Τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις
    • Τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς
    • Τα ενεργά τερματικά POS που χρησιμοποιεί,
    • Τις ιστοσελίδες που έχει στο διαδίκτυο
    • Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησε
    • Τα e-mail που χρησιμοποιεί
    • Τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών
    • Οι αγρότες καλούνται, εξάλλου, στο νέο έντυπο Ε3 να δηλώσουν αναλυτικά ανά κατηγορία τα ποσά των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που έλαβαν το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φοροκαταιγίδα 2017: Ώδινεν όρος και έτεκε μυν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Ανεβάζει τον πήχη και βγαίνει στις αγορές με 5ετή έκδοση ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανίσχυρο το ΤΧΣ να απομακρύνει δύο μέλη της Eurobank και της Πειραιώς που δεν πληρούν τα κριτήρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ