• Business

    Πώς και πότε θα προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments-Τι σηματοδοτεί η αλλαγή ονομασίας

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    χριστοφορος παπαχριστοφορου

    Ο πρόεδρός της Prodea Investments, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου


    Με στόχο να μεγαλώσει τη διασπορά των μετοχών της (freefloat) από περίπου 1,85% σήμερα σε τουλάχιστον 20-25% η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) όπως μετονομάστηκε πλέον η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αποφάσισε κατά την χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο ΧΑΑ -περίπου 1,4 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει έως το 0,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, είναι πιθανό να προχωρήσει ένας συνδυασμός αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και πώλησης μετοχών από τους σημερινούς μετόχους.

    Για τις τελικές αποφάσεις εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ, το οποίο έχει στη διάθεσή του 10 μήνες. Η ρεαλιστικότερη εκτίμηση είναι ότι οι διαδικασίες της αύξησης θα υλοποιηθούν στις αρχές του επομένου χρόνου (το νωρίτερα).

    Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Prodea, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και τώρα αυτό που κυρίως ανησυχεί είναι η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά.

    Αναλυτικότερα, όπως αποφασίστηκε οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση. Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα μεγάλο εύρος διεθνών και εγχώριων επενδυτών μέσω μίας συνήθους διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να περιλαμβάνει, εκτός από προσφορά μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μία δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, παρέχοντας στους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ίδια τιμή όπως και οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, στο βαθμό που κάποιος μέτοχος μειοψηφίας δεν επιλέξει να πωλήσει τις μετοχές του εντός της περιόδου κατά την οποία διατηρεί δικαίωμα εξόδου, έως τις 2 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

    Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης χθες τα ανώτατα στελέχη της Prodea, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναφέρθηκαν και στο θέμα της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ η οποία έχει 7πλασιαστεί.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου «ελπίζουμε ότι θα υπάρξει διόρθωση ώστε ως ΑΕΕΑΠ να καταστούμε και πάλι ανταγωνιστικές με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες και αυτό ουσιαστικά θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος από τη μεγαλύτερη ανάπτυξή μας».

    Στην ίδια λογική ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, σημείωσε πως είναι αισιόδοξος εκτιμώντας ότι «αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει έμπρακτα, με μέτρα που έχει λάβει, ότι θεωρεί τον τομέα των ακινήτων ως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης, θα υπάρξει και μια καλύτερη αντιμετώπιση των ΑΕΕΑΠ».

    καρυτινος
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός

    Η αλλαγή της ονομασίας

    Η αλλαγή της ονομασίας της ΑΕΕΑΠ αναμενόταν από την στιγμή που η Εθνική Τράπεζα έπαψε να είναι μέτοχός της. Η Invel Real Estate (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου ελέγχει ποσοστό 98,15%.

    Το όνομα Prodea προήλθε από τις λέξεις Property, η έγγειος ιδιοκτησία, που περιγράφει το πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας και Idea, η ιδέα, με ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα εἴδω που σημαίνει βλέπω, γνωρίζω καλά.

    Τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» της νέας ονομασίας έγιναν σε εκδήλωση χθες το βράδυ στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους ανθρώπους της αγοράς του real estate τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Αντισφαίρισης, και ο πρωταθλητής Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος στη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών Αντισφαίρισης «Davis Cup» έχει την υποστήριξη της Prodea Investments.

    τσιτσιπας
    Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς

    Η Prodea είναι επίσης Μέγας Χορηγός του Davis Cup, το οποίο άρχισε χθες και ολοκληρώνεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Τατόι Club.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαχριστοφόρου, «Η μετονομασία της «Εθνική Πανγαία» σε Prodea Investments σηματοδοτεί την νέα εποχή της εταιρείας που αρχίζει με την αλλαγή στην μετοχική της σύνθεση. Συνεχίζει ωστόσο να βαδίζει στις υφιστάμενες γερές βάσεις, της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και της πολύχρονης εμπειρίας. Με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και προσήλωση στο αποτέλεσμα, πραγματοποιούμε το δικό μας όραμα και γράφουμε τη δική μας ιστορία στον τομέα των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας».

    Νίκος Χατζηνικολάου, Αριστοτέλης Καρυστινός, Στέφανος Τσιτσιπάς και Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

    Από την πλευρά του ο κ. Καρυτινός, επεσήμανε ότι «τώρα περνάμε πλέον στην επόμενη φάση της εξέλιξης της εταιρείας με στόχο να καταστήσουμε την Prodea Investments μια από τις σημαντικές εταιρείες στον κλάδο της σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και ελπίζουμε όσα επιτύχουμε στο μέλλον να μας κάνουν ακόμα πιο περήφανους».



    ΣΧΟΛΙΑ