• Business

    Πόρτο Χέλι: Και ο Κόλσον διεκδικεί το «φιλέτο» των 627 στρεμμάτων στο «Μονακό της Ελλάδας»

    Το «φιλέτο» στο Πόρτο Χέλι

    Το «φιλέτο» στο Πόρτο Χέλι


    Τον επενδυτή που θα αποκτήσει το καλύτερο «φιλέτο» στο Πόρτο Χέλι, το επονομαζόμενο και «Μονακό της Ελλάδας», λόγω των πανάκριβων ακινήτων, θα γνωρίζουμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση έκτασης 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντας στο Πόρτο Χέλι, βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά από παράταση ολίγων ημερών θα κατατεθούν στις 24 Οκτωβρίου οι προσφορές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι ο Ιρλανδός μεγιστάνας, Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον, ο οποίος έχει επενδύσει ήδη πολλά εκατομμύρια στην περιοχή αγοράζοντας ξενοδοχεία, οικόπεδο και μια πολυτελή κατοικία.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Κόλσον και τουλάχιστον 4 ακόμη επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μοναδικό αυτό δημόσιο κτήμα το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελών κατοικιών αλλά και κατοικιών που θα απευθύνονται σε πιο χαμηλά βαλάντια.

    Αλλωστε η έκταση των 627 στρεμμάτων είναι ιδανική για πολύπλευρη εκμετάλλευση, ακόμη και αν η κάλυψη φτάσει το 10% και το υπόλοιπο αξιοποιηθεί με ήπιες χρήσεις και σεβασμό στο περιβάλλον.

    Πολ Κόλσον

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακίνητο μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και μικρό αεροδρόμιο, αν και στην προοπτική αυτή αντιδρούν σφόδρα οι κάτοικοι στο Πόρτο Χέλι.

    Είναι η δεύτερη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει το ακίνητο, καθώς το 2016 αντίστοιχος διαγωνισμός δεν προχώρησε ποτέ, καθώς υπήρξαν πολλές ενστάσεις ως προς τους όρους δόμησης, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος είναι δασική έκταση κ.λπ.

    Στόχος εκείνου του διαγωνισμού ήταν να υπάρξει συνολική δόμηση 25 χιλιάδων στρεμμάτων.

    Η μία ζώνη αξιοποίησης 427 στρεμμάτων προέβλεπε μικτή χρήση για τουριστικό συγκρότημα, γήπεδο γκολφ 9 οπών κ.λ.π.

    Τα υπόλοιπα 200 στρέμματα της έκτασης θα μπορούσαν να δοθούν για χρήση αεροδρομίου «τύπου Β» με μήκος διαδρόμου έως και 1.500 μ. και πλάτος 50 μ., συν πίστα στάθμευσης και μικρό αεροσταθμό 3.000 τετραγωνικών για εξυπηρέτηση 70-80 επιβατών ανά πτήση αεροσκαφών έως και μέσου μεγέθους.

    Τι προβλέπει η προκήρυξη

    Όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά και για 7 χρόνια το ακίνητο του Δημοσίου παρέμενε αναξιοποίητο.

    Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο είναι μη παραθαλάσιο αλλά σε απόσταση 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα και 500 μέτρα από το κέντρο του οικισμού Πόρτο Χέλι.

    «Το ακίνητο έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων και εντάσσεται στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα σε μία φάση, με το υφιστάμενο πολεοδομικό του καθεστώς.

    Η επιλογή εξυπηρετεί τη στόχευση ο επενδυτής που θα προκύψει να επιλέξει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, εντός των γενικότερων δυνατοτήτων που παρέχει το χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

    Ειδικότερα, το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου απλώνεται στις πλαγιές των λόφων, έχει πανοραμική θέα και αποτελείται από εκτάσεις με θαμνώδη ή ελάχιστη βλάστηση.

    Η έκταση έχει εμβαδόν 627,41 στρεμμάτων και σχήμα επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία, με την οποία όμως δεν συνορεύει. Τα νότια όρια του ακινήτου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού στο Πόρτο Χέλι.

    Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, αντιδρούν στον διαγωνισμό τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κατασκευαστεί στην έκταση και αν φυσικά ο επενδυτής θα προχωρήσει στην κατασκευή του μικρού αεροδρομίου.

    Να σημειωθεί ότι στις 17/10 θα γίνει η ανάρτηση του Τελικού Σχεδίου Συμβολαίου στο VDR και καταληκτική ημερομηνία για επίσκεψη στο Ακίνητο ενώ στις 12/10 θα εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προς το Ταμείο από τους Ενδιαφερόμενους ερωτημάτων σχετικά με το Διαγωνισμό.

    Στις 24/10 ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών προς το Ταμείο από τους ενδιαφερόμενους.

    Αν, λοιπόν, για το «φιλέτο» στο Πόρτο Χέλι υπάρξει πρόταση από τον πρώην μεγιστάνα του χάλυβα, Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον, αλλά και από μεγάλους παίκτες του real estate και του τουρισμού, θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα πράγματα στην περιοχή.

    Βεβαίως, όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες το Πόρτο Χέλι και ειδικά το συγκεκριμένο ακίνητο, πέραν του τιμήματος για την αγορά του, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να επενδυθούν εξαιρετικά υψηλά ποσά και για υποδομές.

    «Είναι αρκετή, πάντως, η αξιοποίηση του 5% έως 8% της έκτασης», τονίζουν οι ίδιοι.

    Ποιος είναι ο Κόλσον

    Τι ζητά ένας Ιρλανδός μεγιστάνας στην Ελλάδα; Η ερώτηση για όσους δεν γνωρίζουν τον Κόλσον είναι περιττή καθώς πρόκειται για μια περίπτωση ξένου που λάτρεψε την Ελλάδα κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες έρχεται ανελλιπώς.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ardagh Group, με περιουσία που αγγίζει τα 3 δις ευρώ, αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι αγοράζοντας πριν από τρία χρόνια το δικό του σπίτι στο «ελληνικό Μονακό».

    Όμως, αίσθηση έκανε η κίνησή του να αγοράσει με 55 εκατ. ευρώ ένα οικόπεδο που άνηκε στον πιλότο Τάσο Αλεξίου. Η αγορά του κτήματος θεωρήθηκε η ακριβότερη που έγινε στο Πόρτο Χέλι, όμως, το σχέδιο του Κόλσον δεν σταμάτησε εκεί. Απέκτησε δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, το «AKS Hinitsa Bay» και το «AKS Porto Heli» τα οποία συνολικά διαθέτουν 410 δωμάτια και 20 σουίτες, συνεδριακό κέντρο κ.λπ.

    Στόχος του Κόλσον είναι να δημιουργήσει, μαζί με το κτήμα που απέκτησε, ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα. Η συνολική επένδυση του επιχειρηματία ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ καθώς τα ξενοδοχεία θα γίνουν ανακαινιστούν ενώ θα κατασκευαστεί και ακόμη ένα πεντάστερο, γήπεδο γκολφ, ελικοδρόμιο, ιδιωτική μαρίνα.

    Ενδεχόμενη απόκτηση και του ακινήτου που παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ θα καταστήσει τον Κόλσον απόλυτο κυρίαρχο στην περιοχή η οποία ήδη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, όμως, οι κάτοικοι δεν θέλουν να πάρει αυτή η ανάπτυξη χαρακτηριστικά… Μυκόνου.

    Επιμένουν δηλαδή σε επενδύσεις ήπιας χρήσης καθώς και στην κατασκευή κατοικιών που θα απευθύνονται και σε μεσαία εισοδήματα.

    Σε κάθε περίπτωση το Πόρτο Χέλι είναι ήδη από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας καθώς εκεί έχουν αποκτήσει εξοχικά πολλά γνωστά ονόματα του επιχειρείν κι όχι μόνο.

    Μεταξύ αυτών ο εφοπλιστή Ι. Φράγκος, βούλγαρος επιχειρηματίας που αγόρασε την έπαυλη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, γνωστές οικογένειες όπως η οικογένεια Μποδοσάκη, Λιβανού, Χανδρή, Παναγιωτίδη, Διαμαντίδη, Βαρδινογιάννη κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πολ Κόλσον: Ποιος είναι ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος που σαρώνει το Πόρτο Χέλι

    Τι ψάχνει ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι στο Πόρτο Χέλι

    Gucci και Chanel σαρώνουν τα ακίνητα στις ΗΠΑ

                                                
     

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ